Hvem bør ta straffesparkene når alle er skadefrie?

Bør Bruno Fernandes fortsette å ta straffespark for United? Vi har sett nærmere på litt straffesparkstatistikk.

Søndag vant United 3-0 over Watford, og mye har handlet om Bruno Fernandes i etterkant, etter svært godt spill igjen på United-midtbanen.

DETTE ER EN PLUSS-ARTIKKEL

Bli betalende medlem

Er du allerede medlem?

← Tilbake

I den taktiske analysen så Øyvind Eide på hvordan United så annerledes ut enn i desemberkampen mot Watford, og om hvordan mye av det handlet om Fernandes. Mats Svensson skrev at han ikke har sett en United-spiller dominere en kamp så totalt på mange år. Fernandes var et selvsagt hovedtema i avisrunden. Formtoppen toppes naturligvis av Fernandes. Han fikk ros i den nyeste episoden av United We Podkast. Han var også et selvsagt tema i ansvarlig redaktør Dag Langerøds spalte etter Watford-kampen.

Det er ingen tvil om hvem som stjeler overskriftene i den røde delen av Manchester for tida.

HAR GRUNN TIL Å SMILE: Bruno Fernandes.

Bør Fernandes ta straffesparkene når alle er skadefrie også?

Marcus Rashford har tatt flest straffespark for Manchester United denne sesongen, men var ikke på banen da United fikk straffe mot Watford i søndagens kamp.

Han har holdt hodet kaldt i noen svært viktige straffesparksituasjoner (PSG, Chelsea x2, City, mot Colombia i VM 2018), men han har også bommet på to straffespark denne sesongen.

Så kan en jo spørre seg om følgende: hvem bør ta straffesparkene i United når alle er skadefrie? 

BØR KANSKJE BLI BEST STRAFFESKYTTER: Bruno Fernandes, her sammen med en fornøyd sjef.

Bruno Fernandes la inn en god søknad da han scoret mot Watford, men det skal naturligvis mer enn bare det til – men portugiseren har i tillegg en historikk som tilsier at han kan være et bra valg som fast straffeskytter.

I ligasammenheng har han scoret på 13 straffespark på rad, melder Opta. Forrige (og eneste) gang han har bommet på et straffespark i ligasammenheng var i april 2016 for Udinese mot Napoli. Hans andre straffebom i karrieren kom i fjorårssesongen i den portugisiske cupen mot GS Loures. Fernandes vant uansett begge disse kampene.

Han har scoret på 21 av de 23 straffesparkene han har registrert i straffeoversikten hos Transfermarkt. Det er en uttelling på 91,3%. Vi kan sammenligne med noen andre:

Fra United:

 • Bruno Fernandes: 21 av 23 – 91,3%
 • Zlatan Ibrahimovic: 79 av 90 – 87,8%
 • Robin van Persie: 39 av 46 – 84,8%
 • Marcus Rashford: 11 av 13 – 84,6%
 • Cristiano Ronaldo: 121 av 143 – 84,6%
 • Wayne Rooney: 47 av 59 – 79,7%
 • Juan Mata: 12 av 16 – 75%
 • Anthony Martial: 9 av 12 – 75%
 • Paul Pogba: 13 av 18 – 72,2%

(Vi har ikke gått altfor langt tilbake i tid her siden Transfermarkts tall fra 90-tallet ikke er like omfattende.)

BOM: Paul Pogba er en av flere United-spillere som har bommet fra straffemerket denne sesongen.

Utvalgte andre:

 • Frank Lampard: 60 av 70 – 85,7%
 • Steven Gerrard: 46 av 54 – 85,19%
 • Harry Kane: 37 av 44 – 84,1%
 • Nicolas Anelka: 12 av 15 – 80%
 • Sergio Agüero: 46 av 59 – 78%
 • Lionel Messi: 88 av 114 – 77,2%

Det kan selvsagt ha noen fordeler å bruke en spiss som straffeskytter – Marcus Rashfords statistikk er tross alt meget god, og et straffespark kan være en god måte å komme på scoringslista for spillere som innimellom trenger å putte ballen i nettet for å havne i flytsonen.

Når det er sagt: tallenes tale er ganske klar. Bruno Fernandes’ straffestatistikk er såpass overbevisende at det ikke vil overraske noen som helst om det er nok til at portugiseren får det ansvaret også når alle er skadefrie.

HOLDT HODET KALDT: Marcus Rashford scoret mot PSG i mars. Han har en ganske god straffesparkstatistikk, men Bruno Fernandes’ statistikk er likevel bedre.

Får mange muligheter

Valget av straffeskytter kan også ha nokså stor betydning. Hvem som tar straffespark for Manchester United kan faktisk ha en del mer å si enn hvem som tar straffesparkene for en del andre klubber.

Vi har en del hurtige spillere, og har rett og slett fått veldig mange straffespark de siste sesongene.

Ifølge Opta er Manchester United bare det andre laget i Premier Leagues historie som har blitt tildelt ti eller flere straffespark i to sesonger på rad.

Den første klubben var Crystal Palace i 2017/18 og 2018/19 – kanskje ikke det første en ville gjettet, men samtidig ikke så overraskende med en kantspiller som Wilfried Zaha på laget.

KAN FÅ MANGE MULIGHETER: United får en del straffespark. Det kan gi muligheter til Bruno Fernandes.

Den aller første

Bruno Fernandes’ første mål for Manchester United kom altså på et straffespark hans selv skaffet.

Opta kunne etter kampen informere om at Fernandes faktisk ble den aller første Manchester United-spilleren som scoret sitt første Premier League-mål for klubben på straffespark.

Alexis Sánchez gjorde nesten det samme mot Huddersfield i sin tredje kamp (andre i Premier League) for klubben, men han bommet på straffesparket, og scoret først på returen.

Teddy Sheringham var en annen som nesten scoret sitt første ligamål for klubben på straffespark. Sheringham kom fra Tottenham, og hans første ligakamp for United var borte mot nettopp Spurs på White Hart Lane. Etter en times spill fikk United straffespark, og Sheringham var hentet inn som en slags Cantona-erstatter, og han fikk sjansen fra ellevemetersmerket – men i motsetning til hva Cantona vanligvis gjorde, så bommet Sheringham på straffesparket.

KLARTE IKKE DET FERNANDES GJORDE: Alexis Sánchez jubler etter å ha satt inn returen etter å ha bommet fra straffemerket i sin tredje United-kamp.

DETTE ER EN PLUSS-ARTIKKEL

Bli betalende medlem

Er du allerede medlem?

← Tilbake