Dette har ingen andre klart før

Skal Manchester United spille Champions League neste år må Solskjærs menn gjøre noe intet lag har gjort før dem.

Det er hele 17 år siden UEFA ga England fire Champions League-plasser (inkludert kvalifisering for 4.plassen).

Skal United spille i UEFAs fornemste turnering neste sesong er det mye som må klaffe.

Svært mye faktisk. 

CL-TOGET HAR IKKE GÅTT: Men United har ikke akkurat billetter på førsteklasse. Det må ganske mye til om Ole Gunnar Solskjærs menn skal kapre en Champions League-plass nå.

I løpet av de 17 årene som har gått siden UEFA utvidet kvoten for engelske lag, har det nemlig aldri hendt at et lag som har lagt tre poeng bak 4.plassen, med to serierunder igjen, har maktet å skvise seg inn blant de fire beste og knepet en Champions League-plass.

Med to serierunder igjen er det akkurat det United må gjøre.

CL-kampen to runder før slutt

3
Tottenham 36 23 1 12 65 – 36 70
4
Chelsea 36 20 8 8 60 – 39 68
5
Arsenal 36 20 6 10 69 – 49 66
6
Manchester United 36 19 8 9 64 – 51 65

Ved første øyekast virker det verken umulig eller utenkelig for United å gå forbi to av Champions League-rivalene, men historien viser altså at det er langt vanskeligere i realiteten.

Det nærmeste man kommer en situasjon som kan minne om Uniteds utfordring nå, var da Tottenham og Arsenal kjempet om den siste Champions League-plassen i 2005/06-sesongen.

En drøy uke før serieavslutningen ledet Tottenham med hele syv poeng på Arsenal som til gjengjeld hadde to kamper til gode på rivalene sine. På grunn av skjevheten i kampprogrammet hadde ikke de to London-lagene 36 spilte kamper på samme tidspunkt, men om de hadde hatt det ville Tottenhams forsprang kun ha vært ett poeng.

Arsenal var avhengige av å vinne alle sine tre siste kamper, noe Arsene Wengers menn også gjorde, mens Tottenham-laget ble matforgiftet før siste serierunde og tapte mot West Ham.

United og Arsenal er nå begge avhengige av hjelp fra andre klubber, mens både Tottenham og Chelsea kan avgjøre sine egne skjebner.