Massiv debatt om Rooney

Engelske journalister mener bruken av Rooney ødelegger for England.

England slo Portugal 1-0 torsdag kveld, i generalprøven før fotball-EM. Ingen lot seg imidlertid imponere, og det er bruken av Wayne Rooney som diskuteres i de engelske avisene fredag. Journalistene misliker helt klart at Rooney fikk eller tok en så sentral rolle at det gikk ut over Harry Kane og Jamie Vardy.

Rooney og Chris Smalling var på banen, mens Uniteds tredje engelske landslagsspiller, Marcus Rashford, ble sittende på reservebenken kampen gjennom torsdag.

The Times, Henry Winter

“Hodgson bid to build stage for Rooney falls flat”

– Henry Winter

royhEnglands 4-3-3-formasjon skapte kun forvirring, og så kun ut til å gi en fordel til Wayne Rooney, ikke Jamie Vardy og Harry Keane, sesongens to farligste spisser. (…) Det var nesten som man skulle tro at Hodgson ikke hadde fått med seg ligainnspurten som fortryllet så mange. (…) Rooney spilte sentralt, falt av og til ned i banen, men rovdyrene som scoret 59 ål på 103 kamper forrige sesong ble dyttet ut på kantene.

Spillerbørsen:

Smalling 6: Så mer komfortabel ut med Cahill som partner enn med John Stones. Scoret vinnermålet.

Rooney 6: Jobbet hardt, men misbrukte to sjanser og behovet for å finne plass til ham i laget ødelegger balansen.

Daily Mail, Ritah Al-Samarrai:

“Wayne Roney upset the balance…England star belongs in midfield, not attack.”

– Ritah Al-Sammari

Så skuffende, og så snodig. Med Kane, Vardy, Alli og Rooney som angrepskvartett var det 67 mål og 22 assist fra forrige sesong, og bare én assist eller én scoring ville vært ok. I stedet gikk det meste galt – og føltes galt. (…) Det ga flere spørsmål enn svar. (…)

Det var helt klart Rooneys rolle som var utfordringen, uansett om det var bevisst eller om det bare skjedde. Ved å være så langt framme sørget han imidlertid for at Kane og Vardy ble kantspillere. Kanskje handlet det om gamle vaner for ringreven som har vært spiss i det meste av karrieren sin, men samtidig henger ikke det på greip etter å ha sett ham i FA-cupfinalen nylig. Som den briljante spilleren han er kan han også spille på midtbanen.

Spillerbørsen:

Smalling 6: Så litt panisk ut da han ble møtt med tempo, men scoret vinnermålet med en fin heading.

Rooney 5,5: Misbrukte to tidligere sjanser ved å gå i offside og så heade rett på Rui Patricio. Slet mellom de to spissene.

Daily Telegraph, Paul Hayward:

“Vardy and Kanes England strike partnership nullified by third man Rooney in final 2006 warm-up.”

– Paul Hayward

wayneI en time av denne generalprøven spilte Kane og Vardy på kantene for å gjøre plass til Rooney sentralt. Enten gjorde Rooney som han ble bedt om eller så ignorerte han en beskjed om at det var lengst framme i en diamant på midten som var hans rolle. (…) Uansett endte det med at de to farligste spissene var på hver sin kant. (…) Forventningen var at Rooneys dager som spiss var over. Han skulle enten spille lengst frem i midtbane-diamanten eller ute på en av sidene i den, men her var han, langt framme sentralt, mens Kane og Vardy skiftet side som gammeldagse vinger. (…) Ett av Hodgsons problemer er at en formasjon som favoriserer Rooney irriterer mange fans, som ønsker at Kane og Vardy brukes rett. (…) Denne kampen satte et spørsmålstegn ved om Rooney er villig til å spille en mindre sentral rolle, selv om verken manageren eller kaptein har motsatt seg den ideen.

Spillerbørsen:

Smalling 6: Trengte å være bedre med ball da Portugal gikk tom for ideer. Han var glad i å ligge dypt, men scoret vinnermålet.

Rooney 6: Fikk rollen rett bak Kane og Vardy, og med lisens til å angripe sentralt. Hadde en heading rett på keeper. Debatten om rollen hans vil fortsette.

The Independent, spillerbørs:

Smalling 7: Solid sammen med Cahill, og ryddet opp herlig en gang med en heading i eget felt. Viste også kvaliteter på motsatt side med vinnermålet. Tøffere kvelder venter.

Rooney 5: Ikke på sitt beste en del ganger. For mange feilpasninger, og må være bedre hvis han skal ha den rollen. Det er fortsatt spørsmål om han fortjener en plass i førsteelleveren.

The Guardian, Barney Ronay

“Hodgson takes wrong turn as Rooney bends England out of shape”

– Barney Ronay

Endelig, Rooney, Keane og Vardy sammen på en bane. The VaRooKas, glimrende og vanskelig å stoppe, eller ikke så glimrende eller ikke så vanskelig å stoppe, som det viste seg å være. I alle fall ikke på denne måten. (…) Rooney er en av utfordringene. Han kan ikke vrakes, noe som tvinger resten av spillerne inn i rare roller. Sannsynligvis er det Vardy som til slutt ofres.

The Sun, Wally Downes Jr.

“Is there a space for Rooney in the England side if Hodgson also picks Kane and Vardy?”

– Wally Downes Jr.

United-spissen så ut som en runding som skulle inn i et firkantet hull mot Portugal. (…) Hvis Rooney godtar en dypere rolle på England så vil det ikke være som Pirlo eller Schweinsteiger, hvor de ligger lavt og styrer spillet. United-spissen vil nemlig fortsatt frem på banen. (…) Skal han tilbake på midtbanen så vil han ikke gjøre det bare stille og rolig, men den offensive lysten sendte Vardy og Kane ut på kantene, langt unna der de har styrkene sine. (…)

roovardy30-åringen (Rooney) så ut som en spiller som har scoret åtte mål denne sesongen i et United-lag som har vist liten interesse for angrepsfotball. (…) Hvis Rooney kunne gå dypt i banen og spre pasninger, som han gjør til Valencia, Young og Lingard i United, så kunne han sett fantastisk ut på Wembley og i Frankrike-EM, men det var først i 44. minutt at han var så dypt som han har vært for United. (…)

Det ser imidlertid ut som om Hodgson gjør alt som mulig er for å beholde kapteinen sin i startelleveren. Men han scorer ikke nok til å være spiss, og mot Portugal viste han ikke at han er i stand til å dominere midtbanen, heller. Nå begynner det å bli liten tid (ingen flere treningskamper igjen) til å teste ut plan C, D eller E for å finne ut hvordan man kan sørge for at Rooney faktisk blir tatt ut på laget fordi han er god nok, ikke bare fordi han har et bra rykte.