Karakterbok for de utlånte

En har blitt banens beste i annenhver kamp, mens en annen avbrøt utlånet etter 19 minutter med førstelagsfotball.

Publisert Sist oppdatert

Vi er mer enn halvspilt av sesongen, og vi oppsummerer sesongen hittil for de utlånte.

Her er en oppsummering av hver enkeltes situasjon – og en vurdering (i de fleste tilfeller i form av karakterer fra 1-6) av hvordan det går.  

Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace)

Timothy Fosu-Mensah startet sesongen på laget, og var et av ytterst få lyspunkt i en katastrofalt dårlig sesongstart for Crystal Palace.

Da Croydon-laget begynte å vinne, så hadde Roy Hodgson kommet inn, og han hadde først andre planer for forsvaret, så Fosu-Mensah var en stund bare back-up. I desember vant han tilbake plassen sin på laget, og han avsluttet 2017 med å være Palaces bestemann da de nesten beseiret Manchester City.

Han har hittil på nyåret spilt fast, uten å følge opp prestasjonen fra City-kampen, og vi håper at han beholder plassen også om skadesituasjonen skulle endre seg. Nå sist var Joel Ward tilbake på høyrebacken etter å ha vært benket etter skaden, men da var Fosu-Mensah fortsatt inne på laget på stopperplass.

Nederlenderen står foreløpig med 18 kamper fra start (alle turneringer), i tillegg til fire innhopp. Han har ikke bidratt med målpoeng.

Vurdering: Vi hadde faktisk forventet litt mer fra Fosu-Mensah enn det han har prestert hittil i Palace-drakta, men det ble vanskeligere for ham etter at De Boer ble skiftet ut med Hodgson. At prestasjonene har vært noe variable, betyr uansett ikke at dette låneoppholdet har feilet. Om han fortsetter å spille utover våren, så ender han sesongen med ganske mange kamper for en Premier League-klubb, og det er definitivt verdifullt. Så satser vi på at han i vår også bidrar enda mer positivt.

Andreas Pereira (Valencia)

Brasilianeren hadde et vellykket lån i Granada i fjorårssesongen, og ble denne sesongen sendt til Valencia. Mourinho skal ha vært noe lunken til å gå med på det, men brasilianeren ville ha mer spilletid enn han trodde at Mourinho ville gitt han.

Foreløpig står han med ti ligakamper fra start, og sju innhopp, i tillegg til at han har startet fire Copa del Rey-kamper – i alt altså 14 kamper fra start, og sju innhopp. Han har spilt både på høyrekant og venstrekant, i en 4-4-2-formasjon der kantrollen ikke er så lik kantrollene i United – i alle fall mener Mourinho det.

Statistikken han scorer aller høyest på, er gult kort-statistikken. Han har nemlig plukket med seg hele sju gule kort denne sesongen. Han står bare med ett mål, men har også (ifølge WhoScored) tre målgivende pasninger – ESPN melder i tillegg om en målgivende i Copa del Rey, altså til sammen fire. Han ligger på en pasningsprosent på rundt 69%, og har ifølge Squawka skapt 16 sjanser.

På nyåret har han vært litt mer ute av laget enn før, og akkurat i øyeblikket er han ute av spill med en skade.

Vurdering: Andreas Pereira får spilletid på et høyt nivå, og det trenger han. Det er lite sannsynlig at han ville fått den samme mengden spilletid i United, selv om det kanskje blitt mer enn han fryktet selv. Samtidig så har Mourinho snakket om at Pereira i Valencia spiller i en posisjon som en egentlig ikke har i United, og portugiseren er ikke nødvendigvis begeistret for at en spiller reiser når han egentlig vil beholde den aktuelle spilleren. Det er vanskelig å se for seg at Pereira gjør nok i Valencia til å bli førstevalg i United med det første, og det vil ikke være noen stor overraskelse om han ender opp med en permanent overgang til La Liga.

Ut fra rapportene på ham, høydepunktene og det lille , så har han uansett gjort det ganske bra, uten å dominere. Regelmessig spilletid i en klubb som Valencia (som i skrivende stund altså er fremfor Real Madrid, selv etter egen formsvikt) bør være gull verdt for utviklingen hans. En sterk firer, der vi kanskje blir litt preget av at vi er usikker på hva dette lånet vil få å si for hans videre karriere i United.

Dean Henderson (Shrewsbury)

Dean Henderson er en av flere lovende målvakter i Manchester United, og han har tatt store steg de siste årene.

I fjor gjorde han det godt på utlån hos Grimsby, før det lånet ble avsluttet tidlig på grunn av en skade på Uniteds tredjekeeper Joel Castro Pereira. I år har han tatt steget opp en divisjon, og han har blitt en svært viktig brikke på et Shrewsbury-lag som var tippet i nedrykksstriden, men som sjokkerende nok i skrivende stund ligger på førsteplass.

Hendersons herlige entusiasme og vinnervilje har gjort ham til en svært populær figur blant Shrewsbury-fansen, og heldigvis har han mer enn det å by på også. Å lese Shrewsbury-kamprapporter har innimellom vært litt som å lese om David de Gea i United, og vi rapporterte tidlig i januar om at Henderson holder nullen i nesten annenhver kamp.

Sannsynligvis er han divisjonens beste målvakt, men den siste tiden har det vært litt mer problemer. Det har blitt noen baklengsmål han nok selv vil være litt misfornøyd med, i tillegg til at han fikk en tre kampers suspensjon etter at Blackburn-fansen kastet ting mot han, og han gjorde noe så dumt som å kaste noe av det tilbake inn blant fansen.

Vurdering: Et svært vellykket låneopphold foreløpig, og måtte det fortsette! Å ta steget som målvakt i en storklubb er svært vanskelig, men Henderson har utvilsomt et eller annet ved seg. Neste sesong bør han spille fast på nivå to, før han etter hvert må overbevise i Premier League, hvis han skal posisjonere seg til å kunne bli Uniteds førstekeeper. I så fall må utviklingen være veldig god, i tillegg til at han må ha tålmodighet til å godta mange låneopphold, for la oss være ærlige: det er så vanskelig å ta disse stegene at det er lite trolig at Henderson gjør det også – uten at det betyr at vi skal slutte å prøve å utvikle spennende målvakter.

Hvis ikkefremtiden blir i United, så burde han kunne få en god karriere uansett, for det 20-åringen har vist de siste sesongene har vært lovende. Vi ønsker han lykke til i det som fort kan bli en dramatisk opprykkskamp!

Sam Johnstone (Aston Villa)

Den tålmodigheten vi nevnte at Henderson trenger, den har for så vidt Sam Johnstone vist. Johnstone har vært på ti låneopphold, i sju forskjellige klubber (Oldham, Scunthorpe, Walsall, Yeovil, Doncaster, Preston og Aston Villa), og han har nå blitt 24 år.

For en målvakt er det selvsagt fortsatt ganske ungt.

I likhet med Henderson er Johnstone en av de aller ypperste i sin divisjon, kanskje den aller beste, og lokalavisa Birmingham Mail skryter han stadig vekk opp i skyene. Han spiller fast for Aston Villa, og gjør langt flere superredninger enn han gjør feil.

Villa er en av opprykksfavorittene, og har nå kommet seg helt opp på den viktige andreplassen.

Vurdering: Det er et vellykket lån – men etter fjorårets opphold i Villa skulle vi jo aller helst ha ønsket oss at han spilte Premier League-fotball denne sesongen. Med flere gode målvakter på gang, er det lite sannsynlig at Johnstone er United-spiller neste sesong. At han ikke gikk permanent i januarvinduet handler kanskje mest av alt om at Johnstone gjerne vil spille i Premier League. Om Villa rykker opp, er vårt tips at det blir en permanent overgang til Villa i sommer. Hvis de ikke går opp, så kan det nok hende at andre klubber kan bli aktuelle.

Å få Premier League-lån for en målvakt er såpass vanskelig at vi ikke trekker for mye for det, og dermed ender det opp med en god karakter selv om det er lite trolig at Johnstones fremtid er i Manchester United.

Axel Tuanzebe (Aston Villa)

Nok en spiller vi har utplassert i Aston Villa. Axel Tuanzebe ble sendt dit i januar, og skal forhåpentligvis gjøre det enklere for Sam Johnstone fremover.

Tuanzebe hadde et godt innhopp for Aston Villa mot Burton da han debuterte, og var blant annet delaktig i det viktige tredje målet for Villa.

I neste kamp var han ubenyttet innbytter, og det var kanskje ikke så rart: Birmingham, byrivalen, var motstander. Tuanzebe kunne nok gjort det utmerket der, men vi har en viss forståelse for at Bruce ikke valgte å gjøre store endringer på et formsterkt lag før en så viktig kamp.

Vurdering: Det er synd at det ikke ble mer spilletid på Tuanzebe i høst. Forhåpentligvis lærte stortalentet litt av høsten likevel, og det er uansett bra at han har blitt sendt ut på lån nå.

Aller mest spennende hadde det vel vært om han skulle spille stopper for Villa. Bruce har sagt at han ser for seg å kunne bruke Tuanzebe i flere posisjoner – inkludert stopperplass. Samtidig er konkurransen svært tøff i den posisjonen (John Terry og James Chester er det begge fortsatt Premier League-kvalitet over). På høyrebacken, der han kom inn mot Burton, er Elmohamady, som har vært en tro tjener for Bruce i flere klubber.  Tuanzebe tåler konkurranse, men det er uansett viktig at han faktisk ender opp med å få spilletid, uansett hvor det er. Heldigvis har Bruce sagt at han skal spille en viktig rolle.

Om det blir opprykk, så kan kanskje Aston Villa også gi Tuanzebe muligheten til et Premier League-lån hvis han gjør det bra i vår? Det hadde vært en fin bonus.

Det er for tidlig å gi karakter etter et lite innhopp, men her betyr i alle fall spilletid alt.

 

James Wilson (Sheffield United)

Etter mange års problemer med de tre S-ene – skader, sykdom og stagnasjon – har Wilson virket litt på gang igjen denne sesongen. I alle fall glimtvis.

I januar endte det med et utlån til Sheffield United, og en ny sjanse til å imponere på utlån – Wilsons utlån har vært noe variable tidligere.

Han har vært på banen i fire kamper (tre fra start) hittil, før han i helga var ubenyttet reserve mot Leeds. Han scoret i sin første start for klubben, mot Norwich, og har altså kommet OK i gang selv om det ikke har blitt noen mål senere.

Vi venter i spenning på om han får tilstrekkelig med spilletid.

Vurdering: Det er flott med et Championship-lån for Wilson, men han har havnet i en klubb der det er beintøff konkurranse om spissplassene, og det ble nok ikke enklere av at erstatteren hans denne helga – den ekstremt populære Billy Sharp – endte opp med å score to mål. Samtidig må Wilson vise at han kan gjøre seg fortjent til spilletid i slike situasjoner, så det er ikke udelt negativt heller. Det vil uansett overraska veldig om han har en fremtid i Manchester United – synd for en spiller som en gang i tiden så så spennende ut.

WILLO: James WIlson etter å ha signert på lån for Sheffield United.

Regan Poole (Northampton Town)

Northampton Town har spilt 33 kamper hittil denne sesongen, og Regan Poole har startet 17 av disse (i tillegg har han kommet innpå i fire kamper).

Han har også spilt fra start ved én anledning i både FA-cupen og i EFL Trophy.

Poole har spilt høyreback, stopper og sentral midtbane, uten å bli helt fast i noen av posisjonene. En faktor for manglende spilletid er at Northampton har flere lånespillere enn de har lov til å ha med i kamptroppene.

Northampton kjemper for å unngå nedrykk til nivå fire.

Vurdering: Regan Poole har tidvis vist seg som en god spiller for Northampton, men har ikke blitt det åpenbare førstevalget noe sted heller. Det hadde vi kanskje forventet. Han blir 20 i sommer, og må vise større progresjon for å kunne ha en fremtid i United. Akkurat nå ser det ikke så bra ut. Foreløpig er dette bare et OK utlån, og han trenger etter hvert mer enn det.

Demetri Mitchell (Heart of Midlothian)

Demi Mitchell var den første av tre United-spillere som ble sendt til Skottland på lån i januar, og du verden for en start.

Hearts ligger på femteplass i den skotske toppdivisjonen, og et naturlig mål vil være å prøve å ta igjen Hibernian – bli best i byen. Nettopp Hibernian var motstander i Mitchells første kamp, og han ble like godt banens beste.

Det har han også blitt ytterligere to ganger, og i skrivende stund har han blitt banens beste i tre av seks kamper. Det er ikke verst.

I forrige kamp, cupkampen mot St. Johnstone, så hamret Mitchell også inn sitt første seniormål (etter 33 sekunder av videoen under).

Vurdering: Er det takket være reservelagstrener Ricky Sbragias mange kontakter i hjemlandet Skottland at vi sender så mange opp der, plutselig? Hearts har lenge hatt problemer på venstrebacken, og utsiktene er derfor gode for at Mitchell får mye spilletid – så kan det selvsagt diskuteres hvor godt nivået er, men rammen rundt kampene er stort sett ganske bra, og Mitchell trenger definitivt førstelagsfotball. Han har hatt en veldig god start i Skottland, og forhåpentligvis er han klar for enda større utfordringer når han returnerer etter sesongen! (Selv om det sannsynligvis da må skje gjennom nye utlån.)

Kanskje er det noe tidlig å gi terningkast, men hans forrykende start gjør at vi unner ham en femmer likevel! Fortsetter han å bli banens beste i 50% av kampene resten av sesongen, så er det en sekser sesongen sett under ett! Det er for øvrig også veldig nyttig at han får spille sammen med Christophe Berra, som har vært den beste stopperen i Premier League denne sesongen.

Matty Willock (Utrecht/St. Johnstone)

Broder Chris Willock gikk i fjor sommer fra Arsenal til Benfica, og Matty Willock endte også opp med et utradisjonelt valg (for engelskmenn) da han signerte for Utrecht på lån.

Der endte han opp med bare tre kamper – alle innhopp. Ifølge WhoScored var innhoppene på til sammen 19 minutter. I tillegg til dette spilte han seks kamper for Jong Utrecht.

På deadline day ble Willock hentet tilbake fra Nederland, og sendt rett til Perth i Skottland, der han skal spille på St. Johnstone ut sesongen.

Willock debuterte fra start i bortetapet mot Demetri Mitchell og Hearts, før han kom inn etter bare 20 minutter i 0-2-tapet borte mot Motherwell. Nå sist startet han i cupkampen fra videoen over, da det ble tap mot Mitchell og Hearts – ingen tvil om hvem som vant United-duellen i den kampen.

St. Johnstone sliter med formkrise, og må snu trenden snart om det ikke skal bli en neglebitende kamp for å unngå nedrykk for Willocks lag.

Vurdering: Å gå til Utrecht var et modig og spennende valg, men det hjelper fint lite når en ikke får førstelagsfotball. Da er det mer fornuftig å sende Willock over grensa til Skottland. Han trenger å imponere der. I mai 2017 ville han kommet innpå mot Crystal Palace om ikke Mourinho hadde ombestemt seg, da han heller sendte på Angel Gomes. Det er sannsynlig at det blir det nærmeste Willock kommer å spille for Manchester Uniteds førstelag.

Den eneste på lista med to ulike låneklubber denne sesongen, og det at han fikk seg ny låneklubb (der han tilsynelatende vil kunne få spilletid) bidrar til å trekke karakteren oppover.

Charlie Scott (Hamilton Academical)

Charlie Scott gikk nylig på lån til Skottland, i United-sammenheng et av de bedre eksemplene på nominativ determinisme på en stund, og der skal han spille for Hamilton.

Hamilton sliter økonomisk, blant annet etter å ha blitt svindlet, og de sliter også i ligaen. Der ligger de nå på 11. plass, som vil si at de må ut i kvalifiseringsspill for å beholde plassen om de ender der også ved sesongslutt. De er også manges favoritt til å rykke ned.

Scott har i skrivende stund ikke fått spilletid, siden han var ubenyttet reserve i den ene kampen Hamilton har spilt etter at han signerte, en kamp som endte med et 0-3-tap mot Aberdeen på Pittodrie.

Vurdering: Om han får spilletid, så er jo dette et OK lån for Scott. Som 20-åring er det også sunt at han får prøve seniorfotball for første gang, og utsiktene til det er nok ikke all verden i United for han. Kanskje kan det bli en permanent avtale på Scott hvis han gjør det bra?

Vi vurderer det som noe tidlig å gi ham terningkast, siden han ikke har vært på banen.

Devonte Redmond (Scunthorpe United)

Redmonds lån er nå avsluttet, men i første halvdel av sesongen var han utlånt til et annet United – nemlig Scunthorpe United.

Det gikk bra med laget hans, som har vært på play-off-plass stort sett hele sesongen, men for Redmond ble det vanskelig.

I ligaen fikk han ett innhopp, og da kom han inn rett før slutt i en 4-0-borteseier. Han fikk ellers 20 minutter i ligacuptapet mot Middlesbrough, mens han spilte fire kamper i EFL Trophy – alle fra start. Det er en heller lite prioritert turnering, og to av kampene var mot U21-lag. Ikke kan det sies at Redmond utmerket seg all verden heller.

Nå blir det spill for Uniteds U23-lag resten av sesongen.

Vurdering: Et totalt mislykket låneopphold i Scunthorpe, men i det minste fikk kanskje United-ledelsen noen svar. Det må nok et lite mirakel til for at Redmond skal bli United-førstelagsspiller – å sikre fotballen som et levebrød, og få seg en grei karriere i lavere divisjoner, virker som et mer naturlig mål for en spiller som så ganske spennende ut for noen år siden.

Det er United.nos Håkon Aaberge som har delt ut karakterene. 

Powered by Labrador CMS