LESERBREV: Hva skal til for å bygge et vinnerlag?

Hvordan bygger man et vinnerlag spør dagens innsender, Mats Flem, før han forsøker å svare på sitt eget spørsmål.

Av Mats Flem

(Denne teksten ble i utgangspunktet skrevet før den begredelige Huddersfield-kampen, men den er i mine øyne ikke noe mindre relevant av den grunn – tvert imot!)

Mange forståsegpåere har ytret mangt og mye om hva som er feil med dagens utgave i troppen av Manchester United. Enkelte peker på manglende kvalitet, noen såkalte eksperter mener at Solskjær er ansvarlig, men de fleste peker til en manglende mentalitet og grunntrening blant spillerne i dagens tropp, og jeg slutter meg til dem.

Det nærmer seg tiden populært kalt «Silly Season», og det gjenstår å se om United under Solskjær treffer bedre på dette overgangsvinduet enn de foregående tre managerne. Men hva er vi egentlig ute etter? Hva skal til for å gjøre oss til et vinnerlag igjen?

Mer eller mindre troverdige kilder skriver nærmest daglig om hvilke store navn som linkes til bl.a. United. Klubben har selv for vane å legge seg etter flere av de største, og har flere ganger blitt brukt av spillere som først og fremst har ønsket seg bedre kontrakter (jeg ser på deg, Sergio Ramos). Imidlertid er det ikke nødvendigvis gitt at slike spillere medfører suksess, verken på kort eller lang sikt, av mange forskjellige årsaker.

SLUTER SEG TIL EKSPERTENE: Dagens innsender er i stor grad enig med ekspertene som kritiserer mentaliteten til denne Manchester United-utgaven.

Forleden satt jeg og så Liverpool bli karnøflet av Barcelona. Eller, kampen var jo egentlig jevnspilt, scouserne kjørte kampen i store deler av kampen, og jeg tok meg i å tenke over hvilke spillere som utgjør Klopps potensielle vinnerlag:

Salah ble avskrevet som en flopp etter Chelsea-oppholdet – han har sjansen til å bli toppscorer i PL for andre året på rad.

Andrew Robertson rykket ned med Hull før han ble hentet til Liverpool. Han har i år satt PL-rekord for målgivende pasninger fra backposisjon.

Gini Wijnaldum kom fra Newcastle. Van Dijk og Sadio Mané kom fra Southampton. Milner er ca 50 år gammel, men spiller like fordømt bra hvorsomhelst han trengs, uke etter uke.

Kanskje bortsett fra Alisson har Liverpool under Klopp nesten ikke kjøpt spillere i såkalt verdensklasse. De har derimot solgt Coutinho, et salg som egentlig ikke har merkes på resultatene. Det gjør vondt å si det, men Klopp har skapt et fantastisk lag, av spillere som ellers ble ansett for å være gråstein. Hvorfor skulle ikke vi kunne gjøre det samme?

HVORDAN KLARER KLOPP DET? Det er et spørsmål forfatteren stiller seg etter en nærmere kikk på laget til Liverpool.

Bojan Djordjic ble relativt nylig intervjuet på podkasten «Heia Fotball», og ble spurt om hva som er galt med Manchester United i dag, sammenlignet med da vi var et vinnerlag. Bojan peker på en manglende lagfølelse og at det for dagens spillere i for stor grad handler om biler og Instagram, fremfor å levere på banen. Han peker på tidligere spillere som John O’Shea, Darren Fletcher, Phil Neville og Ji-Sung Park, og spør retorisk om hvordan i all verden de kan ha fått hundrevis av kamper for Manchester United. Det er et fantastisk godt poeng. Ikke verdensklassespillere, noen av dem, men de gjorde alltid jobben! Og etter å ha blitt matchvinner mot Liverpool dro John O’Shea hjem og lagde middag til kona.

Nei, jeg ønsker meg ikke nødvendigvis store navn eller verdensstjerner, selv om jeg såklart ikke sier nei takk til Jadon Sancho eller Raphael Varane. Vi trenger jo spillere med x-faktor også. Men det jeg først og fremst ønsker meg i en United-stall er spillere med baller, stolthet for drakta, og beina godt plantet på jorda. Spillere som alltid kommer på jobb og alltid gjør jobben de er satt til å gjøre, som tar nivået og ikke sutrer til presse, agent eller lagkamerater etter tap. Som leder fra fronten, som ikke gjemmer seg i storkamper, men som knallhardt strammer opp medspillere som gjør det. Som setter laget først – alltid!

IKKE VERDENSKLASSE MEN…: De hadde den rette mentaliteten. Det skriver dagens innsender om spillere som John O’Shea og Darren Fletcher.
Alle andre kan vi selge, enten de heter Paul Pogba eller Alexis Sanchez eller
hvemsomhelst. De er det ikke plass til i Manchester United.

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.