– Hva med det tilbakespillet, da?

En spøkefull Sir Alex demonstrerer at hukommelsen er intakt.

For ti dager siden kjempet Ferguson for livet etter i hui og hast å ha blitt sendt på sykehus og operert for en hjerneblødning på Salford Royal Hospital. Operasjonen ble karakterisert som «svært vellykket», og få dager senere, onsdag 9. mai, kom den gledelige meldingen om  at den 76-år gamle managerlegenden ikke lenger hadde behov for intensivbehandling.

Siden har det dukket opp klare signaler på at Ferguson er ved godt mot og at rehabiliteringsprosessen går etter planen. Noe av det første han skal ha spurt om da han våknet fra koma, skal ha vært: – Hvordan gikk det med Doncaster? [Klubben som ledes av hans sønn, Darren], og han skal ha spøkt med muligheten for å bli klar til å dra til Kiev for å overvære Champions League-finalen senere i måneden.

Vant europacupen sammen

I dag, tirsdag, følger The Scotsman opp med mer som tyder på at Ferguson er i stadig fremgang. I alle fall har han åpenbart bevart sin fenomenale hukommelse, om vi skal dømme ut fra sitater gitt av Alex McLeish, tidligere elev av Ferguson i Aberdeen, og nåværende landslagssjef for Skottland.

Som Aberdeen-spiller i 1983 var McLeish med på Fergusons lag som sensasjonelt nok gikk helt til topps i den europeiske Cupvinnercupen. Triumfen kom i stand etter 2-1-seier over storfavorittene fra Real Madrid på Nya Ullevi i Gøteborg.

– Fordi vi har jobbet så tett sammen, står vi hverandre selvsagt veldig nær, sier McLeish, og forteller at de to har beholdt kontakten gjennom alle disse årene.

– Happy Gothenburg Day!

– Og nå har sønnene hans holdt meg underrettet [om Fergusons tilstand], fortsetter han, og forteller hva som skjedde da han den 11. mai, på 35-årsdagen for bragden mot Real, sendte en tekstmelding til Fergusons eldste sønn, Mark. Den lød kort og godt: «Si dette til Sjefen: «Happy Gothenburg Day!»

– Så tekstet han [Mark] meg følgende tilbake: «Jeg er på sykehuset med ham nå, og du kommer ikke til å tro det: Han spør om tilbakespillet ditt!»

– Typisk(!), svarte jeg. Hva med assisten min til Eric Black?


I kampen på Nya Ullevi hadde Aberdeen tatt føringen ved nettopp Black. Han var våkent frempå og pirket ballen i mål fra Alex McLeish’ hodestøt.

Få minutter senere gikk det imidlertid helt galt. Storfavorittene utliknet på straffespark som følge av at Dons- [og senere United-keeper] Jim Leighton, ble tvunget til å legge Real-angriper Santillana i bakken. Foranledningen? Et svakt tilbakespill fra – akkurat: Alex McLeish.

Men som vi allerede har forstått: det ordnet seg til slutt. Syv minutter ut i andre ekstraomgang ble Real-keeper Agustin overlistet på ny, og dermed endte en uforglemmelig kveld på Svea-kysten med Aberdeen 2-1 Real Madrid.

Men så var det dette tilbakespillet da …