– Hvem f**n er han lille fyren?

Her er et eksklusivt utdrag fra Guillem Balagues bok om Cristiano Ronaldo, som nå er gitt ut på norsk.

Fire ganger har Cristiano Ronaldo blitt kåret til verdens beste spiller.

Første gang det skjedde var også i United-trøya.

Nå har Guillem Balagues bok om Ronaldos liv blitt utgitt på norsk. Der får du hele historien, helt fra oppveksten på Madeira til Sporting Lisboa, selvsagt alt om oppholdet i United og deretter livet i Real Madrid. Boka er også oppdatert, etter at den kom på engelsk for et par år siden.

Det er fascinerende lesing om spilleren som er blitt et fenomen i fotballverdenen.

Vil du kjøpe boka? Den er en perfekt julegave til fotballglade eller de som er nysgjerrige på hva det var som gjorde at nettopp Ronaldo ble verdens beste.

Vi selger den i nettbutikken vår – og er du medlem får selvsagt medlemsrabatt!

United.no takker Calvin forlag for tillatelse til å legge ut et utdrag fra boka, som du kan lese under.


United møtte Sporting Lisboa i treningskamp sommeren 2003. Spillerne kom rett fra et lengre opphold i USA, og alle var slitne. Ferguson hadde kontroll på Ronaldo, men det hadde ikke Uniteds spillere.

Det skulle bli en kamp som fikk alle til å sperre øynene opp, like etter at United hadde solgt David Beckham og fått nei fra Ronaldinho.

Utdrag fra «Cristiano Ronaldo, biografien»,
av Guillem Balague

Ryan Giggs: «Jeg har aldri vært så trøtt før en kamp. Jeg var reserve i den kampen takk Gud. Jeg husker at jeg satt på benken og tenkte, ‘Jeg er så glad at jeg ikke spiller i dag’.»

Rio Ferdinand: «Ingen advarte oss om Cristiano, det var ikke noe prat om ham før kampen. Sjefen tok ut et sterkt lag: Paul Scholes, Barthez, Nicky Butt, Mikael Silvestre, Solskjær, John O’Shea, meg også. Eric Djemba-Djemba fikk sin debut den dagen.»

Phil Neville: «Jeg husker navnet hans fordi du får se lagoppstillingen og så ser du ‘Ronaldo’. Det var det. Du tenker at det må være en god spiller. Med et navn som det så må han levere.»

Rio Ferdinand: «Han hadde disse lange lemmene og morsomt hår, han var ganske høy.»

Phil Neville: «Og så kom han ut, og jeg husker bare fotballstøvlene hans. Støvlene var fargerike. Han var en ganske spinkel gutt, men så hadde han disse blonde stripene i håret, bølget, nesten som om han hadde permanent, og jeg tror han hadde tannregulering også, en stor tannregulering av metall i munnen, så han var åpenbart en person som likte seg selv.»

Hugo Pina: «Vi pleide å erte ham for hans motesmak og hår. Han pleide å bli ganske sur. Jeg husker at vi gikk til frisøren sammen noen dager før kampen mot Manchester United, vi fikk lyse striper og lot dem vokse lengre.»

Ryan Giggs: «Han så mer ut som en lang, hengslete spiller …»

«Plutselig begynte han å passere spillere på utsiden, så på innsiden … jeg satte meg brått opp. Noen av oss startet å flire, for det meste av John O’Shea, som var forsvarer mot ham.»

Quinton Fortune: «Heldigvis for meg spilte jeg venstreback! John O’Shea spilte høyreback, og gjennom hele kampen var han som, ‘Hva skjer med meg?’»

Ryan Giggs: «Vi tenkte bare, ‘Han er ikke dårlig denne karen, er han? Hvem er han?’»

12. AUGUST 2003: Ronaldo-overgangen er i boks.

Rio Ferdinand: «Publikum elsket ham, og du kunne høre dem skrike hver gang ballen gikk til ham.»

Quinton Fortune: «Han gjorde overstegsfinter, triks, hele pakka og den selvtilliten han hadde var bare utrolig.»

Grunnet skade så Gary Neville kampen fra sofaen hjemme på kanalen Manchester United TV: «Han tok et løp som jeg tror bare verdensklassespillere gjør. Det var som en dobbel bevegelse, så et løp inn mellom midtstopper og back. Han spant inn bak John O’Shea, og jeg tenkte, ‘Wow!’ Det var ikke ferdighetene, driblingen, triksingen, alt det ‘fancy’ han gjorde; det var faktisk et løp uten ball som jeg bet meg merke i.»

Carlos Freitas: «Engelskmennene så på meg på vip-tribunen og sa, ‘Hvem er denne fyren?’»

Luis Lourenço: «Det hadde vært rykter i avisene om flere klubber som var interessert i ham. Alt gikk hans vei den dagen, fordi han var spesielt motivert.»

I virkeligheten tok det tid før han fikk satt sitt preg på kampen. Etter et kvarter ble søkelyset dreid mot Ronaldo, med et skudd som Barthez holdt fast. Filipe åpnet målprotokollen for hjemmelaget før pausen.

Phil Neville: «Jeg tror til og med Sheasey kom inn i garderoben og sa noe sånn som, ‘Hvem faen er den lille fyren?’»

Rio Ferdinand: «John O’Shea satt der som om han trengte litt oksygen.»

Phil Neville: «Han trengte mer enn ‘litt’!»

Roy Keane: «Sheasy endte opp med å gå til legen i pausen fordi han hadde svimmelhetsanfall.»

John O’Shea: «Det er sant at Ronaldo rundspilte meg i den kampen, men ikke at jeg var svimmel.»

Ryan Giggs: «Ferguson fortalte oss at de hadde fulgt med ham en stund. Jeg hadde ingen idé hvem han var.»

Rio Ferdinand: «Scholesy, Butty og jeg sa, ‘Vi må signere den gutten’, for, husk på, vi hadde allerede gått glipp av Ronaldinho, så vi behøvde å signere en toppspiller.»

Ryan Giggs: «Ferguson så på oss med et smil som sa: ‘Ja, jeg vet.’»

Rio Ferdinand: «Vi sa, ‘Sjef, skal du signere ham eller hva?’»

Vil du kjøpe boka? Den er en perfekt julegave til fotballglade eller de som er nysgjerrige på hva det var som gjorde at nettopp Ronaldo ble verdens beste.

Vi selger den i nettbutikken vår – og du som er medlem får selvsagt medlemspris!