Maraton i FA-cupen

HISTORISK TIRSDAG United eller West Ham? Onsdag kveld får vi vite hvem som går videre til 4. runde i FA-cupen. Og det etter bare én omkamp. Slik har det ikke alltid vært.

Publisert Sist oppdatert

I tidligere tider spilte man til krampen tok en – bokstavelig talt. Selv om det kunne innebære både én, to, tre – eller enda flere omkamper, før en vinner kunne kåres.

FA-cupmaraton

Det mest langdryge FA-cupoppgjøret som noensinne har blitt utkjempet, var møtet mellom Alvechurch og Oxford City i 1971/72-sesongen. Det gjaldt 4. kvalifiserende runde, og de to amatørklubbene viste seg så jevne at det skulle ta 11½ time å kåre en vinner! Først etter fem omkamper kunne Alvechurch kravle seg inn i garderoben i visshet om at motstanderne lå nede for telling. Alvechurch hadde scoret omkampens eneste mål og var videre til 1. ordinære runde! Nei, på dette tidspunktet var straffesparkkonkurranser ennå ikke innført i FA-cupen. Ikke på dette stadiet av tevlingen. Ikke før det sto 0-0 etter 90 minutter mellom den samme sesongens to tapende semifinalister – Birmingham og Stoke. Da ble, for første gang i historien, en FA-cupkamp avgjort på straffer. Dette var for øvrig tredje sesong på rad at turneringens to tapende semifinalister møttes til kamp om tredjeplassen. Ordningen ble imidlertid kortvarig og avskaffet etter 1973/74-sesongen.

Uniteds lengste FA-cupoppgjør

schofield_alf
Alf Schofield

Men også Manchester United har hatt sine langtidsfeider opp gjennom historien. Mest kjent er trolig semifinalen mot Leeds i 1969/70, da det måtte to målløse kamper til før United til slutt bukket under etter 0-1 i den tredje.

Klubbens mest utmattende og langdryge FA-cupmøte fant imidlertid sted så langt tilbake som i 1903/04. Anledningen var turneringens såkalte «mellomrunde», den siste før 1. ordinære runde. På motsatt banehalvdel sto gamle ligakjenninger fra Small Heath (senere omdøpt til Birmingham City).

De 10.000 fremmøtte på Bank Street fattet håp om avansement da Alf Schofield fant nettmaskene for Ernest Mangnalls Røde hjemmelag. Til slutt måtte de imidlertid konstatere at det hele endte 1-1 etter ekstraomganger, og at laget deres måtte ta turen til Birmingham for å spille omkamp.

Omkamp 1

Og der, på Muntz Street Ground, var vertene, til daglig hjemmehørende i 1. divisjon, klare favoritter mot 2. divisjonsmannskapet fra Manchester. Men, divisjonsforskjellen til tross; oppgjøret ble ingen enkel affære for de hjemmetippede. Gjestene bet så godt ifra seg at det heller ikke nå var mulig å skille kamphanene fra hverandre. Uniteds 25 år gamle £150-mann fra Warwick, Tommy Arkesden, overlistet nemlig Small Heath-keeperen og sørget for reprise på resultatet fra Bank Street fire dager tidligere.

Omkamp 2

Nå hadde lagene møttes på hver sin hjemmebane, uten å ha kommet seg en tøddel videre. Kanskje løsningen lå å finne på nøytral grunn? Etter 240 minutters strid ble lagene sendt avgårde til Sheffield for å forsøke igjen, nå på Bramall Lane. Men til liten nytte. Heller ikke ukjente omgivelser hadde den ønskede effekten på de to gjenstridige mannskapene. United nektet å bøye seg for den presumptive overmakten og begrenset nok en gang antallet baklengsmål til ett. Når så Alf Schofield gjorde som i det første møtet mellom klubbene, sto det atter en gang 1-1 etter to timers spill.

Omkamp 3

Profil: Tom Arkesden
Tomålsscorer i tredje omkamp – Tommy Arkesden.
Først på fjerde forsøk skulle det omsider utkrystallisere seg en vinner. På Hyde Road, Manchester Citys daværende hjemmearena i Ardwick, fant Small Heath igjen nettmaskene bak United-keeper John Sutcliffe. Men, i likhet med ved de tre tidligere oppgjørene, bare én gang. Akkurat denne dagen var imidlertid ikke én gang nok, verken til å vinne eller fremtvinge omkamp. Tommy Arkesden var nemlig frempå to ganger for rødtrøyene. Når han i tillegg fikk selskap på scoringslisten av sin skotske rekkekamerat Billy Grassam, endte det hele med en nokså overraskende, men klar 3-1-seier til de Røde fra Bank Street.Etter 7½ time var Manchester United omsider klare for FA-cupens 1. runde.Deretter ble Notts County eliminert med 2-1 etter at lagene først hadde spilt 3-3 på Trent Bridge. I 2. runde ble oppgaven langt verre, ettersom United røk på hodet ut etter 0-6 mot Sheffield Wednesday på Hillsborough. Men det er en helt annen historie.NB:

Tilstander à la dem som utspilte seg ved tilfellene Alvechurch – Oxford City og United – Small Heath, få vi altså ikke oppleve i våre dager. Ikke siden FA for få år siden vedtok å begrense antallet omkamper til én i rundene frem til og med kvartfinalene.

Nå til dags følger man disse reglene:

1) Står lagene likt etter 90 minutter, blir det omkamp. Står lagene fortsatt likt etter nye 90 minutter, skal det spilles 2×15 minutter ekstraomganger. Deretter skal kampen eventuelt avgjøres ved straffekonkurranse. 2) For semifinaler og finaler er ordningen med omkamper helt avskaffet. Står lagene likt etter 90 minutter, skal det spilles 2×15 minutter ekstraomganger. Deretter skal kampen eventuelt avgjøres ved straffekonkurranse.
Powered by Labrador CMS