– Kan være nervepirrende

Ji-sung Park forteller om hvordan det var å flytte fra Asia til England – de samme utfordringene som Shinji Kagawa nå vil møte.

I et intervju med ManUtd.com, gjort for to år siden, forteller Park om noen av utfordringene som kommer med å flytte til Europa. Valget var allikevel enkelt da han fikk sjansen til å dra til PSV for ti år siden.

– Det kan være nervepirende, men ønsker man å spille på et høyt nivå er man nødt til å forlate landet sitt. Jeg var 19 da jeg forlot Sør-Korea for å dra til Japan, som ikke var for langt unna, sier Park.

– Etter det dro jeg til Europa. Det er så mange store spillere her og jeg ønsket å vite hvorfor de var så gode.

– Jeg kikket rundt meg på den første treningen og så alle spillerne jeg pleide å se på tv. Jeg spurte meg selv: «Kan jeg virkelig spille med disse?» Det var rart. Jeg hadde tro på mine egne kvaliteter, men det var rart å være sammen med disse spillerne. Å slå en god pasning eller score et mål på trening hjalp på selvtilliten min.

Fikk hjelp av Van Nistelrooy

Parks engelskferdigheter var ikke det helt store da han ankom Manchester United i 2005. Kagawa er heller ikke stødig i språket, men Park dro uansett nytte av å ha tilbragt noen sesonger i Nederland først – på samme måte som Kagawa har to sesonger bak seg i Borussia Dortmund.

– Ruud van Nistelrooy var her da jeg kom. Han hadde spilt for PSV, gjort det samme klubbskifte som meg og snakket språket, så det var komfortabelt at jeg kunne snakke nederlandsk med han.

– Det er vanskelig å lære seg engelsk i Nederland, for så å komme her og snakke med engelskmenn, spesielt med alle de forskjellige dialektene – inkludert sjefen sin! Nå bruker jeg bare engelsk. Jeg skulle gjerne se at alle snakket koreansk, men Patrice er den eneste som kan noen ord.

Nå har riktignok ikke Kagawa noen tysktalende United-spillere å støtte seg på, men Park skal uansett gjøre det han kan for å gi Kagawa en best mulig velkomst.

– Jeg liker å hjelpe dem, for jeg husker hvor mye det betød for meg at folk hjalp meg å finne meg til rette da jeg kom.

Hysteriske fans i hjemlandet

Forskjellene fra Europa til Asia er store, men en av de største er at man i den vestlige verden har større frihet enn i Japan og Sør-Korea.

– I landet mitt kan jeg ikke gjøre hva jeg vil. Her kan jeg gå og gjøre akkurat det jeg føler for. Det liker jeg. Jeg liker ikke å være berømt. Jeg er lykkelig her fordi livet er roligere, sier Park.

– Når United drar til Asia ser de andre spillerne hvordan det er der. Sånn er det når jeg reiser hjem, så jeg må være mentalt sterk, for det kan være vanskelig å takle. Jeg har blitt vant til det og nå er det ikke noe problem lenger, men det var ukomfortabelt før.