Endelig seier igjen!

REFERAT: United slo Shakhtar Donetsk 1-0 og sikret seg dermed førsteplassen i Champions League-gruppa.

[poll id=»43″]Det var Phil Jones som ble tungen på vektskålen med sin volleyscoring midtveis ut i 2. omgang. Dermed brøt han også forbannelsen som har hvilt over United i de siste kampene. Scoringen hans var lagets første på tre kamper.

Da David Moyes’ utvalgte ble annonsert før kampen, viste det seks endringer fra lørdagens miserable forestilling mot Newcastle. Wayne Rooney og Shinji Kagawa var tilbake, og det samme var Ashley Young på kanten, Ryan Giggs sentralt og Rio Ferdinand i midtforsvaret. Også Alexander Büttner fikk en sjelden sjanse fra start, som følge av skade på Patrice Evra.

Fin start

Og vi fikk se en oppløftende åpning. Adnan Januzaj – for øvrig i sin Champions League-debut – kombinerte fint med Rafael på høyrekanten; Jones var med på notene og stakk igjennom på stikkeren som fulgte, men keeper var på plass og stoppet forsøket. Uheldigvis spratt ballen tilbake via Jones og ut over linjen til utspark.

Syv minutter senere fikk vi kveldens første store sjanse, men ikke foran Shakhtar-keeper Pyatov. Gjestenes Teixeira ble spilt fint fri, men avslutningen hans endte like utenfor en utspilt De Geas bakre stolpe. Det var et skikkelig skremmeskudd fra ukrainerne og et signal om at de var i ferd med å ta over.

Manchester United v Shakhtar Donetsk - UEFA Champions League

United presses tilbake

Men før Shakhtar fikk begynne å styre showet, fikk vi se en lekkerbisken av Adnan Januzaj. Han tok ballen ned inne i gjestenes 16-meter, vendte opp og banket ballen mot mål. Dessverre traff han midt på keeper, men en god prestasjon av 18-åringen som i det hele tatt gjorde nok en fin forestilling.

Lever farlig

Dessverre skulle Januzaj-avslutningen bli det siste vi fikk sett av United-muligheter på en god stund. Shakhtar tok seg mer og mer av banespillet og spilte seg til flere skuddmuligheter – en av dem etter en stygg tabbe av Ferdinand. Heldigvis var ikke ukrainernes skuddferdigheter like bra som deres generelt høye tekniske nivå skulle tilsi, og United-forsvaret slapp unna med en aldri så liten resultatløs kanonade.

Kjempesjanser

Sløseriet holdt på å straffe seg for gjestene, for mot slutten av omgangen fikk vi se et United som klarte å løfte seg. Da ble rollene byttet om og nå var det Shakhtar som måtte stole på ørsmå marginer.
Ashley Young fikk to store muligheter til å gi United ledelsen, men var dessverre ikke kald nok. Først lobbet han utenfor den ene stolpen etter Giggs’ utsøkte fremspill, og deretter skjøt han vilt utenfor den andre stolpen da muligheten igjen bød seg like før pausesignalet.
Også Rooney fikk en bra scoringssjanse etter godt forarbeide av Kagawa, men fikk ikke stokket beina raskt nok. Dermed slapp Shakhtar unna United-offensiven og kunne gå til pause med 0-0. Det var imidlertid det minste de fortjente etter å ha dominert store deler av omgangen.

Jones bryter forbannelsen

Begge lag kom til småsjanser i de første 20 minuttene etter hvilen, men som regel havnet ballen i et forsvarerbein eller- for Uniteds vedkommende – i klypene på Pyatov i Shakhtar-buret.
United var imidlertid langt bedre med nå enn i kampens første halvtime, og halvveis ut i omgangen lyktes laget til og med i å finne nettmaskene. Rafael vant en corner på høyresiden, og innbytter Van Persie løftet ballen inn i feltet. Der fikk den en beleilig sprett foran Phil Jones, som kastet seg opp og banket den hardt og kontant i mål ved hjelp av en flott utført volley.

Dette skulle altså vise seg å bli kampens eneste tellende avslutning. Mye av luften gikk ut av gjestenes spill etter scoringen, og United kunne kontrollere sluttfasen og til slutt puste lettet ut. Ikke over avansementet, for det var klart allerede på forhånd, men over at førsteplassen i gruppen var sikret.

Ingen stor kamp på noen måte, men det var heller ikke det viktigste ved denne anledningen. Det som virkelig betød noe, var å få snudd den siste tids særdeles negative trend. Og, når sant skal sies – og det skal det jo: Dette var tross alt stor fremgang fra lørdag!

Phil Jones (til høyre) banker ballen i mål.

Manchester United 1-0 (0-0) Shakhtar Donetsk

67. min.: 1-0 Jones

Turnering: Champions League