– Må bli vant til å spille med tempo og kraft igjen

Ole Gunnar Solskjær mener at tempo og kraft er det Manchester United handler om – og at United må jobbe med både dette og samhandling om en skal tette luka til de beste.

Spillestil, hva som passer United og Solskjær og januaroverganger var blant temaene på den lukkede delen av fredagens pressekonferanse.

Her kan dere lese hva nordmannen hadde å si på den åpne delen av pressekonferansen.

Passer bedre i United enn i Cardiff

Solskjær var tydelig på at han og Cardiff ikke var noen god match, og at United passet ham mye bedre.

– Jeg gjorde alt jeg kunne i Cardiff, men jeg passet ikke dem og de passet ikke meg. Det er bare slik fotballen er. Molde passer meg veldig godt og Manchester United passer meg veldig godt – fordi det er inni meg. Det er i personligheten din, det er inngravert i deg. Jeg forstår klubben.

– Forskjellige klubber har ulike kulturer, ulike spillestiler og ulike filosofier. Jeg har passet bedre til de andre jobbene jeg har hatt [enn til Cardiff-jobben]. Cardiff var en fantastisk erfaring, men kanskje ikke den beste avgjørelsen å ta, for jeg gjorde det ikke godt.

BEDRE: Solskjær gjorde det bedre i Cardiff da han returnerte som United-manager.

Det ble kommentert av Neil Custis at United nå spiller en fotball som minner om den som United spilte da Solskjær selv spilte i klubben.

– Tempo og kraft. Manchester United – det er det vi er. Når du har de spillerne som vi har med den hurtigheten… Paul, Anthony, Alexis, Romelu, Rashford… det var slik vi spilte med Andy [Cole], Yorke og med Giggs og Becks på sidene – vi angriper raskt når vi kan. Og det er min filosofi også. Om dere ser på mine Molde-lag, de årene jeg har hatt dem, så har det alltid vært måten jeg liker å spille fotball. Få ballen opp på motstanderens banehalvdel så fort som en kan. Om en scorer – flott – og hvis ikke må en bygge opp spillet tålmodig. Men: angrip hurtig.

En journalist ville videre høre om hva Solskjær ble fortalt om United-stallen da han tok over, om det var slik at han hadde fått høre at det var mange talentfulle spillere som ikke hadde prestert, men United-vikarsjefen bare humret av spørsmålet.

– Ingen trengte å fortelle meg at jeg hadde mange talentfulle spillere! Jeg kunne se det fra utsiden. Vi snakket ikke så mye om hva som har foregått tidligere, for å være ærlig. Det var mer «la oss se hva du kan gjøre» for å – komme tilbake [Solskjær refererte her med et lite nikk til det Custis hadde sagt] til slik vi pleide å spille. Måten Manchester United er ment å spille, den spennende fotballen. Vi ser nå litt ut som slik vi ønsker å se laget.

– Fornøyd med stallen

Det kom videre noen spørsmål om Uniteds stall. Først ut var et oppfølgingsspørsmål fra den åpne delen av pressekonferansen – forventer Solskjær at noen kommer inn?

– Jeg er fornøyd med stallen jeg har. Jeg forventer ikke at noen skal komme inn, men selvsagt: om klubben har identifisert noen, og tenker at de kan passe her, så vil jeg gi tommelen opp. Men det er ikke bare min avgjørelse.

Han ble også spurt om noen har bedt om å få forlate klubben, og sporet der ganske raskt over til å snakke om Newcastle-kampen.

– Når du vinner fotballkamper, så er du fornøyd. Det kommer til å komme tøffere tider, det vil komme tøffere kamper, vi er klar over det, og jeg synes Newcastle-kampen var et godt eksempel på en kamp hvor vi ikke fikk det første målet [tidlig], og bare kunne sitte tilbake og kontre. Vi måtte jobbe for det, vi måtte forsvare oss, og i pausen tenkte en at en lærer en del om spillerne i kamper som dette. For en er forventet å vinne slike kamper, men ting går ikke alltid som en forventer og håper.

– De første ti minuttene synes jeg faktisk at vi gjorde det veldig bra, og så gjorde vi en feil eller to, og de kontret, og Atsu skapte noen sjanser. Det var godt å se responsen fra spillerne, for vi hadde en femminutters vingleperiode. En har alltid noen perioder i løpet av en fotballkamp der en må forsvare seg, men vi ga dem de sjansene, og vi kan ikke gjøre det mot bedre lag.

– Opp til Sánchez å ta sjansene

Når det gjelder Alexis Sánchez, så har han åpenbart tro på at vi har mer i vente fra chileneren.

– Vel, han er en kvalitetsspiller, og han vil få sjansene til å få frem det beste i seg.

– Det er ikke opp til meg, det er opp til [spillerne] å prestere. Han har gjort det fantastisk på trening, og han har jobbet veldig hardt med å bli spilleklar igjen. Han vil få sjansene sine, og så er det opp til ham å ta dem, selvsagt.

– Jeg er sikker på at vi vil se en del fra Alexis, for han er en kvalitetsspiller.

Neste spørsmål handlet om hva slags stemning han kom til i klubben, og hva han har gjort for å endre den.

– Du forventer ikke at du gutta skal sprette rundt etter at de har blitt slått på den måten mot Liverpool. Det var en bestemt gjeng – fast bestemt på å vise at de er bedre enn som så. Det var det viktigste, at du kunne se sulten, villigheten og ydmykheten til å se at «vi kan gjøre det bedre».

Hva vil i dine øyne være en suksess i din tid i Manchester United, som kanskje kan gi Ed Woodward en vanskelig avgjørelse? 

– Hehe!

Er det et trofé? Topp fire? Begge deler?

– Når vi kommer til sommeren, og folk snakker om måten Manchester United spiller på. Stilen vi spiller – det minner oss om Sir Alex Fergusons lag, det minner oss om de suksessrike tidene.

– Det  starte med måten vi spiller på, for resultatene kan vi ikke kontrollere. Du kan kontrollere hvordan du tilnærmer deg kampen, og hvordan du spiller.

– Og selvsagt: Troféer. Hvis du kan komme til finalen i FA-cupen og få et trofé… alle vet hvor tøft det er å tape en [slik] kamp. Det var min siste kamp, faktisk, og vi tapte en FA-cupfinale [mot Chelsea i 2007], og det var tøft. Vi tapte den sist sesong, så… la oss se i mai om det er en suksess eller ikke.

Og hvor langt mener han at United er fra Liverpool og City akkurat nå? «Seksten poeng, er det ikke?» svarte først Solskjær med et smil på det spørsmålet, samtidig som det ble presisert at spørsmålet handlet mer om stall og stil.

– Jeg synes vi har en god stall. Vi må jobbe med samhandlingen vår og måten vi spiller på. At vi blir vant til å spille på den måten igjen, med tempo, med kraft og med kontringer – bruke det vi har [av kvaliteter], altså. Men vi vet at vi er mange poeng bak topp tre-lagene.