Nevilles oppfordring: – Bygg et mini-Old Trafford

Gary Neville er en mann med meningers mot. United-Supporteren møtte Class of 92-legenden i Bergen tidligere i høst i forbindelse med at Neville jobbet som fotballekspert i TV 2s Premier League-studio.

Publisert Sist oppdatert

DEL 1: 13 spørsmål til Gary Neville

Mannen med 602 kamper og åtte Premier League-gull for Manchester United, fikk aldri den samme suksessen som trener. Hans enste forsøk så langt var med Valencia som han styrte med ustø hånd fra 2. desember 2015 til 30. mars 2016. Neville fikk den verste tenkelige start da Valencia gikk de ni første ligakampene under hans ledelse uten seier, og da avskjedigelsen kom var ingen overrasket.

Neville var også assistentmanager under Roy Hodgson for England. Den perioden inkluderte VM-sluttspillet i 2014 som endte med et mageplask og sisteplass i gruppespillet med Costa Rica, Uruguay og Italia, samt EM-sluttspillet 2016 der England tapte for Island i åttedelsfinalen.

På spørsmålet om Neville savner treneryrket og om han har planer om å komme tilbake i manesjen, er han alt annet enn nølende i svaret.

– Jeg savner ikke treneryrket det minste!

– I sannhetens navn hadde jeg egentlig aldri noe ønske om å være trener eller manager på fulltid, selv om jeg elsket tiden jeg hadde med Roy Hodgson for England. På tampen av den jobben innså jeg imidlertid at jeg nok passet bedre i mediebransjen og som en forretningsmann, sier mannen som er deleier av flere hoteller og restauranter før han legger til:

– La det være helt klart: Jeg prøvde meg som manager i Valencia, men jeg har ingen, absolutt ingen, intensjoner eller ambisjoner om å komme tilbake som manager. Jeg har heller ingen ønsker om å komme tilbake ut på treningsfeltet. Min hverdag er travel nok.

KORTVARIG GLEDE: Knappe fire måneder ved roret, ble alt for Gary Neville i Valencia i 2015/16-sesongen. Han har ingen planer om å komme tilbake i manesjen.

Kvinnefotball

Som aktiv spilte Gary Neville 85 ganger på det engelske A-lands­laget. Lillebror Phil fikk 59 «caps», og ved 31 anledninger spilte Gary og Phil sammen på landslaget. Mens Gary sier han ikke har noen planer om å komme tilbake som trener, har Phil Neville flere år bak seg i trener­yrket.

Først som U21-trener for England, deretter førstelagstrener under David Moyes i Everton og Manchester United. Deretter var han assistenttrener under storebror Gary i Valencia, før han i januar 2018 tok over det engelske kvinnelandslaget. I sommer ledet han laget til bronsefinale i VM, og sitter på en kontrakt som løper til etter EM-sluttspillet 2021 som for øvrig spilles i England.

Det er rett og slett patetisk at United ikke har et eget stadion for junior-, reserve- og kvinnelag.

Det var ikke bare på grunn av broren som Gary Neville gledet seg over den store interessen som det var for fotball-VM for kvinner, og han er også imponert over hvor raskt Manchester Uniteds kvinnelaget har samlet stort engasjement.

– For å være ærlig har jeg ikke sett altfor mye av Casey Stoneys lag, men det er ikke fordi jeg ikke er interessert. For eksempel ser jeg heller ikke mye Championship eller League One, og det skyldes kun at kampene i disse ligaene – og kvinnelaget – ofte spilles samtidig med Premier League-kamper når jeg jobber.

– Men jeg så mye av sommerens VM og syntes det var høy kvalitet på fotballen. Den oppmerksomhet som kvinnefotball nå får er fantastisk! Jeg tror også det hjelper at Phil er trener i og med at han har et høyprofilert navn. Jeg var desperat etter å se England vinne semifinalen mot USA, men dessverre var ikke det meningen.

– Kvinnefotball har det siste året, halvannet, fått mye mer oppmerksomhet enn før. Det er vel fortjent, men det er fortsatt lang vei å gå fortsatt. Tilskuertallet, over 32 000 for byderbyet City mot United, var rett og slett utrolig! Jeg innrømmer at jeg var forbløffet, glad og imponert da jeg hørte det. Jo mer penger og investeringer som blir pøst inn i kvinnefotball, og jo mer eksponering vi får av kvinnefotball, desto likere og mer rettferdig vil det bli mellom menn og kvinner, noe jeg er en stor tilhenger av.

IMPONERT: Ella Toone for United mot City foran over 32 000 tilskuere. Gary Neville innrømmer at han ble både forbløffet, imponert og glad da han hørte tilskuertallet.

Helt siden kvinnelaget startet opp igjen i fjor sommer (etter å ha blitt lagt ned i 2006), har de spilt hjemmekampene på Leigh Sports Village. Arenaen ligger hele 30 kilometer fra Old Trafford og for supportere i Manchester er det kronglete å ta seg dit.

Også Uniteds U18 -og U23-lag spiller sine hjemmekamper der, noe Gary Neville mener er helt feil! Neville nevner ikke Manchester City som eksempel, men den lyseblå naboen har en egen arena for kvinnelag og reservelag, bare et steinkast fra Etihad der herrelaget spiller.

– Selvsagt skulle Uniteds junior-, reserve- og kvinnelag hatt sitt eget stadion. Det er rett og slett patetisk at United ikke har et eget stadion for disse lagene, raser Gary Neville og fortsetter:

– Det koster ikke mer enn seks, syv millioner pund å bygge et stadion som tar fem, seks kanskje ti tusen tilskuere. Det er snakk om en halv årslønn for en av spillerne (på herrelaget)! Du må ha fundamentet riktig. Fundamentet og infrastrukturen. Utenfor Old Trafford skulle det vært et mini-Old Trafford. Ja, det er bare latterlig at ikke junior og kvinnelaget har sitt eget mini-Old Trafford. Det er områder rundt Old Trafford hvor en slik arena enkelt kunne blitt plassert. Det ville vært inspirerende for spillerne, og det ville uten tvil ha øket interessen og fått opp tilskuertallene, spesielt for kvinnelaget.

LANDSLAGSSJEF: Phil Neville leder kvinnelandslaget til England.

Stolt av akademiet

Da Alex Ferguson kom inn som manager i Manchester United i 1986, var han sjokkert over hvor dårlig forfatning Uniteds akademi var. Han tok umiddelbart grep og resultatene så vi noen år senere med det unike kullet Class of 92 med Gary Neville, David Beckham, Ryan Giggs & Co. Siden fortsatte United å produsere frem spillere til enten United eller til andre lag med gode salgsinntekter for United, før det bremset opp igjen de siste årene under Sir Alex Ferguson, som innrømmet at han hadde forsømt akademiet mot slutten.

Nå produserer akademiet spillere! Ikke bare for United, men for England og andre landslag.

Gary Neville ser med stor glede at Uniteds berømte akademi der han selv gikk gradene, har tatt seg opp igjen.

– Nå produserer akademiet spillere! Ikke bare for United, men for England og andre landslag. Du ser spillere komme gjennom nåløyet og du kan egentlig ikke spørre om noe mer. Spillere som klarer å ta det siste steget og gjør troppen større og sterkere. United har han lang og stolt tradisjon med å få fram spillere og Ole ser ut til å ha full tillit til å føre tradisjonen videre. Rekorden med egenprodusert spiller i hver eneste kamp siden 1937 er helt fantastisk. Den er unik og den er noe Manchester United skal være stolt av, og jeg er sikker på at Ole er fullt klar over rekorden.

TROR PÅ AKADEMIET: Gary Neville, som selv gikk gradene i Uniteds akademi, har tro på United-akademiet og peker på at spillere nå klarer nåløyet til førstelaget. Her Mason Greenwood og Brandon Williams.

Sørger over Bury

Det var i Bury som Gary Neville ble født og vokste opp. Bury er, som mange vet, siste stopp hvis du reiser nordvest med Metrolinken i Manchester. Det er et sted som fortsatt ligger hans hjerte nær, og Neville så med tungt hjerte at Bury Football Club tidligere i høst ble slettet fra fotballkartet på grunn av store økonomiske vanskeligheter. Gigg Lane, som mange skandinaver sikkert har besøkt, har vært hjemmebanen til Bury FC helt siden klubben ble stiftet i 1884.

Både moren og faren til Gary Neville jobbet i en årrekke for fotballklubben.

Bury-konkursen har skapt mye sinne, noe av den er blitt rettet mot hele min familie, og det sårer meg dypt.

Han klarer ikke å skjule at han er oppbrakt over Burys FC sin død. Som stein til byrden hagler kritikken, spesielt på sosiale medier, fra de som mener at Gary Neville skulle ha vært i posisjon til å redde klubben fra konkurs.

– Fra et personlig ståsted så er Bury Football Club en klubb som har en plass i hjertet mitt. Det var min lokale klubb. Det var i Bury jeg vokste opp, og både moren og faren min jobbet der i over 30 år. Det gjør faktisk vondt å snakke om det fordi dette temaet fordi det er så personlig for meg. Jeg får huden full av kjeft fordi jeg ikke har hjulpet Bury økonomisk, og for å svare på det:

– For det første kunne jeg ikke gjort det uansett så lenge jeg har eierinteresser i en annen klubb, det er ikke juridisk lovlig å ha interesser i to klubber. For det andre var det ingen som ropte på min hjelp for seks år siden da jeg og guttene tok over Salford City!

– Nå kan jeg ikke annet enn å støtte klubben moralsk og ikke minst støtte moren min. Syv dager i uken har hun gått til Gigg Lane for å jobbe, veldig mye gratis. Det har vært elendige beslutninger som er blitt tatt fra noen få personer. Bury-konkursen har skapt mye sinne, noe av den er blitt rettet mot hele min familie og det sårer meg dypt. Folk som har rettet det sinnet mot meg, broren min og søsteren min kan bare «do off», sier Neville harmdirrende, og legger til:

– Til slutt var klubben så rotten på innsiden etter hva som hadde skjedd at det ikke fantes noen der til å plukke den opp og hjelpe klubben ut av uføret.

SØRGER OVER BURY: Gary Neville blir tydelig emosjonell når han snakker om Bury FC, som ble slettet fra fotballkartet tidligere i høst. På bildet har supportere fra andre lag, deriblant United, hengte opp sine skjerf og trøyer av respekt.

– Hva er det andre klubber kan lære av det som skjedde med Bury slik at historien ikke gjentar seg?

– Jeg antar du kan si at man trenger en bedre forståelse for eierskap. Man trenger å gjøre hjemmeleksene sine bedre når det gjelder å vite mest mulig om ny potensiell eier slik at man er bedre beskyttet. Likevel kan man dessverre ikke gjøre stort hvis elendige finansielle beslutninger blir tatt over flere år slik tilfellet var med Bury.

DEL 1: 13 spørsmål til Gary Neville

Powered by Labrador CMS