– Jeg ville brukt Rafael hver gang

Lee Martin til Supporterklubben om backsituasjonen.

MERK: Dette er en smakebit fra forrige utgave av medlemsbladet United-Supporteren. Meld deg inn du også, slik at du kan få eksklusive saker om United rett til postkassa eller PCen din.

Trykk her for å melde deg inn, og velg mellom Premium-, digitalt-, junior- eller familie-medlemskap.

– Ville brukt Rafael mer

Av: Lee Martin, fortalt til Lars Morten Olsen

Rafael da Silva har fått veldig liten spilletid under Lous van Gaal. Valget av høyreback er kanskje det som har forundrer meg mest denne sesongen.

Hei igjen, alle United-supportere i Norge, Danmark og Sverige. Tapet for Swansea borte ødela den fine rekken med ett nederlag på 19 kamper. I den kampen fikk Paddy McNair og Antonio Valencia 45 minutter hver på høyrebacken. Rafael var ikke en gang på benken. Noe han sjelden er i disse dager. Han spilte fra start på høyrekanten på midten da United mønstret et 3-5-2-system mot Yeovil i FA-cupen 4. januar, men har per 26. februar ikke fått spille siden.

“Jeg tror faktisk McNair tjente på å bli tatt ut.”

– Lee Martin

Både Valencia har Ashley Young har gjort sine saker bra når Van Gaal har sverget til 3-5-2, men som gammel sideback selv er jeg forundret over at Rafael har fått så få sjanser de gangene United har kjørt med fire mann bak. McNair, Valencia og Chris Smalling har alle fått sjansen, men sist gang brasilianeren fikk starte i et fire back-system var tilbake i oktober mot Chelsea på Old Trafford. Personlig ville jeg brukt Rafael hver gang. Hvilke som skal spille midtstopper er jeg mer i tvil om, selv om jeg synes Marcos Rojo har vist autoritet og gjort sine saker bra. Etter en serie på 21 strake kamper med ett eller null baklengsmål per kamp, fikk vi 1-2-tap for Swansea som første match siden 2-2 mot West Bromwich i oktober med to mål feil vei. Den defensive rekorden har vært bra veldig lenge, men det er bare å innrømme at David de Gea er hovedgrunnen til det. Vi har mange poeng å takke De Gea for. Han har storspilt kamp etter kamp, men United kan ikke fortsette å være avhengig av at spanjolen varter opp med praktredninger hver gang.

REDDET FERGIE? Det er ofte hevdet at Ferguson ville mistet jobben uten FA-cuptriumfen i 1990. Her er Martin fra FA-cupfinalen i 2007 mellom United og Chelsea.
REDDET FERGIE? Det er ofte hevdet at Ferguson ville mistet jobben uten FA-cuptriumfen i 1990, hvor Lee Martin ble matchvinner i omkampen. Her er Martin fra FA-cupfinalen i 2007 mellom United og Chelsea.

Men jeg har lyst til å ta noen flere ord om unge McNair. I skrivende stund har han 14 kamper, hvorav elleve fra start. Hvor mange hadde tippet det før sesongen? 19-åringen har gjort det over all forventning, og jeg synes det var fantastiske nyheter da han i februar skrev ny kontrakt som løper til juni 2017. Da United slo Southampton 2-1 borte ble han tatt ut etter 40 minutter, og i tapet for Swansea i Wales ble han byttet ut ved pause. Sånt kan knuse selvtilliten til folk, men jeg er sikker på at det lå en god del psykologi bak Van Gaals beslutning, i tillegg til selvsagt den sportslige vurderingen. Noen mennesker takler sånt bedre enn andre, og jeg er overbevist om at den tøffe nord-iren tålte å bli tatt ut. Ja, faktisk tror jeg han tjente på det. Hvis vi ser på Southampton-kampen drøyde det ikke lenge før han var tilbake på laget, og i tillegg gjorde sine saker bra.

Tyler Blackett gjorde sin debut i ligapremieren mot Swansea på Old Trafford. Han spilte fem av de seks første kampene, alle fem fra start. Nå derimot virker han langt fra en plass på laget. Jeg snakker mye med Clayton Blackmore, som trener aldersbestemte lag i United. Clayton fortalte meg at da han trente Tyler vurderte Clayton ham som et av de beste defensive talentene han har sett på flere år. Jeg sammenligner Tyler med Chris Casper. I mine øyne var han den beste forsvareren i hele «Class of -92». Jeg var sikker på at Chris skulle få en lang og god karriere i United. Så kom Steve Bruce og Gary Pallister, og Chris fikk i tillegg en lei skade. Det ble bare 4+3 kamper for Chris i United, noe som var synd og skam. Jeg håper virkelig at Tyler får en mye lengre karriere, men dette er en uhyre viktig periode for ham. Han fyller 21 år 2. april, og jeg vet ærlig talt ikke om Van Gaal har sansen for ham eller ikke.

“Min mening er at det er tøffere å komme med på laget hvis du er egenprodusert.”

– Lee Martin

Det er litt av det samme med Tom Thorpe, som fylte 22 år i januar. Manchester-gutten fikk sin førstelagsdebut som innbytter helt på tampen av 2-1-seieren mot West Ham i september. Thorpe har ikke vært på banen siden, men jeg tror han fortsatt er på Van Gaals radar og noen ganger trenger du bare litt flaks. Thorpe var foran McNair i køen for noen måneder siden, og jeg vil i hvert fall ikke avskrive Thorpe som United-spiller ennå.

Jeg slo selv gjennom på førstelaget etter å ha gått gradene på aldersbestemt. Min mening er at det er tøffere å komme med på laget hvis du er egenprodusert. Det kreves mer, fordi hvis du er en kjøpt spiller har manageren kjøpt deg for en grunn. Han har studert deg, han har identifisert deg allerede før du ankom klubben. Som egenprodusert må du i mye større grad bevise at du er god nok overfor manageren.

Til sist noen ord om Wayne Rooney på midtbanen. I motsetning til mange andre, har ikke jeg så stort problem med det. Jobben han gjør på midten er bra nok, og jeg synes fokuset blir feil. Dersom Robin van Persie og Radamel Falcao hadde gjort jobben sin og scoret oftere enn de har gjort i det siste, hadde ingen snakket om Rooney på midtbanen. Jeg mener det er opp til de to spissene. De må begynne å score mål oftere enn de har gjort denne sesongen. Rooney er så god at han kan gjøre jobben både som midtbanespiller og som spiss, men uansett hvem som spiller på topp må det scores mer enn det er blitt gjort de seneste ukene.

Tvi tvi med de neste kampene.