– Hvem er de?

Det spørsmålet stilte kanskje enkelte seg etter FA-cuptrekningen. Tirsdag kveld blir det avgjort hvem United møter.

Men originalt er sitatet fra overskriften hentet fra en kjent engelsk reklame for melk, der to unge gutter med Liverpool-drakter hadde følgende samtale:

– Melk! ÆSJ!
– Det er det Ian Rush drikker.
– Ian Rush?
– Jepp. Og han sa at om jeg ikke drikker mye melk, så vil jeg bare bli god nok til å spille for Accrington Stanley når jeg blir voksen.
– Accrington Stanley, hvem er de?
– Nettopp!

Å spille for Accrington Stanley var altså ikke store greier, men fotballen i Accrington har en rik historie. Accrington FC var en av grunnleggerne av Football League, men den klubben sa fra seg plassen i ligaen etter bare fem år, og Stanley Villa skiftet navn til Accrington Stanley, og ble den lille byens flaggskip.

Fra 1921 til 1962 var klubben i Football League, men vinteren 1962 ble det klart hvor alvorlige de økonomiske problemene til klubben var, og de sa fra seg plassen sin midt i sesongen. Klubben holdt det gående noen år til, men gikk til slutt konk i 1966 (uten at det får engelske fotballfans til å tenke på 1966 som et trist fotballår).

newcastleaccrington (650 x 358)
UVANTE FORHOLD: Her har Accrington et annet United på besøk på Crown Ground, nemlig Newcastle United. Ikke akkurat Old Trafford eller St. James’ Park…

Men klubben ga seg ikke så lett. I 1968 startet klubben på ny. Det ble ikke noen rask klatring oppover divisjonene, men i 2006 klarte de endelig å kjempe seg tilbake, da de under ledelse av John Coleman sikret opprykket fra Conference. Mye av grunnen til oppturen på den tiden var penger de fikk gjennom en videresalgsavtale vedrørende Brett Ormerod, noe som gjorde at Crown Ground (stadion er oppkalt etter puben rett over gata) kunne oppgraderes til et nivå som ville tilfredsstille Football League.

Etter opprykket har Accrington blitt tippet nedrykk nesten hver eneste sesong, uten at det har skjedd. Etter noen år borte fra klubben tok opprykksmanager John Coleman over igjen i høst, og han klarte å sikre klubben en play-off-plassering i League Two sist han var der, klubbens høyeste posisjon noen gang (i nåværende utgave). Derfor er opprykk nesten vel så sannsynlig som nedrykk nå, og om Accrington slår ut Yeovil vil inntektene fra United-kampen garantert være til enorm hjelp for en klubb som ikke har like god økonomi som alle divisjonskollegaene sine på Englands fjerde høyeste nivå.

Yeovil Town

Også Yeovil Town har nok god bruk for de pengene. Det er ikke snakk om noen rik klubb det heller, og som Accringtons Crown Ground har store deler av stadion ståtribuner heller enn sittetribuner.

Men det kunne vært verre. Huish Park åpnet på nittitallet, og før det spilte Yeovil på en annen stadion med navnet Huish. Om det var åstedet for et eventuelt FA-cupoppgjør mellom Yeovil og Manchester United ville United-spillerne kanskje gjort klokt i å trene i Peak District, for det ville vært en betydelig feil om vi hadde påstått at gamleanlegget til Yeovil var flat som en pannekake. Forskjellen på de to kortsidene var på rundt to-og-en-halv meter, noe som bød på utfordringer uansett om en spilte i oppoverbakke eller nedoverbakke.

De siste årene har det vært mest oppoverbakke. Klubben har tradisjonelt vært en non-league-klubb, men manager Gary Johnson klarte å føre klubben helt opp i League One, der de befant seg i flere sesonger, og etter noen år borte kom han tilbake, og da førte han de like godt opp til nest øverste nivå. I fjorårssesongen spilte altså Glovers Championship-fotball, og selv om det endte med nedrykk var det en ganske utrolig prestasjon at de var der i utgangspunktet.  Vi snakker jo om en klubb som Football League virkelig ikke så ut til å ville ha inn i ligaen på den tiden en måtte søke om medlemskap i Football League. 28 ganger søkte Yeovil om medlemskap, og 28 ganger fikk klubben avslag.

banemannførfacup2014 (650 x 358)
HUISH PARK: United skal kanskje hit tidlig i januar. Slik så det ut i forkant av tilsvarende runde i FA-cupen i fjor.

Nedturen har fortsatt etter nedrykket fra Championship, og Yeovil ligger nå på nedrykksplass i League One. Dette selv om Gary Johnson i helgen ikke var en rausere far enn at hans Yeovil-lag smadret Oldham – der hans sønn gjør en god jobb som manager – hele 4-0 på bortebane. En kamp mot Manchester United i FA-cupen kan stoppe nedturen takket være inntektene en slik kamp vil gi.

Da klubben var i non-league var de kjent for å slå ligamotstand ofte. Aller mest kjent er en kamp mot Sunderland, som er et av svært få tilfeller der et lag fra non-league har slått et lag fra toppdivisjonen. Les mer om den kampen her.

I kveld møtes Yeovil og Accrington på Huish Park. Vinneren møter Manchester United i tredje runde av FA-cupen.

huishpark (650 x 358)
GRØNN MATTE: Forhåpentligvis ser Huish Park slik ut om United skal til Yeovil.