Sir Matt Busby.

– Han skapte det United vi kjenner i dag, mytene og superklubben

Les minneordet Supporterklubben skrev om Sir Matt Busby like etter hans død i 1994.

Publisert Sist oppdatert

20. januar 2024 er det 30 år siden Sir Matt Busby døde.

Dette minneordet stod på trykk i medlemsbladet United-Supporteren, i en spesial om Sir Matt Busby, like etter hans død i 1994, og ble også publisert på united.no i 2019 og 2021.

En stor manager

Nyheten om Sir Matt Busbys bortgang 20. januar kom som et sjokk på alle United-supportere over hele verden.

Ikke fordi det er overraskende at en mann på 84 år dør, men fordi Sir Matt Busby fremsto som en udødelig legende. Få mennesker  opplever å bli legender i sin egen levetid, Sir Matt var en av de utvalgte. En stor manager, javel, men det var ikke først og fremst hans fotballkunnskaper som skapte legenden.

Sir Matt Busby var et stort menneske, et menneske med respekt for sine kolleger og omgivelser, et menneske med ydmykhet for sin egen posisjon.

Sir Matt skapte det Manchester United vi kjenner i dag.

Da han kom til Manchester United lå Old Trafford i ruinér, klubben var lutfattig og uten et nevneverdig trofé på 34 år. Sammenlikner man disse fakta med klubbens status idag, fortoner forskjellen seg som nesten umulig. Manchester United er, sammen med AC Milan, Juventus og Real Madrid, verdens mest berømte klubb.

Sannsynligvis er den verdens mest  populære klubb.

United har tilhengere over hele jordkloden, vår egen supporteravdeling er det beste eksempelet på det. Totalt har Manchester United nesten 100.000 medlemmer, fordelt på langt over 100 supporterklubber i alle fem verdensdeler. Klubben har fostret noen av verdens mest berømte spillere, både i fortid og nåtid. Det er en mann vi kan takke for dette, Sir Matt Busby.

busby11
1994: Slik så forsiden på Sir Matt-spesialutgaven vår ut den gangen.

Fotball skal glede og underholde

For enkelte klubber er jakten på trofeer, ære og berømmelse viktigst og altoverskyggende. Siden 1945 har også United fått  mer enn sin andel av pokaler. Men for Manchester United teller også andre aspekter: måten triumfene oppnås på skal være «riktig». Fotballen skal glede, spillerne skal underholde og klubben skal vinne med stil.

Gjennom årenes løp har alltid klubben forsøkt å holde seg til denne formålsparagrafen, riktignok med vekslende hell.

Unntaket var på slutten av 70-tallet, da Dave Sextons lag spilte på taktiske strenger fremfor dyrkingen av individuelle evner og spilleglede. Så endte det også med at han fikk sparken, til tross for sju strake seire på tampen av 1981-sesongen.

Sir Matt Busby skapte mytene om Manchester United. Mytene om at spillet var viktigere enn resultatet, mytene om Uniteds  egenproduserte stjerner som skal erobre verden, mytene om at alle elsker United.

Selvfølgelig stemmer ikke alt dette.

Til tross for at vi forventer at  United spiller med stil og finesse, er det bedre med 1-0 enn 3-4. På sekstitallet var også finessene krydret med beinhardt vinnerinstinkt og kampmoral. Alle snakker om George Bests driblerier og Uniteds mange  scoringsorgier, få husker at Uniteds spillere pådro seg mange utvisninger og advarsler. Faktum er at Busby var en realist, i tillegg til romantiker. Uten en ryggrad av stål vinner man ikke mesterskap, uansett hvor mye talent laget kan skryte av.

Kombinasjonen styrke og teknikk er ønskemålet, at ikke taktikk, forsvar og fysikk går på bekostning av underholdningen, artisteriet og angrepsviljen.

SJEF: Sir Matt Busby.
SJEF: Sir Matt Busby.

United en perfekt superklubb?

Alle elsker ikke United. Og det er litt Busbys skyld, det også.

Gjennom mytene har engelsk, og skandinavisk, presse opphøyd Manchester United til å være den perfekte superklubb. Det er nokså frustrerende for mange som har sine sympatier hos rivaliserende klubber som Manchester City, Liverpool, Arsenal og Leeds.

I tillegg til konkurransen om pokaler, heder og ære, må disse klubbene i tillegg slåss mot den mer udefinerbare mystikken som omgir Manchester United. For hvilken saklig grunn skulle publikum fylle Old Trafford til bristepunktet i kamp etter kamp, gjennom 26 år uten ligamesterskap.

Og hvorfor skal unge mennesker verden over bekjenne seg som United-fans, når mange av dem ikke engang var født da United virkelig var verdens beste klubb?

Nok en gang ligger svaret hos Sir Matt Busby og mytene om Manchester United. Sir Matt levet og åndet for Manchester United. Det var hans klubb, hans hjem, selv i alle årene etter at han ga seg som manager i 1971.

Vi  stiller spørsmålet om Manchester United behandlet ham godt nok i alle disse årene. Vi vet at familien Edwards ikke fulgte opp en avtale Sir Matt følte han hadde med dem, angående Sir Matt og sønnen Sandys rolle i klubben. Men Sir Matt var likevel stor nok til ikke å la det ødelegge forholdet til klubben og menneskene i den.

Samtidig tror vi ikke Louis og Martin Edwards’ hensikt var å såre Sir Matt. Tvertimot tror vi årsaken ligger i Sir Matts enorme utstråling og innflytelse. Styret i United var nok redd  for at mannen skulle bli større enn klubben, noe som var en reell mulighet spesielt i de første årene etter 1969.

Busbys blotte nærvær var et hinder for de menneskene som skulle føre arven etter ham videre.

Jimmy Murphy (t.v.) og Matt Busby
Jimmy Murphy (t.v.) og Matt Busby

Fergies lag spiller i Busbys ånd

Livet må gå videre, også etter Sir Matt. På sine eldre dager var han stadig sjeldnere på Old Trafford, likevel ofte nok til å konstatere at Manchester United er i de beste hender. Alex Ferguson har bygget opp et nytt storlag, et lag i Sir Matts ånd. Dagens United har de samme kvaliteter, de samme publikumsfavorittene som Busbys lag.

Den første tanken  som slo meg etter at nyheten om dødsfallet ble kjent, var: Takk for at han fikk oppleve ligamesterskapet ifjor! Det gledet Sir Matt at United var tilbake på toppen igjen, og det gledet nok enda mer at United seiret på den «riktige» måten.

Etter Sir Matts dødsfall, hevet noen røsten og foreslo et navneskifte for Old Trafford, til Sir Matt Busby Stadium. Vi tror ikke det vil skje, og det er helt sikkert ikke nødvendig. Klubben Manchester United vil for alltid være Sir Matt Busbys livsverk, og Manchester United for alltid være knyttet til hans navn.

Takk for alt Sir Matt.

PS. Du kan lese mer om Sir Matt Busby på vår profilside om han som United-manager.

Powered by Labrador CMS