– Mot nye høyder

Uniteds assisterende manager, Steve Round, tror kjøpet av Marouane Fellaini er et blinkskudd.

42-åringen, som har assistert David Moyes siden 2008, er overbevist om at Fellaini – og Moyes, for den saks skyld, med litt tid vil bevise at tvilerne har tatt feil.

Og Round er kanskje den som kjenner aller best til Marouane Fellainis styrker. Det var nemlig han – den gang som speider for Middlesbrough og Newcastle, som fulgte den nå 25 år gamle belgieren som tenåring. Det var også han som ga grønt lys for overgangen til Everton i 2008.

– Jeg så ham over flere år da han spilte for noen av Belgias juniorlag. Så dro jeg selv til Everton, og i løpet av noen få uker fikk jeg sett ham for Standard Liège mot Liverpool i en kvalifiseringskamp til Champions League. På den tiden hadde han allerede rukket å bli David Moyes’ førstevalg, og ettersom han spilte en veldig bra kamp, noe jeg skrev i rapporten min, endte det med at vi sikret oss ham, forklarer Round i et intervju med Manchester Evening News‘ Stuart Mathieson.

– Riktignok var han noe uslipt og rå, men samtidig hadde han kvaliteter som trengs i ethvert lag. Nå, etter fem år i Everton, har han virkelig etablert seg som en topp Premier League-spiller. Han har tilstedeværelse, og han scorer mål på jevnlig basis.

Trengte fysikk på midten

Manchester United Unveil new Signing
Marouane Fellaini – har musklene United trenger ..?

Round forteller videre at det første David Moyes gjorde da han tok over managerjobben, var å se over spillerstallen.

– Da fant han ut at vi trengte å få tilført en med fysisk tilstedeværelse sentralt på midten; en som i visse kamper kunne gi oss både styrke og aggressivitet, og kanskje gi et par andre spillere muligheten til å utfolde seg.

– Nettopp det, sammen med scoringsevnene, gjør Marouane til en ypperlig tilvekst til stallen, mener han.

Round mener også Fellaini kommer til å finne seg raskt til rette og bli en viktig brike i Manchester Uniteds fremtidige suksess.

– Ja, det er jeg helt sikker på, understreker han.

Teknisk god

– Når man har fått muligheten til å jobbe med ham hver eneste dag, da innser du fort at han også har ypperlige tekniske kvaliteter. Blant annet kan han ta ballen ned på brystet som få andre i verden. Du kan sende avgårde en kule mot ham fra hvilken som helst vinkel, og han vil dempe den med brystkassen og levere den videre til en medspiller.

– Han er veldig god med beina, han er aggressiv og taklingssterk, og i fysisk veldig god stand. For eksempel er han en av dem som løper aller mest i løpet av en kamp. Han beveger seg jevnlig mer enn 12 kilometer i løpet av de 90 minuttene. Så løpe kan han. Gud hjelpe meg som han kan løpe!

– I tillegg er han en veldig god pasningslegger. Ja, i det hele tatt er han en mye bedre fotballspiller enn han får anerkjennelse for. Greit nok at han ikke har en langpasningsfot som Michael Carrick, men som stabil kortpasningsspiller og måten han beholder ballen i beina på, er han veldig god.

Gir manageren valgmuligheter

– Når du bygger et lag som i utgangspunktet er tenkt å skulle kjempe på alle fronter, kan du ikke ha like spillertyper over alt. Du trenger forskjellige typer og dermed valgmuligheter. I noen kamper passer det kanskje best med Michael Carrick og Tom Cleverley, og i andre Fellaini/Carrick eller Fellaini og Anderson. Med Fellaini har manageren fått en mulighet han har manglet.

– Marouane kan spille i flere forskjellige posisjoner, og han scorer 10-15 mål hver eneste sesong. Han kan spille like foran forsvaret, han kan gjøre jobben sentralt mellom de to 16-meterne, og han kan spille i 10’er-rollen like bak spissen. Det er gode egenskaper å ha i en liga hvor man møter så mye forskjellig.

– David er rett mann

Liverpool v Manchester United - Premier League
David Moyes – rett mann på rett sted, ifølge Steve Round.

Det sier seg selv at uansett hvem som hadde fått jobben med å ta over etter Sir Alex Ferguson, ville vedkommende fått en vanskelig oppgave. Round er imidlertid trygg på at United tok den rette avgjørelsen da klubben besluttet å ansette David Moyes. Han mener at den 50 år gamle skotten er i stand til å heve seg over alle negative vibrasjoner utenfra og foreta en sømløs og myk overgang.

– David var utvilsomt klar for denne jobben. Vi jobbet sammen i Everton i fem år, og han imponerte meg hver eneste dag. Når du jobber med ham tar du aldri foten av gasspedalen, for David har en fantastisk arbeidsmoral og er 100 % tilstede til enhver tid.

– Han har også en utrolig hunger etter å lykkes, og det er jeg overbevist om at han vil gjøre her. Jeg skjønner godt hvorfor Sir Alex og styret bestemte seg for ham. De ønsket seg kontinuitet og arbeidsmoral, og bevaring av følelsene for klubben. David og klubben er som skapt for hverandre.

– Han er en fantastisk fyr med integritet og ærlighet som fremste kjennetegn. Han kan sin fotball-ABC og han kommer til å lykkes i United, sier Steve Round skråsikkert.