Målløst mot Cambridge

REFERAT: United må spille omkamp i FA-cupens 4. runde.

Få hadde levnet Cambridge United noen sjanse da Manchester United kom på besøk til Abbey Stadium, med god grunn. Fredag kveld viste de at alt kan skje i FA-cupens forunderlige verden.

Hverken Juan Mata eller Wayne Rooney var inkludert i Louis van Gaals startellever, som ellers satte sin lit til en svært kompetent gjeng. Til manges lettelse valgte han samtidig å gå for fire bak, med Jones og Rojo flankert av Blind og Valencia. Sjefen innrømte tidlig at han ikke tok lett på kampen.

– I disse kampene kan det alltid skje overraskelser, og vi må ikke være klubben som utsettes for den overraskelsen. Vi kunne ha spilt på samme måte som dem, men det er ikke vår stil, og det gjør Cambridge uansett mye bedre enn oss. Vi må unngå det. Vi må bruke vår egen spillestill, og da vinner vi.

Slik gikk det ikke. For Rich Moneys mannskap hadde en helt spesiell motivasjonsfaktor.

Cambridge United – Manchester United 0-0 (0-0)

Cambridge: Dunn, Tait, Taylor, Coulson, Donaldson, Champion, Elliot, Hughes (Chadwick, 76), Nelson, McGeehan, Kaikai (Dunk, 53)
Ubenyttede innbyttere: Norris, Miller, Simpson, Ball, Bird

United: De Gea, Valencia, Jones, Rojo, Blind (86), Januzaj, Carrick, Fellaini (Herrera, 67), Di María, Wilson (Van Persie, 67), Falcao
Ubenyttede innbyttere: Valdés, McNair, Rafael, Fletcher

Cambridge, som ligger på tolvteplass i League Two, benyttet første omgang til å gjøre det mer eller mindre usynlig at det er 76 plasser opp til fredagens motstander i ligapyramiden. Men det skal være vanskelig å se i FA-cupen. Det er verdt å huske at United møtte et lag som muligens spilte sitt livs største kamp.

coulson-donaldson
SAMHOLD: Josh Coulson bærer FA Man of the Match, Ryan Donaldson.

Gjennom solid organisering på dødball (og å pakke inn David de Gea med 5-6 lag bobleplast) skapte Cambridge betydelige problemer for gjestene. Da kampen var litt over en halv time gammel gav det nesten uttelling, da de fikk en diger mulighet til å ta ledelsen. Mye klabb og babb på et hjørnespark gjorde at Josh Coulson først blokkerte Michael Nelsons hodestøt, hvorpå ballen forsvant opp i luften, og etter hvert ned til Coulson igjen som headet ballen over fra kloss hold.

Vertene lot seg ikke pille på nesen i første omgang, og kan være stolte av hva de utrettet. De hadde omgangens største sjanse, og Ryan Donaldson skapte betydelige problemer for Daley Blind på flanken. Dessuten var han nære ved å straffe den nye dødballfoten, Phil Jones, for en hasardiøs tversoverpasning. At Donaldson var omgangens beste spiller er for så vidt nokså bemerkelsesverdig, de røde djevlenes investeringer tatt i betraktning.

Da samme mann slo tunnel på Blind etter 15 minutter svarte en ellers svært patent Marcos Rojo med å meie han ned. Rent, men nokså voldelig. I løpet av omgangen gjorde han seks klareringer – like mange som hele Cambridges lag til sammen.

Symptomatisk av omgangen var det lave tempoet til guttene i hvitt. James Wilson på topp fikk ingen anledninger til å utnytte farten sin, all den tid Cambridge lå dypt og han ikke fikk noen bakromspasninger. Videre var det tydelig at laget kunne ha dratt nytte av mer direkte løsninger.

rojo
ROJO: Blomstret i det tette oppgjøret.

Etter hvilen fikk man se mer snert, men dessverre ikke nok. Det var imidlertid underholdende.

Carrick bidro mer offensivt, og da Van Persie og Herrera erstattet Wilson og Fellaini etter 67 minutter fikk United en vitamininnsprøytning. Nederlenderen var nære ved å score på en sjanse han sannsynligvis hadde satt for et par år siden, men utover det forsvarte de gulkledde seg glimrende.

Mot slutten hadde United mer eller mindre beleiret motstanderens banehalvdel, og det er nesten utrolig å tenke på hvor mye ballbesittelse de hadde uten å klare å hindre terminlisten deres i å bli enda mer tettpakket med et returoppgjør. Oppgjøret kan ha kastet manges tanker tilbake til tredje runde av FA-cupen, der United til tider ikke klarte å gjøre kvalitetsforskjellen mellom lagene tydelig. Jones gjorde desperate klareringer, mens Di María knotet med ballen i beina. Det er surrealistisk at sistnevnte var banens beste i fjorårets Mesterliga-finale.

Cambridge, på sin side, skapte ikke stort annet enn den sjansen i første omgang, men å unngå tap var åpenbart førsteprioriteten. Med det ligger Cambridge an til å doble sin årlige inntekt i returoppgjøret på Old Trafford.