– Mats klarer seg fint med stjernene

MANCHESTER: – Og han løper mange av de andre reservelagsspillerne i senk, sier treneren.

Norske Mats Møller Dæhli ble sittende på benken kampen gjennom da Uniteds reservelag onsdag kveld spilte 1-1 borte mot Curzon Ashton i en liten forstad til Manchester.

Det var imidlertid som ventet.

Nordmannen spilte for juniorlaget mot Stoke lørdag, og da handlet det kun om å være med i tilfelle noen av de andre skulle bli skadet.

– En nytelse

Reservelagstrener Warren Joyce skryter imidlertid massivt av nordmannen.

– Holdningene hans er førsteklasses. Alt han har gjort nå i sommer på reservelaget har vært førsteklasses. Det fysiske også. Han har vel løpt de fleste andre på laget i senk. Det har rett og slett vært en nytelse å ha ham på laget, sier Joyce til united.no.

– Og angående holdninger. Han skulle ikke spille i dag, men han ble med likevel. Så ivrig er han. Han vil være en del av laget. Og han gjorde det etter å ha gjennomført en god trening med A-laget tidligere på dagen.

– Han gjør nemlig alt han kan for å lykkes. Man kan nesten si at han er desperat etter å lykkes. Det er det positive, fortsetter Joyce.

Årets spiller

Dæhli reiste til United for drøyt halvannet år siden, og ble i fjor, i sin første hele sesong, kåret til beste juniorspiller i klubbens egen kåring. Da hadde han vært sentral for et svært ungt United-lag som spilte seg frem til semifinalen i den prestisjetunge FA Youth Cup.

Mange ventet at han i år ville få nok et år på juniorlaget.

I stedet ble han altså i sommer flyttet opp på reservelaget – bare 17 år gammel.

Og derfor har han nå også tatt en pause fra landslagsspill med det norske G18-landslaget. Det er tøft å skulle lykkes i United, og som Dæhli sa i et lengre intervju med United-Supporteren i fjor så består dagene ofte bare av trening og restitusjon. Nå gjør han derfor alt for å komme i posisjon til å bli den sjette nordmannen som får A-kamper for United.

En debut, for eksempel i ligacupen, er fortsatt et godt stykke unna, men nå trener han i alle fall med jevne mellomrom også med stjerner som Wayne Rooney og Shinji Kagawa.

– Det er ting han må lære. Spesielt i posisjoneringsspillet. Dessuten handler det om at nå begynner han å møte menn. De kan også stoppe deg fra å gjøre det du kan. Da handler det om å lære å variere mellom å drible og å sende ballen fra seg – samtidig som han fortsatt får vist frem sitt tekniske register, sier Joyce.

Det neste året vil 17-åringen derfor trene med reservene, mens han vil mest sannsynlig skifte på å spille for dem og for juniorlaget.

Trening viktigere enn kamper

Men mens de fleste andre av oss er opptatt av kampene, er det ikke det som er viktigst for Joyce.

– Nå trener Mats med reservene hele tiden, og av og til også med førstelaget. Og han kan egentlig utvikle seg mer på treningsfeltet enn i kampene. Dette fordi han da trener med eldre og sterkere spillere som gjør ting litt raskere. Det er uhyre nyttig å få trene i det tempoet hver dag.

– Hvordan gjør han det når han trener med de største stjernene?

– Da handler det mest om balløvelser som å ikke miste ballen og spill på liten bane. Er han med på det er det ingen problemer i det hele tatt. Han kan tross alt behandle en fotball. Han er smart, og har gjort det bra mot førstelagsspillerne i de øvelsene. Han klarer seg fint. Så vet vi selvsagt at fotball normalt spilles på en større bane, og at man må ta gode avgjørelser og gjøre de rette tingene på rett sted også der.

– Hvordan utvikler han seg fysisk?

– Kroppen kan utvikles mer, men han tar til seg det vi gjør for at kroppen skal utvikle seg. Når det gjelder det kondisjonsmessige så har han hatt en veldig, veldig bra sommer. Han gir aldri opp. Han står på til han ikke kan gjøre mer, og så mye mer kan han egentlig ikke gjøre. Da sørger han for at han hver dag blir bittelitt bedre.

– Men jo da, fysisk kan han fortsatt utvikle seg masse.

– De beste spiller – uansett

Ifølge Joyce er det fortsatt uavklart hva som vil skje med Uniteds beste og mest rutinerte reserver. Skulle spillere som Jesse Lingard, Larnell Cole etc blir lånt ut, vil veien til mer reservelagsfotball bli kortere for Dæhli.

Reservelagstreneren understreker imidlertid at det vil komme muligheter uansett. Hvis man presterer.

– Da handler det om kvalitet. Det er de beste som får spille. Uansett om man er 17 eller 20, sier Joyce.