Lukaku på topp?

Her er vår oversikt over de belgiske spillerne som har vært i Manchester United. Vil Lukaku bli den første virkelig store?

Publisert Sist oppdatert

Belgisk fotball har i noen år nå hatt en imponerende talentproduksjon, og det har også til en viss grad kommet United til gode.

Romelu Lukaku er den femte (den sjette om en regner med den belgiskfødte brasilianeren Andreas Pereira) belgiske spilleren som har spilt førstelagsfotball for Manchester United, og her er oversikten over Uniteds belgiere.

Ikke alle har vært en like stor suksess, og forhåpentligvis blir Lukaku den desidert beste hittil. Alt annet vil være en stor skuffelse, spesielt nå etter Lukakus gode start.

Ritchie De Laet

United hadde nok allerede litt kjennskap til De Laet siden han hadde spilt i samarbeidsklubben Royal Antwerp under Warren Joyce (som hadde seg noen år der frem til han ble hentet til United for å jobbe med reservene sammen med Solskjær).

Likevel var det en overraskelse da United hentet ukjente De Laet fra Stoke i januar 2009. Han viste seg som en god spiller for reservelaget, og ble også kåret til årets reservelagsspiller i 2009/10, men han var aldri egentlig i nærheten av å slå gjennom på førstelaget. Han debuterte for førstelaget borte mot Hull i sesongens siste kamp i 2008/09, og den påfølgende høstsesongen spilte han i ligacupkampene mot Wolves, Barnsley og Tottenham. Under skadekrisen i desember 2009 fikk han også spille ligakampene mot Wolves (3-0-seier) og Fulham (0-3-tap).

Videre fulgte noen mer eller mindre vellykkede utlån (inkludert til Premier League-klubben Norwich), før han gikk permanent til Leicester, der han blant annet var med på både opprykk og ligagull. Nå spiller De Laet under Steve Bruce i Aston Villa, som har opprykksambisjoner kommende sesong.

EX-REDS SOM BLE LIGAMESTERE: Ritchie De Laet og Danny Drinkwater.

Marnick Vermijl

Vermijl var på en måte en lignende overgang som De Laet. En ung belgisk back som kom i lignende alder, og han ble som De Laet stort sett værende på reservelaget gjennom United-karrieren.

Han fikk to kamper for Uniteds A-lag: Først i ligacuphjemmeseieren mot Newcastle i Fergusons siste sesong, før han etter å ha vært utlånt til NEC Nijmegen under Moyes også fikk sjansen én gang under Louis van Gaal.

Det var i 0-4-tapet mot MK Dons, og alle utespillerne fra den kampen ble nokså raskt sendt på dør, og det skjedde også med Vermijl. I februar 2015 var han klar for Sheffield Wednesday, og han reiste snart videre igjen derfra til Preston North End – der han fortsatt er.

VERMIJL: Her fra ligacupkampen mot Newcastle i september 2012.

Adnan Januzaj

Det var noen år der vi visste at vi hadde en uslipt diamant i systemet, og det virket som et slags signal da Adnan Januzaj var på benken i Fergusons siste kamp.

Det neste året under Moyes ble da også et svært godt år for Januzaj, som fremstod som en mulig fremtidig storhet.

Da motgangen kom, taklet han dessverre ikke det like bra, og utviklingen har stoppet opp samtidig som selvtilliten tilsynelatende har forsvunnet helt. Etter to nokså mislykkede lån, har Januzaj nå havnet i Real Sociedad. Forhåpentligvis kan han finne seg selv igjen der, slik at han ikke forblir en uslipt diamant.

Marouane Fellaini

SYMBOLET PÅ NEDTUREN: Marouane Fellaini og David Moyes. Nå kan Fellaini potensielt være med på oppturen igjen også.

Fellaini ble tatt imot med behersket applaus da David Moyes signerte ham. I mangel på andre signeringer, så ble Fellaini selve symbolet på en ny og vanskeligere tid, noe som sannsynligvis også har preget ham. Om Herrera hadde kommet inn samtidig, så ville det sannsynligvis blitt enklere for Fellaini, om enn muligens bare på grunn av at byrden hadde blitt delt.

Det hadde sikkert også blitt enklere om overgangssummen var betydelig lavere.

Fellaini har hatt svært tøffe perioder i United, og har tidvis opplevd buing og latterliggjøring fra egne fans.

Det er uansett ikke til å komme bort fra at Fellaini fortsatt er i klubben, og at alt ikke har gått galt. Både Van Gaal og Mourinho har fått god bruk for Fellaini ved flere anledninger, og det sier også noe at det på ingen måte var overraskende at Fellaini spilte hele Europa League-finalen mot Ajax. Han var også essensiell på veien til begge cupfinalene vi var i, i tillegg til at han fikk en målgivende i FA-cupfinalen i 2016.

Alt i alt er Fellaini vår største belgiske suksesshistorie – enn så lenge. Akkurat den karakteristikken vil nok gjerne Romelu Lukaku overta.

FORTJENT: Marouane Fellaini løfter Europa League-troféet.

I tillegg:

  • Andreas Pereira er født i Belgia, og bodde i landet til han var ni år, men har gått over til å spille for Brasil (familiens hjemland). Det er uansett ingen tvil om at Pereira har sterke bånd til Belgia.
  • United hentet nylig inn den belgiske angriperen Largie Ramazani til akademiet. Les mer om det her.
  • Indy Boonen gjør det allerede bra for akademiet, og hans yngre bror Seppe Boonen er også med der (for yngre klasser). Ilias Moutha-Sebtaoui er også en del av akademiet.
  • Noen husker kanskje Charni Ekangamene? Han ble aldri noen stor spiller, men var i alle fall i akademiet vårt.
  • Vi må nesten til slutt også nevne samarbeidet vi hadde med Royal Antwerp, der spillere som for eksempel Jonny Evans, Darron Gibson, Ryan Shawcross, Tom Heaton og Danny Simpson alle var innom.

Powered by Labrador CMS