Fantastisk seriestart!

KAMPREFERAT: Robin van Persie og Danny Welbeck ga David Moyes en drømmedebut i Premier League som United-manager.

Manchester United reiste lørdag til Swansea i Wales for å spille klubbens første kamp i Premier League-sesongen 2013/14. Det var, som alltid, knyttet stor spenning til serieåpningen, og denne ble ikke dempet av det samtidig var David Moyes’ første ligakamp som Machester United-manager.

Til tross for overgangsspekulasjonene rundt Wayne Rooney og hans fortsatt uavklarte fotballfremtid, og til tross for at han ikke har spilt ett minutt i Uniteds ‘offisielle’ oppkjøringskamper, var 27-åringen å finne i Uniteds tropp til møtet mot Swansea. Han måtte imidlertid finne seg i en plass på benken, mens Robin van Persie og Danny Welbeck startet som spisspar for United.

Bak Van Persie og Welbeck spilte kvartetten Antonio Valencia, Ryan Giggs, Michael Carrick og Tom Cleverley, mens forsvaret bestod av Phil Jones, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand og Patrice Evra. David de Gea voktet buret.

TILBAKE I TROPPEN: Wayne Rooney satt på benken fra start mot Swansea.

[poll id=»17″]Tøff start

Det virket som om begge lagene hadde høyt tenningsnivå på Libery Stadium, og det gikk kun et par minutter før José Cañas fikk gult kort etter å ha satt knottene i Tom Cleverleys ankel. Også Antonio Valencia fikk gult kort før det hadde gått ti minutter, mens Danny Welbeck akkurat holdt seg innenfor det dommer Phil Dowd tillot da han kastet seg inn i en tøff takling i åpningsminuttene.

Mellom alle de tøffe taklingene kom også kampens første sjanse da Phil Jones etter snaue åtte minutters spill fikk god treff på halvvolley etter en dødball fra Giggs. Michel Vorm i Swansea-buret fikk imidlertid fistet ballen til corner. Også Robin van Persie fikk en brukbar mulighet etter et godt innlegg fra Patrice Evra etter kvarteret, men nederlenderen greide ikke å styre ballen utenfor Vorms rekkevidde.

Rask United-dobbel!

Danny Welbeck valgte feil da han testet skuddfoten fra 16-meteren istedenfor å trille Giggs fri gjennom etter 18 minutters spill, mens Swansea hadde ballen i mål minuttet etter. Målet ble imidlertid korrekt annulert for offside, men etter en drøy halvtime skulle kampens første mål allikevel komme, og det var ingen overraskelse hvem som fant nettmaskene.

Ryan Giggs chippet ballen følsomt inn i feltet fra 40 meters hold og fant Robin van Persie fant rommet bak Swanseas backrekke. Nederlenderen plukket ned ballen på kassa, lot den sprette én gang, hold unna motstaderne, og kastet seg rundt og sendte ballen i nota med noe som liknet et spark man vanligvis ser når hatten skal sparkes av kjeppen i hallingdans. Fantastisk prestasjon av forrige sesongs toppscorer!

AKROBATISK: Robin van Persie med en fantastisk prestasjon på Uniteds 1-0-scoring.

Uniteds supportere på Liberty Stadium rakk knapt å summe seg etter Uniteds første mål før de fikk enda en griunn til å feire. Antonio Valencia fikk ballen på bakre stolpe etter et godt innlegg fra Patrice Evra, og ecuadorianeren sendte elegant ballen inn foran mål med sitt første touch. Der kom Danny Welbeck i full fart, og 22-åringen – som kun scoret ett Premier League-mål forrige sesong – ekspederte ballen kontant i mål. Glimrende sett av Valencia, og Welbeck brukte altså kun drøye 35 minutter på å score like mange ligamål som han gjorde hele forrige sesong.

Bortsett fra gule kort til Michael Carrick og Tom Cleverley i minuttene før pause, skjedde det i førsteomgang lite å skrive hjem om etter Welbecks scoring, og lagene gikk dermed til pause med 2-0-ledelse til gjestene.

WELBECK ÅPNER MÅLKONTOEN: Danny Welbeck trengte kun 35 minutter på å score like mange ligamål som han greide i hele forrige sesong.

Swansea angriper fra start

Fjorårets målkonge i Æresdivisjonen i Nederland og Swanseas store signering denne sommeren, Wilfried Bony, kom sammen med Pablo Hernandez inn i pausen for vertene. Dette så ut til å sette fart på de helhvite, og United ble presset tilbake i banen de første minuttene i andreomgang.

Hjemmelaget greide imidlertid ikke å skape de helt store sjansene, og det var Robin van Persie som hadde den første store sjansen i andreomgang da han ble spilt gjennom og fikk avlsuttet på halvvolley fra skrått hold. Noe spiss vinkel var det, og skuddet snek seg utenfor stolpen.

Rooney-retur

Wayne Rooney har, bortsett fra en 45 minutters opptreden mot Real Betis bak lukkede dører på Carrington, ikke vært å se i United-trøya siden mai, men etter 61 minutters spill var det duket for ‘comeback’ for Uniteds nummer 10 da Ryan Giggs takket for seg for kvelden.

HIT, MEN IKKE LENGER: David de Gea stoppet Swansea de gangene de forsøkte seg.
HIT, MEN IKKE LENGER: David de Gea stoppet Swansea de fleste gangene de forsøkte seg. Her må Swansea bite i gresset.

Mens Rooneys første involvering var å gå i offside, var det Patrice Evra som markerte seg i motstanderens boks etter 70 minutters spill da han steg høyest på en corner. Venstrebacken stanget ballen mot hjørnet, men Michael Laudrup har tydeligvis hørt på Arne Scheie og hadde menn på stolpene, og Evras forsøk ble reddet på streken. Like etter forsøkte Angel Rangel seg med en spektakulær volley, men ballen gikk utenfor stolpen.

Van Persie-kanon og Bony-redusering

Robin van Persie hadde allerede i førsteomgang markert seg på spektakulært vis, men nederlenderen var ikke ferdig for kvelden. Etter drøye 71 minutters spill flikket fant Rooney Van Persie, og nederlenderen vendte opp og avanserte mot mål. På 20 meters hold dro han av Ashley Williams med en elegant utsidedragning, før han regelrett limte ballen i nettaket fra 17-18 meter. En helt vanvittig scoring av Robin van Persie. Det er bare å ta av seg hatten og bøye seg i støvet.

Swansea City v Manchester United - Premier League
TO ASSISTS: Wayne Rooney markerte seg som hovmester i United-returen.

United så ut til å ha god kontroll på kampen, men åtte minutter før slutt fikk Swanseas nye spiss markere seg. Wilfried Bony fant rom på 16-meterstreken og plasserte ballen forbi De Gea og ned i hjørnet. God prestasjon fra spilleren med 31 mål på 30 ligakamper for Vitesse forrige sesong.

Dessert fra Welbeck

Til tross for Swanseas redusering var Uniteds ledelse aldri truet, og på overtid sørget Danny Welbeck for aftenens dessert. Nok en gang var Wayne Rooney tilrettelegger da han trillet Danny Welbeck gjennom alene med Vorm. Welbeck var iskald og chippet ballen elegant i en høy bue over Vorm og bort i det lengste hjørnet. Nydelig avslutning, og Welbeck har dermed dobbelt så mange mål denne sesongen som forrige. En forvandling som er lett å omfavne.

Det ble dermed en drømmestart for David Moyes som United-manager i Premier League. Fjorårets mestere kunne ta med seg tre poeng fra en vanskelig bortebane i serieåpningen og har dermed det beste utgangspunktet de kunne få foran den tøffe perioden som venter de neste ukene, med kamper mot blant annet Chelsea, Liverpool og Manchester City. Forhåpentligvis kan den gode poengfangsten fortsette også i kampene som kommer.