Hva er Mourinhos viktigste United-triumf?

Vi prøver oss på en rangering.

Onsdag vant United borte mot Juventus – utvilsomt en av de viktigste triumfene under José Mourinho.

Undertegnede har laget en liste over de fem beste – eller viktigste – seierene våre under portugiserens ledelse. Aller øverst troner en kamp mot helgas motstander.

Vi regner med at det vil være en viss uenighet her, så bruk gjerne kommentarfeltet for å argumentere for en alternativ liste!

1. Manchester City 2-3 Manchester United (2018)

Kampen mot City i vår kunne endt som en mørk, mørk dag i Uniteds historie. Vi kunne vært klovnene i naboens sirkus, og City ville aldri latt oss glemme det.

United var Manchester Citys drømmemotstander denne dagen, for med seier ville altså de lyseblå sikret ligagullet. Det er ingen det ville være deiligere å gjøre det mot enn Manchester United.

Det så også ut til å gå den veien, siden mål fra Vincent Kompany og Ilkay Gündogan ga City en 2-0-ledelse til pause.

Gudskjelov våknet United i pausen: Først reduserte Paul Pogba, før samme mann utlignet til 2-2 rett etterpå, og med det gjorde seg verdt alle penger i hele verden. Chris Smalling fullførte snuoperasjonen, og United vant i sjeikenes lekegrind.

City-fansen vil nok fortsatt huske denne kampen en stund, men ikke av den grunnen de håpet på. Nå er den bare et vondt minne.

2. Juventus 1-2 Manchester United (2018)

Det var en kamp som ga oss følelsen av å være tilbake. En kamp som fikk oss til å tenke «kan Mourinho virkelig snu dette?».

Forventningene i forkant var ikke så høye, og de var definitivt ikke høyere i det 85. minutt. Som Mats Svensson skrev for oss: Ikke engang Fred the Red trodde på seier.

Likevel gikk det slik.

At denne havner over Ajax-kampen handler i stor grad om et slags håp om at denne kampen vil bety mye for vår selvtillit i Europa i vår – nå vet vi at vi kan slå de beste i viktige Champions League-kamper. Betydningen av det kan være enorm, både for Mourinhos fremtid og dette lagets fremtid.

3. Ajax 0-2 Manchester United (2017)

Det var en tittel vi ikke hadde vunnet ennå, men lettelsen over seieren handlet vel så mye om helt andre ting.

Seieren kvalifiserte oss for Champions League 2017/18, og det var viktig å komme tilbake i det gjeveste selskapet.

Dette var en dag Mourinhos taktikk fungerte helt perfekt. United fikk kanskje ikke så mange nye venner med spillestilen denne kvelden, men vi klarte å utnytte Ajax’ svakheter, og gjorde nederlenderenes styrker ubetydelige. En stor Mourinho-triumf, en United-triumf og definitivt også en triumf som gledet de i United-systemet som sitter med kulerammene.

4. Manchester United 2-0 Chelsea (2017)

Vi har ikke spilt mange bedre fotballkamper enn dette de siste årene.

Motstander var Chelsea, laget som var på vei mot et suverent ligagull under Antonio Conte, men de blå fra London ble fullstendig avkledd av Mourinhos mannskap, som fort kunne vunnet med mer. Det ble omtalt som Uniteds beste kamp siden Ferguson, og det var vanskelig å protestere på det.

Mourinho droppet en Zlatan Ibrahimovic som hadde sett litt sliten ut, og gikk for løpskraft i form av Marcus Rashford (som ga United ledelsen) og Jesse Lingard på topp.

Aller mest imponerende var kanskje likevel Ander Herreras innsats. Ikke bare scoret han det viktige 2-0-målet – han mannsmarkerte Eden Hazard så tett og godt at vi ikke ville blitt overrasket om han ble med inn i Chelseas garderobe i pausen.

5. Manchester United 2-1 Liverpool (2018)

Et viktig oppgjør i kampen om andreplassen, men seiere mot Liverpool er jo også store uansett.

På fire oppgjør mot Liverpool, så er dette også Mourinhos eneste triumf mot en klubb han som Chelsea-manager har ødelagt mye for – inkludert den taktiske triumfen på Anfield som sørget for at Liverpools gullhåp gikk fra enormt til bittelite i løpet av noen timer.

Tilbake i 2018: Marcus Rashford ble den store helten med to finfine mål mot erkerivalen, og Mourinho kunne juble for sin hittil eneste seier mot Liverpool. La oss håpe at vi får flere i løpet av sesongen!

Kampene som var nærmest å komme med på lista:

• Ligacuptriumfen mot Southampton – Mourinhos første trofé (bortsett fra Community Shield)
  • Borteseieren mot Celta i Europa League-semifinalen.
  • Begge seierene mot Arsenal sist sesong – Mourinho er nok veldig fornøyd med å ta en slik avskjed med Arsene Wenger.
  • 3-2-seieren mot Newcastle i oktober – kampen som akkurat nå fremstår som et vendepunkt i Uniteds sesong.