– Harry Kane spilte ikke like mye som Rashford som 20-åring

Gareth Southgate er sikker på at José Mourinho verdsetter Marcus Rashford.

Med to scoringer mot Spania og Sveits har den engelske 20-åringen blitt heftig debattert i britiske medier denne uken.

Hvorfor er han bedre for England enn for Manchester United? Mangler han tillit hos José Mourinho? Burde han gå på et utlån for å spille fast, eller kan han dyrkes som United-spiss?

Landslagssjef Southgate er imidlertid ikke i tvil om at Marcus Rashford er høyt verdsatt på Old Trafford.

– José har høye tanker om Marcus, er Southgate sitert på i flere engelske medier torsdag.

– Han beundrer ham, men han er nødt til å gjøre jobben sin. Det er tøff konkurranse om plassene i klubben, så det er forståelig.

– Jeg forstår utfordringene managerne står overfor. De er nødt til å vinne kamper, og de er nødt til å rotere. Jeg skal ikke blande meg inn i hva de gjør, men de har en vanskelig jobb, og toppklubbene har store tropper med tøff konkurranse.

LES OGSÅ: – Bedre for England enn for United

122 minutter

Med utfordrere som Romelu Lukaku, Alexis Sánchez, Anthony Martial, Juan Mata og Jesse Lingard er det ingen enkel vei inn på laget til Mourinho på Old Trafford.

Likevel hører det med til historien at Marcus Rashford er blant dem som har spilt oftest for Mourinho de tre siste sesongen.

I august og september har det imidlertid bare blitt 122 minutter spilletid i Premier League. I tillegg mister han kampene mot Watford, Wolverhampton og Derby.

Kane i 2013: Sju kamper

Southgate trekker paralleller til Harry Kane og Cristiano Ronaldo, og oppfordrer alle parter til å ha tålmodighet med Rashford.

– Jeg tror ikke Harry på samme alder hadde spilt i nærheten av like mange kamper for Tottenham.

Som 20-åring hadde Kane nettopp avsluttet sitt fjerde utlån i Leicester og sto registrert med sju obligatoriske kamper for Tottenham. I den påfølgende 2013/14-sesongen spilte han 19 kamper og scoret 4 mål.

Debuten for landslaget kom ikke før to år senere. Rashford står i dag med 27 landskamper, fem færre enn fem år eldre Kane.

– Noen toppspillere slo gjennom tidlig. Som Ronaldo med overstegsfintene han gjorde i ung alder, men han omsatte dem ikke til scoringer, fortsetter Southgate, som for øvrig har en historie med tidligere United-stjernen.

Etter at Ronaldo i 2003/04-sesongen skaffet to straffespark mot Middlesbrough, som også fikk én mann utvist i prosessen, stemplet den daværende manageren portugiseren som en juksemaker.

– Full av selvtillit

Det virker imidlertid som Southgate har mer tålmodighet med Rashford.

– Vi er nødt til å gi ham tid til å utvikle seg, sier landslagssjefen.

– Han har spilt mye fotball, selv om han kanskje ikke har fått en rekke med kamper fra start på rad. Han forlater landslagssamlingen full av selvtillit, og jeg er virkelig glad på hans vegne. Det er tøff konkurranse i klubben hans, så jeg kan forstå frustrasjonen hans.

Rashford mister som nevnt de tre neste kampene på engelsk jord, men er tilgjengelig til onsdagens Champions League-premiere mot Young Boys.