Hvem er best?

Studie gir innblikk i styrkeforholdet mellom Topp 6-klubbenes målvakter.

Om du setter fotballspillere opp mot hverandre og spør en hvilken som helst supporter om hvem som er best av dem, er det all grunn til å være på vakt. Sannsynligheten er nemlig stor for at du får et lett gjennomskuelig svar, basert på følelser og vedkommendes egen klubbtilhørighet.

Da kan det være mye sikrere å rette samme spørsmål til fakta- og analyseeksperter som baserer sine svar på faktiske målinger og nøye oppsatte parametere.

World in Motion er et selskap som ifølge seg selv er et av Storbritannias ledende på området, og mannen som leder avdelingen for nettopp fakta og analyse, heter Sam Jackson. Ifølge Twitter-profilen hans er han spesielt opptatt av målvakter og idrettspolitikk.

Av en sak hos Sky Sports fremgår det at Jackson denne sesongen har foretatt en detaljert studie av Premier League-keepernes opptredener, her med størst vekt på dem som tilhører klubbene fra første- til sjetteplass på tabellen.
Studien hans er basert på to faktorer – 1. hvor godt keeperen tar seg av avslutninger på mål (Shot response) og – 2. avslutningenes vanskelighetsgrad (Shot difficulty).

Her kan du lese hele saken

gettyimages-615202074

Skuddrespons

Når det gjelder denne kategorien har Jackson lagt vekt på hvorvidt keeperen har grepet ballen på første eller andre forsøk, om han har bokset den i sikkerhet, eventuelt inn i farlig område, eller om det har blitt scoring av motstandernes forsøk.

I denne delen står Tottenhams Hugo Lloris frem som best av keeperne blant Premier Leagues Topp 6-klubber. David De Gea er nummer 2, mens Arsenals Petr Cech inntar tredjeplassen.unspecified-5

Vanskelighetsgrad

Her har Jacksons kriterier basert seg på – 1. hvor avslutningen kom fra, – 2. avstand, – 3. skuddstyrke og 4. hvorvidt keepers utsyn ble hindret eller ei.

Jackson konkluderer med at Chelseas Thibaut Courtois har hatt vanskeligst arbeidsforhold ved å ha måttet ta seg av flest avslutninger med høy vanskelighetsgrad. Nest vanskeligste forhold har tilfalt De Gea, mens Liverpool-duoen Loris Karius og Simon Mignolet, Cech, Citys Claudio Bravo og Lloris har hatt det noe enklere.

unspecified-6

Sammenlagt

Helt til slutt følger så den endelige konklusjonen. Av denne fremgår det at David De Gea, med en rating på 74 %, er den beste skuddstopperen blant keeperne i Premier Leagues seks øverste klubber. United-veggen topper foran Courtois (67 %), Lloris (64 %), Cech, Karius og Mignolet, mens Bravo i dette selskapet må nøye seg med en klar sisteplass.

unspecified-7

Her kan du lese hele saken