Matt Busbys første triumf

PÅ DENNE DAG for 70 år siden, sikret United seg FA-cupen etter 4-2-seier over Blackpool i finalen.

24. april 1948, i en finale som fortsatt omtales som en av de beste som noensinne har blitt spilt, måtte United slå tilbake etter å ha sett Blackpool ta ledelsen to ganger i første omgang.

Det hele startet da en uheldig keeper, Jack Crompton, etter bare tolv minutters spill, måtte konstatere at Blackpool-back Eddie Shimwells straffespark snek seg under kroppen og i mål. Deretter måtte samme mann kapitulere igjen da legenden Stan Mortensen, mannen som var blitt felt forut for straffesparket, satte inn 2-1 bare få minutter etter at Jack Rowley hadde gitt United nytt håp med sin utlikning til 1-1.

Laget fra badebyen kunne dermed ta med seg en fortjent ledelse til pause. Det de ikke visste, var at United ville komme langt sterkere i 2. omgang.

Men tiden gikk, og det både varte og rakk før Matt Busbys mannskap omsider fikk uttelling for sitt overtak i banespillet. Først tyve minutter før slutt, skulle det lykkes. Da var klubbens storscorer Jack Rowley igjen frempå, denne gang ved å sette ballen i mål fra kort hold etter å ha vunnet en duell i kjølvannet av et frispark.

Scoringen satte ny fart i et United-lag som nå været at Blackpool var i ferd med å bukke under. Det gjorde de så visst da Stan Pearson banket inn 3-2, og John Anderson fulgte opp med en fjerde scoring på langskudd. Da var Stanley Matthews & co. definitivt nøytralisert.

Manager Matt Busbys første trofé var et faktum – og det på dagen 39 år etter Manchester Uniteds forrige – og første – FA-cuptriumf, 1-0-seieren over Bristol City i 1909.

United 4-2 (1-1) Blackpool

FA-cupfinale, 24. apr. 1948
Wembley Empire Stadium
99.842 tilskuere

12. min.: 0-1 Shimwell (str.)
28. min.: 1-1 Rowley
35. min.: 1-2 Mortensen
70. min.: 2-2 Rowley
80. min.: 3-2 Pearson
82. min.: 4-2 Anderson

United: Jack Crompton; Johnny Carey (c), Allenby Chilton, John Aston; John Anderson, Henry Cockburn; Jimmy Delaney, Johnny Morris, Jack Rowley, Stan Pearson, Charlie Mitten.