– Kan ikke bare kjøpe troféer – en må gjøre seg fortjent til det

Solskjær i nytt intervju med klubbens egne kanaler.

Ole Gunnar Solskjær har gitt et større intervju til klubbens egne kanaler, som denne uka blir publisert på klubbens egen app i tre deler.

Tirsdag formiddag ble den første delen publisert.

Her er noe av det Solskjær sa i intervjuet.

Om du ser tilbake på disse siste seks månedene hvor du har styrt United, hva er det viktigste du har lært om deg selv?

– Jeg har lært at jeg ikke liker å tape. Jeg liker å vinne, og vi startet fantastisk. Gutta var helt utrolige da jeg kom inn – vi var positive, vi vant kamper. Hele gruppa var så sammensveiset, og jeg koste meg med å vinne, men jeg vet at fotballen er tøff. Du kan ikke bare forvente at alt skal gå som det, og realitetene traff oss.

– Vi er i en liga med mange veldig gode lag, og for å være på vårt beste må vi være 100% fokuserte. Vi kom inn i noen kamper virkelig, virkelig fokuserte med fullt lag, og jeg syntes det var fantastisk. Så lærer du mye når du går gjennom tøffe tider, og tenker på hvem vi kan bygge dette laget rundt, og hvem vi tror vil ta det neste steget – for vi må opp til neste nivå.

Du har vært manager i andre klubber også, men har du opplevd noen nye situasjoner her når det gjelder å håndtere spillere?

– Ja, det er en stor forandring, men de er fortsatt mennesker. Det er flere talentfullt mennesker og fotballspillere enn jeg noen gang har jobbet med tidligere. Jeg har vært en fan i så mange år hjemme i Norge, og i Cardiff også, så det har åpnet øynene mine å kunne jobbe med dem, bli kjent med dem og å snakke med dem hver dag. De er fortsatt veldig bra gutter som ønsker å lære og å bli bedre.

– Men mennesker mister også selvtilliten når ting går galt. Det er det ingen forskjell fra norske spillere, eller i Cardiff. Vi må jobbe med dem hver dag, rettlede dem og hjelpe dem, og det er det vi gjør.

Er det verre å tape som manager enn som spiller?

– Ja, å tape er 100% verre som manager! Du ser selvsagt hele tiden på deg selv når du er manager. Skulle jeg valgt et annerledes lag eller en annen taktikk? Var ikke treningen denne uka den beste? Alt går gjennom hodet ditt.

– Da jeg var spiller, så hadde en en ny kamp [som ventet], og tenkte etter hvert bare «jeg må lytte til manageren, og gjøre jobben min». Det er veldig annerledes, men jeg lærte tidlig i karrieren min å bevege meg videre raskt. Hvis du kommer til å tenke på dette om fem år, så ok, bruk tid på det. Hvis du ikke kommer til å tenke på det om fem år, så er det bare å skylle det bort og bevege seg videre.

Du har vært fullrost alle trenerne dine – Michael Carrick, Kieran McKenna, Mark Dempsey og Mike Phelan, som nå er din assistentmanager – hvordan har det vært å jobbe med dem?

– Klokka 07.30 om morgenen når jeg kommer kjørende så tenkte jeg i de første par ukene at jeg ville være tidlig ute, og en av de første her. Men så ser jeg gjennom vinduet at Michael, Kieran og Demps sitter der! Mike har en litt lenger kjøretur, men med en gang han er her klokka 08.30, så er vi alle her og sitter og diskuterer ting. Vi er et lag. Vi utveksler idéer, og vi har alle ulike kvaliteter, så jeg er veldig glad for å ha dette teamet rundt meg.

Er det flere gode nyheter på trenerfronten med Michael, Kieran og Mark?

De kommer alle til å bli værende. Jeg synes det er viktig at vi holder det teamet sammen fremover.

Og nå har Mike fått en treårskontrakt som din assistent…

– Jeg er veldig fornøyd. Da Ed ringte meg i desember, så hadde jeg ikke snakket med Mike, men jeg snakket med ham en gang mens jeg var i Cardiff. Han var arbeidsløs da, og vi snakket i en time eller to der. Da jeg fikk jobben [i United] tenkte jeg raskt «hva slags hjelp trenger jeg?», og Mike Phelan var den første jeg prøvde å få tak. Jeg kunne ikke få tak i ham, han var visst med på en treningsøkt hos Burnley College, og jeg kunne ikke få tak i ham før sju eller åtte timer senere. Siden jeg først hadde fått telefonen [fra Woodward] så hadde det vært noen timer der jeg tenkte «hva om han ikke ønsker å komme?» siden han var førstevalg.

– Etter at jeg fikk jobben permanent så sa jeg til Ed at vi må sørge for at vi får Mike med oss.

Om du tenker tilbake på sesongen, er det en spesiell kamp eller prestasjon som vil bli værende i minnet ditt?

– Vi hadde både noen høydepunkter og noen lavpunkter, men når en starter i Cardiff, så er det nesten skrevet i stjernene at det vil bli den første kampen. Vi scoret fem mål, og du kunne se laget med energi og offensive bevegelser, og jeg tenkte «wow, dette er talentfulle spillere, jeg kan ikke vente med å jobbe med denne spillergruppa».

– Ellers var det Tottenham borte og cupkampene borte mot Arsenal og Chelsea – noen fantastiske borteforestillinger. Vi må bare bli jevnere på hjjemmebane, være i stand til å vinne kamper og til å dominere flere kamper. Jeg synes kontringsfotballen vår har vært fantastisk, men vi må bli bedre til å dominere flere kamper.

– Perioden i det siste har vært vanskelig, men det betyr ikke at laget eller spillerne har blitt dårligere. Vi har bare funnet det tøft. Det har vært en lang sesong for dem både fysisk og emosjonelt. Når du mister manageren din halvveis gjennom sesongen, så er det ikke enkelt for spillerne.

Hvor annerledes er Premier League sammenlignet med når du spilte her?

– Veldig. Spillestilene er annerledes, flere klubber spiller en mer kontintental spillestil, og konkurransedyktigheten er annerledes. Det er enorm forskjell, det er nå seks lag som vil si at de kan kjempe om troféer, og det var vanligvis bare ett eller to som kjempet med oss da jeg spilte. Leicester vant ligaen, Everton utfordrer, og det er ti lag som kan kvalifisere seg for spill i Europa.  City vinner ligaen, og kanskje en hjemlig trippel, Liverpool og Spurs er i Champions League-finalen og Arsenal og Chelsea er i Europa League-finalen, og en kan slik se at vi kjemper mot de beste klubbene i verden. Det er en utfordring vi ikke kommer til å ta lett på. Det er en stor utfordring for denne klubben – den største og beste klubben i verden.

En utvilsomt positiv ting har vært støtten fra fansen, både på Old Trafford og på bortebane. Hvor imponert har du blitt av dem?

– Veldig! Jeg spilte her i elleve år, og har vært både trener og manager her, og de er helt utrolige. Jeg spilte med noen utenlandske spillere, og også noen av de vi har nå er vant til andre [supporter]kulturer. Når det er tøffe tider, veldig vanskelige perioder, så kan fansen virkelig skjelle ut spillerne, men de gjør det ikke. De forstår fotball, og vet at en ikke bare kan gå inn i en butikk og kjøpe et trofé. En må gjøre seg fortjent til det. De støtter oss, og vi trenger støtten, og den har vært utrolig i alle årene jeg har vært i klubben.

– Hver gang jeg var tilbake i løpet av de åtte årene [jeg ikke var i klubben], så sang de sangen min. Jeg sa til ungene mine at supporterne nå synger om pappaen deres, og det er fantastisk. Ungene mine synger ikke [Solskjær-sangen], jeg tror de er lei av den, men de er store Manchester United-supportere.

En kan finne mer fra intervjuet i klubbens offisielle app.