Har aldri scoret flere mål enn denne sesongen – i dag fyller han år

Kalenderen viser 22. august – Federico Machedas fødselsdag. Han fyller 29 år.

Han var 17 år da han for alvor presenterte seg i Manchester United.

Rett i forkant hadde Sir Alex Ferguson utfordret ham til å prestere i en reservelagskamp i Newcastle, og Kiko responderte med hat-trick.

Ferguson puttet ham på benken mot Aston Villa i palmehelga 2009, en kamp som var svært viktig for ligagullets destinasjon etter at United i ukene i forveien hadde skuffet stort med både braktap hjemme mot Liverpool og en ny smell borte mot Fulham.

United spilte en ny dårlig kamp mot Aston Villa, og mang en supporter begynte nok å frykte at ligatroféet skulle havne i scouserhender.

Så dukket Federico Macheda opp med en lekkerbisken på overtid.

Potensiell superstjerne?

Uka etter Villa-kampen, så spilte vi en ny viktig kamp, nemlig mot Sunderland, og i det 74. minutt kom Federico Macheda inn på stillingen 1-1.

I det 75. minutt scoret italieneren igjen, og United vant 2-1, og det ble etter hvert ligatittel for United på bekostning av Rafa Benítez og Liverpool.

Vi håpet at vi hadde en ny superstjerne på gang, men slik gikk det ikke.

Etter disse to ukene, så scoret han bare to flere ligamål for Manchester United (han scoret i tillegg et mål i ligacupen).

KOMET: Selv Ronaldo måtte bare le.

– Jeg skulle hørt på Fergie

Før han forlot United, hadde han flere mislykkede låneopphold i ulike klubber. I 2010/11 skulle han spille for Sampdoria, selv om Ferguson mente at det var et feil valg av Macheda.

Italieneren insisterte på at han ville til Italia, noe han i et intervju med Andy Mitten tok selvkritikk for senere.

– Jeg skulle hørt på Fergie, sa Macheda.

Etter 18 kamper og 1 mål for Sampdoria, ble det 6 kamper og 0 mål for QPR neste sesong. I 2012/13 ble det 18 kamper og 0 mål for tyske Stuttgart, og det var vanskelig å se for seg noen fremtid for Macheda i United.

Etter to nye låneopphold (Doncaster og Birmingham) under David Moyes’ tid i United, fikk Macheda forlate United etter 2013/14-sesongen. Det endte med 36 kamper og 5 mål for Manchester United.

TOK SELVKRITIKK: Macheda mente at han burde hørt på sjefen. Her etter debutmålet.

 

Cardiff, Forest og hjem til Italia

Macheda ble værende i den engelske ligaen, og signerte for walisiske Cardiff. Der gjorde han det helt middels. Han scoret åtte mål for klubben, men vi forventet egentlig enda mer på 33 kamper i en Championship-klubb – det var jo å putte ballen i mål som skulle være en av hans store styrker.

Mot slutten av sin andre Cardiff-sesong spilte han noen kamper på lån for Nottingham Forest. Igjen uten å score. 30. august 2016 ble kontrakten i Cardiff kansellert.

Etter noen måneder som klubbløs, signerte Macheda i desember 2016 for Serie B-klubben Novara.

Der scoret han 11 mål på 50 kamper, men kontrakten ble ikke fornyet etter at den gikk ut sommeren 2018.

Etter det signerte han for Panathinaikos, hvor han har hatt to ganske greie sesonger. I 2019/20-sesongen scoret han til sammen 15 mål, noe som er karrierebeste.

Karrieren ble kanskje ikke helt som vi hadde håpet, men i United blir han uansett husket for hans store bidrag til at vi sikret ligatittelen fremfor Liverpool i 2008/09. Gratulerer med 29-årsdagen, Kiko!

PS. Dette er en oppdatert sak fra 2018.