Her er tallene som viser at Van Gaal tar feil

Den tidligere United-manageren mener Ole Gunnar Solskjær har videreført José Mourinhos taktikk ved å «parkere bussen» og at det eneste som skiller dem er at Solskjærs poengfangst er betydelig bedre.

Nå har united.no fått tilgang til eksklusive tall fra analysebyrået Opta som viser at Louis van Gaals kritikk, i beste fall, er sterkt misvisende.

– Treneren som kom inn etter meg (José Mourinho, red anm) endret taktikken til å parkere bussen og satse på kontringer. Nå er det en annen trener som også parkerer bussen og satser på kontringer. Hovedforskjellen mellom Mourinho og Solskjær er at Solskjær vinner, sa Van Gaal i et lenge intervju med BBCs Simon Stone som følger United svært tett.

Betydelig forbedring

Men forskjellene mellom Mourinhos United og Solskjærs United handler om så uendelig mye mer enn bare flaks og effektivitet.

Under nordmannens ledelse har United nå klart mer ballbesittelse, flere avslutninger på mål, langt flere scoringer, en vesentlig defensiv forbedring og spillerne utfører også flere sprinter enn under Mourinho.

MIRAKELET I PARIS: Manchester United-spillerne jubler etter Marcus Rashford sin straffescoring som sendte United videre i Champions League på bekostning av PSG

– Ser man på enkeltkamper som Paris Saint-Germain borte i Champions League, så har Van Gaal på sett og vis et poeng, men når vi ser det generelle bildet og den totale oversikten over Solskjærs tid i managerstolen så er det, som tallene viser, klare forskjeller, sier Grant Andersen i Opta til united.no.

Sjekk forskjellene mellom Mourinho og Solskjær

United under Mourinho United under Solskjær
Antall kamper 17 14
Mål 29 31
Snitt per kamp 1,71 2,21
Pasninger 8435 7369
Snitt per kamp 496 526
Ballbesittelse 53,2 % 57,3 %
Baklengsmål 29 12
Snitt per kamp 1,71 0,86
Sprinter per kamp 98,6 109,7

Andersen mener det blir feil å trekke frem en bortekamp mot en så sterk motstander som PSG og beskrive den taktiske tilnærmingen som typisk for Solskjær.

– Det er ikke unaturlig å legge seg lavt på bortebane mot sterke motstandere. Selv Real Madrid har gjort det med hell ved flere anledninger i Champions League, men ingen vil jo karakterisere dem som et defensivt lag som bare satser på kontringer, påpeker Andersen.

Solskjær har arvet et problem

Ole Gunnar Solskjær har satt et tydelig preg på United-mannskapet så langt. Nylig uttalte nordmannen at han ønsket at United skulle bli et av de best trente lagene.

Optas tall viser imidlertid også et problem som Solskjær har fått i fanget som er vanskelig å endre på kort sikt.

– United løp faktisk marginalt mer i snitt perkamp under José Mourinho enn de gjør under Solskjær, løper også klart mindre enn motstanderne i de fleste av Solskjærs kamper som United-manager, påpeker Andersen.

GODT NOK MOT DE BESTE?: Ander Herrera og Nemanja Matic har begge fått et oppsving under Ole Gunnar Solskjær, men er duoen sterk nok nr United møter de beste lagene i Europa?

Det er naturligvis fristende å anta at det faktum at United løper mindre nå simpelthen skyldes at United har ballen mer under Solskjær enn det tilfellet var under Mourinho.

– Det er delvis en misoppfatning. De beste lagene kombinerer disse to elementene. Ser man på Barcelona så har man et lag som kombinerer høyt ballinnehav med mye bevegelse og mange løp. Og det finnes en rekke andre eksempler på lag som utkonkurrerer motstanderne både med antall kilometere løpt og ballinnehav, forklarer Andersen.