– Hva jeg kan tilføre United? Det er vanskelig å si…

Kjære leser:  Vi er inne i en ekstraordinær tid, også for oss fotballsupportere. Vi savner kamper, men akkurat nå det er mye som er viktigere her i verden. Likevel, til alle dere som er inne på united.no den neste perioden: På grunn av situasjonen så legger vi i påsken ut absolutt alle nye saker på united.no åpent for alle å lese. Dette er et tilbakeblikk i historien med en sak fra medlemsbladet United-Supporteren som normalt ville vært kun for medlemmer.


– Inn på laget til jul

Av: Ole Petter Pedersen, fra United-Supporteren nr. 1 1996/97

Ole Gunnar Solskjær reiser til Manchester United for å score mål. Det er en gedigen oppgave, som har tvunget mangt et stornavn i kne. Men kristiansunderen har tro på egne ferdigheter — og vet at han kan score mål også på David Seaman. Men først må han komme på laget.

Mens Ronny Johnsen dro til Manchester for å forberede seg på sesongen, avsluttet Ole Gunnar Solskjær sitt snaut to års opphold i Molde, for deretter å forberede seg på et par ukers ferie — like før den engelske sesongstarten.

— Det var Ferguson selv som sa jeg skulle ta et par uker ferie. Selv kunne jeg gjerne vært i gang 1. august, men det gjelder å tenke litt langsiktig. Jeg har en norsk sesong i beina, og kan trenge en ferie. Når jeg da kommer bort igjen, trenger jeg ikke noen pre-season, men kommer vel til å gå rett inn i det vanlige treningsprogrammet sier Solskjær til United-Supporteren, et par dager før han reiser over for å gjøre unna de siste formalitetene med United.

Også Solskjær knytter seg til United for fem år.

Men i motsetning til Ronny Johnsen skal han ikke regne med å være i kampen om fast plass med en gang. United har stadig Eric Cantona, Paul Scholes og Andy Cole som spissalternativer. Cole og Cantona får høyst sannsynlig starte sesongen, mens Scholes blir «superreserve». Ole Gunnar kjemper først og fremst med Cole om plass på laget.

Uteblir målene, kan jo sjansen by seg før Solskjær selv aner det

Kjempehyggelig fyr

 Sitt første møte med Manchester United og sin første samtale med Alex Ferguson, hadde Ole Gunnar i juli, da han besøkte Manchester sammen med representanter for Molde. Der ble det forhandlinger, og ifølge 23-åringen ble alle viktige spørsmål unnagjort der. Kun detaljer og en legesjekk gjenstår før alt er klart.

– Jeg fikk snakket litt med Alex Ferguson i Manchester. Vi møttes på Old Trafford, på hans kontor.

Solskjær forteller at det var et stort øyeblikk å få møte den mest suksessrike manageren i engelsk fotball i moderne tid.

– Jeg var litt nervøs foran det møtet, men han virket som en kjempealright person, sier Uniteds nye spiss.

– Ferguson sa at jeg måtte regne med å bruke ett år på å lære.

– Det betyr nok at det ikke blir for mange førstelagskamper på meg. Men den utfordringen tar jeg.

– Det hadde vært verre om han hadde sagt at jeg nesten var på laget, for at jeg så skulle bli skuffet uke etter uke, sier Solskjær.

Han ble også vist rundt på Old Trafford («større enn jeg hadde trodd»).

– Jeg har aldri vært i England på fotballkamp. Min far og jeg har snakket om det mange ganger, men nå må det vel bli en råd, sier Solskjær.

Selv har han hatt et nært forhold til engelsk fotball – siden han kunne gå.

Favorittklubben spiller i rødt, men kommer fra Merseyside. Kenny Dalglish var den store favoritten, og Ole Gunnar samlet på Panini-album som så mange andre av oss.

Men selv om han har brent for feil lag tidligere, skal det ikke hindre ham fra å bli matchvinner på Anfield!

– Det gjør ingenting om det er Liverpool jeg spiller mot. Å score på Anfield mot dem vil være noe av det største, sier han.

FAKSIMILE: United-Supporteren nr 1 1996/97.

 

 Alltid scoret mange mål

23-åringen (som ser mye yngre ut, noe både Brian McClair og David May var raske til å kommentere da de to møtte Solskjær i Oslo i juli) har alltid scoret bøttevis med mål. På halvannen sesong i Tippeligaen har det blitt 30 stykker.

På landslaget er det sålangt fire på fem kamper, mens Solskjær også har scoret hyppig i Moldes relativt få Europacup-kamper.

– Når visste du at United var interessert i deg?

– Jeg visste at sjefsspeider Les Kershaw kom for å se på Molde – Lillestrøm 16. mai. Jeg var ikke sikker på om det var meg han ville se på, men jeg trodde jeg var i bildet etter at jeg spilte en god landskamp mot Spania (hjemme), forteller Solskjær.

Selv har han bare snakket med United den ene gangen han var i Manchester. Ellers er det klubbene som har hatt kontakten.

– Hva har gjort deg såpass god at United vil ha deg?

– Nja, det kan jeg nesten lure på selv, sier Solskjær beskjedent.

– Jeg kan score mål fra mange hold, både fra 20 meter og på fem-meteren. Jeg har to gode skuddbein, og mange av målene jeg har scoret fra 16-meteren hadde gått inn på målvakter i Premier League også! Dessuten er jeg vel flink til å være på rett plass til rett tid.

Solskjær har bare fem landskamper, mot til dels begrenset motstand. Men han har scoret også der – inkludert to mål i VM-kvalifisering i siste landskamp.

– Det har vært artig på landslaget. Jeg vet jeg er god nok til å score på slike keepere. Den tryggheten har jeg hele tiden. Jeg har visst hva jeg er god for, men jeg har måttet vise det på Molde og A-landslaget  for virkelig tro på det.

I Norge snakkes det mye om et flott volleyskudd Solskjær scoret mot Aserbajdsjan i juni. Men folk fra Kristiansund vet at han har scoret slike mål i mange år.

– Det stemmer nok det. Jeg har ganske spektakulære mål for Clausenengen. Mange som hadde gått inn på David Seaman også.

Trent mye aleine

 En av årsakene til at Solskjær har fått et slikt fryktet skudd, er mange treningstimer på egenhånd – skytende mot veggen. Først den ene foten, så den andre.

– Jeg har ofte trent alene i yngre dager, på skudd. Da har jeg stått mye i ro og skutt, brukt begge føttene. Det har også ført til at jeg kan skyte godt stående – og jeg trenger ikke særlig tilløp. Derfor ser jeg også etter hver keeperen står før jeg mottar ballen, sier Solskjær.

 – United kjøpte for halvannet år siden Andy Cole, som skulle score mål. Han har blitt bedre utenfor 16-meteren. Hva kan du bidra med utenfor straffefeltet?

– Jeg ser på meg selv som en allround-spiller. For to-tre år siden trodde jeg vel at jeg kom til å ende opp på midtbanen. Men med en del sprinttrening fikk jeg den hurtigheten som skulle til for å bli spiss. Likevel; jeg skal gjøre oppgavene mine, også det å gå ned på midtbanen for å hente ballen.

 – Hva kan du tilføre United?

 – Nei, det er vanskelig å si før jeg har vært der. Jeg vet ikke hva de trenger! Men jeg har et godt humør, og har fått høre at det smitter over på andre. Jeg er entusiastisk og har pågangsvilje – og håper at jeg kan passe bra inn.

Smilet pleier å sitte løst i United-garderoben, og ofte er det nye spillere som får sin andel og vel så det – så smilet får du nok bruk for, Ole Gunnar!

Da supporterklubben hadde besøk av flere engelskmenn i sommer (inkludert Brian McClair og David May) lurte alle på om ikke Ole Gunnar Solskjær hadde et klengenavn? Antakelig er det Solskjær (Sunreef på engelsk…) som volder litt for voldsom tungegymnastikk.

Men tittelskriverne i avisene bør få det enkelt: «Ole The Gunner» eller «Ole Gunners down The Gunners» vil kanskje gå igjen?

FAKSIMILE: United-Supporteren nr 1 1996/97.

 Viktigste: inn på laget

Når Solskjær i august reiser til Manchester for endelig å slutte seg til Fergusons og Kidds tropper, har han ikke hastverk.

– Jeg regner ikke med å spille til å begynne med. Spiller jeg imidlertid bra landskamper, er det en god søknad for plass på laget. Men det viktigste for meg er å spille meg inn på Manchester United – på sikt. Rundt jul har jeg tenkt at jeg bør være veldig aktuell for laget, sier Solskjær.

 – Du har, tross noen landskamper og enkelte e-cupkamper, liten internasjonal erfaring?

– Det stemmer, men i kampene mot Paris Saint Germain i fjor (europacup) gikk det bra. Jeg passer egentlig bedre til slike kamper og til kamper for et fullsatt Old Trafford med over 50 000 tilskuere, enn jeg gjør foran 3000 tilskuere i Molde. Jeg liker meg best når det er litt stemning, og jeg kan føle adrenalinet i kroppen fra jeg står opp om morgenen. De store kampene inspirerer meg, og de ser jeg utrolig fram til!

Solskjær har snaue to sesonger bak seg i Molde. Nå er han 23 år, vanligvis et svært viktig stadium i en spillers utvikling – ikke minst i Norge. Utallige er de talentene som har stagnert på hjemmebane.

 Riktig å dra videre

– Jeg synes det er riktig tidspunkt å dra videre. Og selvfølgelig du sier ikke nei til Manchester United. En slik sjanse får jeg bare en gang i livet. Jeg har spilt såpass bra den siste sesongen at jeg heller tar et halvår utenfor laget for å lære. Jeg trenger nye utfordringer, å bli utfordrer igjen. Det er en rolle jeg trives i. Når jeg kommer bort og får trene sammen med Eric Cantona, Ryan Giggs og de andre, da kommer jeg garantert til å lære en del, og bli en god fotballspiller. Og klarer jeg det, da skal jeg bli god nok for førstelaget til Manchester United!

Noen ville nå sagt at Ole Gunnar ikke bør lære for mye av sin spisskonkurrent, Andy Cole…