Sir Matt Busby.

Hva med Sir Matt Busby Stand?

KOMMENTAR: I løpet av drøyt fire år får to legender hver sin tribune, men hva med den største av dem alle?

Publisert Sist oppdatert

Lars Morten Olsen er redaktør for Supporterklubbens medlemsblad United-Supporteren, og har skrevet denne kommentaren etter at det mandag ble kjent at South Stand døpes om til Sir Bobby Charlton Stand i forbindelse med hjemmekampen mot Everton 2. april.

Hva med Sir Matt Busby Stand

Av: Lars Morten Olsen

I 101 år var ikke Old Trafford oppkalt etter noen som helst.  I løpet av drøyt fire år får så to legender hver sin tribune, men hva med den største av dem alle?

Sir Matt Busby var mannen som dro klubben, bokstavelig talt, opp fra asken. Ikke én gang, men to! Det var mannen som forble lojal mot klubben i et kvart århundre i tykt og tynt selv om han fikk en rekke jobbtilbud, sågar fra Real Madrids mektige president Santiago Bernabeu.  Busby var han som så nær satte livet til på oppdrag for Manchester United.  Likevel venter vi ennå på at Manchester United skal hedre ham med en tribune.

busby_matt_1_sepia_medium

Sir Matt er muligens den største manageren av dem alle. Ikke bare i Manchester United, men i England. Ja, kanskje til og med i hele verden? Hva som er oppe og avgjort er at Manchester United var utrolig heldige, og smarte, som fikk Matt Busby som manager i 1945. Hovedsakelig takket være dømmekraften til styreformann James Gibson og ikke minst talentspeider Louis Rocca, som var en god venn av Busby fra før.

Da Busby tok fatt på jobben etter 2. verdenskrig var Manchester United så fjernt fra dagens Drømmenes Teater som det går an.  Klubben var uten stadion og uten penger. Old Trafford lå i ruiner etter tyske bombetokter, og åpnet ikke for førstelagsfotball før august 1949. I mellomtiden var hele Manchester United-administrasjonen samlet på et lite kontor i Cornbrook. Administrasjonen bestod av sekretær Walter Crickmer, hans assistent Les Olive og Matt Busby. That’s it!

Når Busby dro på trening, tok han først bussen til Piccadilly, og deretter en ny buss til The Cliff.

– På det knøttlille kontoret var det ikke mye rom for drømmer, men drømme gjorde jeg, skrev Busby i sin biografi «Soccer at the top».

Drømmen bestod av å skape et lag som skulle underholde Manchesters hardtarbeidende befolkning, og så bli best. Busby nådde sitt mål med sitt berømte Busby Babes. Det unge laget tok verden med storm og begeistret overalt de spilte.  Laget som vant ligaen to år på rad, og var i ferd med å vippe Real Madrid av pinnen som verdens beste klubblag da tragedien i München rammet klubben og Busby med full styrke. Mesterverket som Busby med to tomme hender over 13 år møysommelig hadde bygget opp lå i grus. Åtte spillere, to trenere og Busbys gode venn og klubbsekretær Crickmer døde. Busby selv svevde mellom liv og død lenge, men de fysiske smertene var mye lettere å bære enn de sjelelige.

– Jeg vender aldri tilbake til fotballyrket, sa Busby fra sykesengen etter at han var utenfor livsfare.

“Det må være lov å spørre om klubben hadde våget å ignorere Sir Matt til fordel for Sir Bobby om Sandy eller Sheena Busby fortsatt hadde levd?”

Lars Morten Olsen

I ukevis holdt han fast på denne beslutningen.

– Det var ene og alene min mor som fikk ham til å endre mening, har sønnen Sandy Busby siden fortalt.

Så krummet igjen Busby nakken og tok fatt på den knallharde jobben med å gjenreise Manchester United fra asken.  Det kostet blod, svette og tårer, men ti år etter flytragedien ledet han laget til finaletriumf i Serievinnercupen, tilsvarende Champions League, som første engelske lag.

Spillere som var vitner til det hele har fortalt hvordan tårene trillet da Busby på banketten på Russell Hotel i London, klatret opp på en stol, rensket stemmen og sang Louis Armstrong’s «What a wonderful world.»

Én måned etter ble Busby hedret av Dronning Elizabeth II da han ble slått til ridder, og fikk Sir-tittelen.

Manchester United har også hedret Busby, heldigvis, med statue. Dessverre skjedde det først drøye år etter at han døde. Da United æret Sir Alex Ferguson med å oppkalle North Stand etter ham, var det gjengs oppfatning at det var et tidsspørsmål før South Stand ville bli oppkalt etter Sir Matt Busby. Så skjedde ikke, og siden har Matt og Jean (som døde i 1988) sine to barn, Sandy og Sheena, begge falt bort.

Ni måneder etter at Busbys datter døde, offentliggjør klubben altså at tribunen der Busby ledet sitt lag fram hver hjemmekamp gjennom 25 år skal oppkalles etter en av hans spillere.  Det må være lov å spørre om klubben hadde våget å ignorere Sir Matt til fordel for Sir Bobby om Sandy eller Sheena Busby fortsatt hadde levd?

“I hver eneste kamp synges hans navn fra tribunen, men ingen tribune bærer hans navn.”

Lars Morten Olsen

Selve tidspunktet for offentliggjøringen av at den sydlige tribunedelen skal oppkalles kan også synes litt spesiell.

Hvorfor akkurat nå, og halvannen måned før selve avdukingen? Da Sir Alex Ferguson stand ble avduket i november 2011 skjedde det over natten som en stor og hyggelig overraskelse for alle som var til stede på United – Sunderland den gangen. Det er de som faktisk spekulerer i om klubben gjør dette for å blidgjøre Sir Bobby så José Mourinho kan ansettes uten at styremedlem Charlton legger ned veto, slik kilder sier han gjorde sist portugiserens navn ble lagt fram for styret.  For første gang i klubbens 138 år historie får en tidligere spiller en tribune oppkalt etter seg. Det er ikke noe galt i det, for Sir Bobby er en stor legende. Feilen er at Charlton, en av Sir Matts elever, får tribune før læremesteren selv.

Det er 22 år siden Sir Matt Busby døde. Supporterne glemmer ham aldri.

Fra generasjon til generasjon går historiene om hans mesterverk og hva han oppnådde for Manchester United. I hver eneste kamp synges hans navn fra tribunen, men ingen tribune bærer hans navn.

Det finnes kun én måte for klubben å rette det opp på, nemlig å oppkalle East Stand, der Sir Matt Busby statuen står, etter managerlegenden.

Powered by Labrador CMS