Knuste Swansea!

Mats Møller Dæhli og hans lagkamerater på Uniteds U 18-lag slo Swansea hele 5-1 i 5. runde i FA Youth Cup. Vi fulgte kampen.

Manchester United hadde før torsdagens FA Youth Cup-kamp beseiret Torquay (4-0) og Derby (2-1) på hjemmebane i de to foregående rundene i turneringen. Denne gang måtte Uniteds fremtid imidlertid ta turen til Wales for å kjempe om videre avansement.

På programmet stod det 5. runde, og på motsatt banehalvdel ventet Swansea City.
Veien frem til denne runden hadde gått forholdsvis greit for United, men torsdagens motstander hadde i tur og orden sendt Liverpool (3-1) og Portsmouth (2-1) ut av turneringen, så United-juniorene stod overfor en vanskelig kamp.

Ungt og skaderammet mannskap

Fjorårets U 18-lag stakk til slutt av med trofeet i FA Youth Cup. Det har imidlertid ikke vært de samme forventningene til årets utgave, som både fysisk og aldersmessig ligger et stykke bak de som triumferte i fjor.

I tillegg til at laget er ungt, måtte Paul McGuinness også greie seg uten flere spillere til kampen i Wales. Nøkkelspillerne McCullough og Januzaj var skadet, og også mye brukte spillere som Love, Lawrence og Rothwell manglet.

Til tross for alle skadene, begynte United friskt på Liberty Stadium, og i løpet av den første halvtimen hadde både Van Velzen og Bamrby hatt sine muligheter, uten finne nettmaskene.

Men også Swansea virket interesserte i å angripe, og angriper James Loveridge hadde den første virkelig store sjansen i kampen da han headet over fra fem meter etter kvarteret.

Det ble ingen mål den første drøye halvtimen, men kampen var åpen, og det lå et mål i lufta.

Ketchupeffekten

Den spilleren som hele tiden virket farligst i førsteomgangen i Wales, var U 18s toppscorer Jack Barmby. Og etter et par mislykkede forsøk, skulle det endelig lykkes for Nick Barmbys sønn etter 38 minutter. Høyrevingen jaget et gjennomspill, og nådde ballen før keeper Oliver Davies. Barmby gjorde alt rett, tok med seg ballen rundt keeper og satte den sikkert og kontrollert i mål!

Og når United først fikk hull på byllen, fikk vi virkelig oppleve den berømte ketchupeffekten på Liberty Stadium.

Bortesupporterne hadde knapt rukket å sette seg etter Barmbys mål da Mats Møller Dæhli ble spilt gjennom nedover langs høyresiden. Nordmannen avanserte mot mål, og trillet ballen på tvers av målet i akkurat rett tid til at en fremoverstormende Gyliano van Velzen enkelt kunne pirke ballen i mål. 2-0!

Og om ikke dette var nok, så ventet det enda mer fra United før pause. Snaut ett minutt på overtid i den første omgangen forsøkte Jack Barmby nok en gang skuddfoten fra langt hold. Skuddet traff Sam Byrne, og noe heldig som han var, spratt ballen rett ned foran bena hans. Byrne fikk dermed en enkel jobb alene med keeper, og ordnet 3-0 rett før hvilen.

Fortsetter finspillet

På 3-0 trengte Swansea nærmest et mirakel om det skulle bli mer cupspill for de helhvite denne sesongen. Nevnte Loveridge trodde tydeligvis på at det var mulig, og allerede 15 sekunder etter hvilen vendte han elegant opp inne i Uniteds 16-meter og avsluttet. Avslutningen var god, men dessverre for angriperen smalt ballen i tverrliggeren.

Og nærmere et mirakel kom aldri Swansea, for kun fire minutter ut i omgangen satte nederlandske Van Velzen spikeren i kista med sin andre kasse for dagen. Høyreback James Weir, som forøvrig hadde en god dag på jobben, vant ballen, avanserte langs kanten og fant Van Velzen inne i midten. Venstrevingen lurte av en Swansea-forsvarer før han plasserte ballen ned i korthjørnet fra 16-meterstreken. To gode prestasjoner, og game over for waliserne!

Swansea reduserte riktignok etter 55 minutter da en umarkert Loveridge fant veien til nettmaskene på hel volley, men at kvelden var helrød var det ingen tvil om. United-kaptein Tyler Blackett understreket dette ved å regelrett hamre et frispark rett i mål fra 20 meter på overtid. En majestetisk avslutning på en majestetisk forestilling av United-kapteinen.

Spurs eller Charlton i kvarten

Og det var ikke bare Blackett som hadde en stor dag i det unge og fremadstormende mannskapet. Mats Møller Dæhli, som spilte i en fremskutt midtbaneposisjon, spilte en ny stor kamp, og viste igjen frem finter, driblinger og pasninger på høyt nivå. Jack Barmby fortsatte å score, og virket farlig gjennom alle de drøye 50 minuttene han fikk spille. I tillegg viste Luke Hendrie, James Weir og Gyliano van Velzen seg frem fra sin beste side.

Det var med andre ord ikke mye å utsette på United-ungguttas prestasjon i Wales denne kvelden. Laget er kanskje ungt og ikke på høyde med fjorårets lag rent fysisk. De har heller ikke levert det helt store i seriespill så langt. Men det de mangler på fysikken, tar de igjen på teknikk og innsats når de spiller slik de spilte i Wales torsdag kveld.

Nå gjelder det å fortsette i samme spor. Kan de fortsette den gode utviklingen, og i tillegg få tilbake noen spillere fra skader, kan det virkelig bli spennende å følge denne gjengen i de kommende månedene.

Neste motstander i FA Youth Cup er vinneren av oppgjøret mellom Tottenham og Charlton, og kampen skal spilles på hjemmebane. Forhåpentligvis betyr det en første Old Trafford-opptreden for flere av spillerne!

KAMPFAKTA:

Swansea U 18 – Manchester United U 18 1-5 (0-3)

0-1 Barmby (38)0-2 Van Velzen (40)0-3 Byrne (45)0-4 Van Velzen (49)1-4 Loveridge (55)1-5 Blackett (90)Turnering: FA Youth Cup, 5. rundeSted: Liberty Stadium, Cardiff.Tid: Torsdag 2. februar kl. 20.00 (skandinavisk tid).

United: Jonny Sutherland, James Weir, Ekangamene Charni, Nicolas Ioannou, Tyler Blackett (kaptein), Jack Rudge, Jack Barmby (James Wilson 52), Luke Hendrie (Josh Harrop 77), Gyliano Van Velzen, Mats Møller Dæhli, Sam Byrne (Kenji Gorre 80).

Innbyttere: Matthew Wilkinson, Liam Jacob.

____________________________________________________________________________

VIKTIGE HENDELSER:

FØRSTEOMGANG:

Manchester Uniteds juniorlag stiller noe redusert i Wales, med spillere som McCullough, Lawrence, Rothwell, Love og Januzaj alle ute. Det er allikevel kvalitet nok i kveldens United-mannskap til å kunne gi Swansea god motstand.

1. min: United sparker igang kampen.

2. min: Van Velzen vinner en løpsduell mot Swanseas forsvar og kommer til kveldens første avslutning. Skuddet går utenfor.

8. min: Jack Barmby har hatt en strålende sesong foran mål, og forsøker seg med skuddfoten fra 20 meter. Men nok en gang stryker skuddet utenfor stolpen.

Åpen og fin start på Liberty Stadium. Begge lag virker interesserte i å angripe.

15. min: Stor sjanse for Swansea. Et godt innlegg treffer Loveridge på pannebrasken, men spissen greier ikke å presse headingen under tverrliggeren.

22. min: Jack Barmby driber av Swanseas venstreback og forsøker seg med et langskudd, som går flere meter utenfor.

27. min: Van Velzen går ned etter å ha fått Scott Tancocks knotter i ankelen. Heldigvis er han oppe igjen kort tid etter.

29. min: Swanseas Nathan Waters forsøker seg fra 17-18 meter, men Jonny Sutherland er på plass og fister ballen til corner.

35. min: Jack Barmby har hatt en god start, og er nok en gang farlig frempå da han drar av en Swansea-forsvarer. Keeper er imidlertid hurtig ute og fanger ballen.

36. min: Dæhli finner Rudge langs høyrekanten, som slår ballen inn foran mål. Der er Luke Hendrie, men avslutningen blir mesterlig reddet av keeper Oliver Davies.

38. min: 0-1 UNITED! Jack Barmby! Høyrekanten jakter et gjennomspill, rekker ballen, drar av Davies i målet og setter ballen kontrollert i mål! Glimrende av storscoreren! Han har nå scoret i alle runder av årets turnering!

40. min: 0-2 UNITED! Gyliano van Velzen! Mats Møller Dæhli lurer Swanseas forsvarslinje, og stomer mot mål med ballen i beina etter en gjennombruddspasning fra Weir. Inne foran mål kommer Van Velzen på løp, og nordmannen finner nederlenderen med en perfekt pasning. Van Velzen setter ballen enkelt i mål, og det står 2-0 til United!

45. min: 0-3 UNITED! Sam Byrne! For en avslutning på omgangen! Barmby treffer Byrne med et skudd, og ballen detter rett ned i bena på Byrne, som får en enkel jobb med å sette inn Uniteds tredje for kvelden!

PAUSE: Den første halvtimen var jevn på Liberty Stadium. United hadde kanskje et lite overtak, men også Swansea var farlig frempå ved et par anledninger. De siste ti minuttene skulle det imidlertid løsne for United – og da det først løsnet, løsnet det for alvor. Barmby, Van Velzen og Byrne greide alle å sette ballen forbi stakkars Oliver Davies i Swansea-målet i minuttene før pause, og kampen ser ut til å være avgjørt allerede halvveis!

46. min: Andreomgang på Liberty Stadium.

46. min: Kun 15 sekunder etter avspark er Swansea nær redusering! Loveridge vender bort United-forsvaret og fyrer av et godt skudd. Dessverre for waliserne treffer han krysstanga, og United beholder foreløpig sin tremålsledelse.

49. min: 0-4 UNITED! Gyliano Van Velzen! Høyreback James Weir vinner ballen, stormer opp langs høyresiden og finner Van Velzen. Nederlenderen drar av en forsvarer og finner korthjørnet fra rett utenfor 16-meteren. Glimrende gjort av både Weir og Van Velzen. Det må vel være spikeren i Swansea-kista?

52. min: James Wilson kommer inn for Jack Barmby.

55. min: 1-4 SWANSEA! James Loveridge! Etter litt klabb og babb i feltet faller ballen ned til Swansea-spiss Loveridge, som kaer ballen inn i hjørnet på hel volley. God avslutning fra en umarkert Loveridge.

58. min: Mats Møller Dæhli har vært på sidelinjen i noen minutter etter en smell han pådro seg i forkant av Swanseas mål, men er nå tilbake på banen og ser frisk og fin ut.

72. min: Tyler Blackett blir hektet inne i feltet. Straffe? Ville ikke vært noe å si på om dommer hadde blåst, men det gjør han ikke.

77. min: Luke Hendrie går av, Josh Harrop kommer inn.

80. min: Kenji Gorre kommer inn for Sam Byrne.

81. min: Dobbeltsjanse for United. James Wilson forsøker seg først fra 20 meter, men keeper Davies parerer. Får rett etter ballen på nytt inne i feltet, men nok en gang blir skuddet blokkert.

82. min: Dæhli drar av to Swansea-fosvarere og forsøker skuddfoten fra rett utenfor 16-meteren, men skuddet går utenfor krysset.

84. min: Swanseas Jandir Zola prøver seg på halv volley fra 20 meter, men Sutherland redder enkelt.

85. min: Josh Harrop dribler seg gjennom nesten hele Swansea-frosvaret, men blir stoppet rett før han skal avslutte. Elegant av unggutten!

88. min: Wilson scorer etter en god pasning fra Harrop, men blåses av for offside. Det er andre gang for kvelden at Wilson scorer etter å ha blitt avblåst for offside.

90. min: 1-5 UNITED! Tyler Blackett! En av banens giganter, kaptein Tyler Blackett hamrer til på frispark fra 20 meter, og ballen går som et prosjektil inn i hjørnet forbi Davies. Fantastisk treff av Blackett!

SLUTT: Kampen var i realiteten ved pause, men jobben måtte fortsatt gjøres i andreomgang. Og det gjorde United. De røde var det dominerende laget også i andreomgang, og to nye United-mål etter hvilen var ikke noe for lite. En glimrende prestasjon av Uniteds unge og lovende, og nå venter Charlton eller Tottenham på hjemmebane i neste runde av turneringen!