– Han har vært skrekkelig dårlig

Men ekspertene som United.no har snakket med tror ikke at Rooney vil bli benket med det første.

Da Wayne Rooney omsider fikk hull på byllen mot Sunderland forrige helg, var det hans første ligamål på hele 16 timer og 40 minutter for Manchester United.

Midtuken før hadde han scoret et fint mål mot Ipswich, og mange håpet at scoringen mot Sunderland skulle være som olje for det rustne scoringsmaskineriet.

Men mot Wolfsburg var Rooney tilbake til sitt gamle jeg, eller bør man kanskje si «nye jeg». Touchene satt ikke, bevegelsene hadde ikke den samme intensiteten som tidligere, og det hele toppet seg da han misbrukte alle sjansers mor fra syv meters hold.

Etter kampen haglet frustrasjonen fra alle bauger og kanter, og vår spaltist Mats Svensson var blant de som delte supporternes frustrasjon.

– Wayne Rooney. Det er ikke greit lenger. Det har ikke vært greit på lenge, men nå er det virkelig ikke greit, skrev han i sin spalte.

– Rooney må ta sin del av skylden

Det er ikke slik at kritikken mot Wayne Rooney har oppstått over natten. Før sesongen stilte NRKs fotballskribent Thore Haugstad et klart og tydelig spørsmål: Er egentlig Wayne Rooney god nok som spiss for Manchester United? Nesten to måneder inn i sesongen mener Haugstad at man kan nærme seg en konklusjon.

– Jeg trekker de samme konklusjonene som de fleste andre: Han har vært skrekkelig dårlig. Først og fremst fysisk sett er han treg og sløv. Det virker nesten som han har fått en knekk, og om han på dette tidspunktet i karrieren viser tegn til slitasjen som kommer ved å spille førstelagsfotball siden han var 16, vil han ikke være den første, sier Haugstad til United.no.

Wayne Rooney ung Everton
VIDUNDERBARN: Wayne Rooney slo gjennom som 16-åring. Paul Scholes uttalte tidligere at Rooney kanskje måtte legge opp som 31- eller 32-åring på grunn av all fotballen han har spilt.

Manchester United slet med å finne veien til nettmaskene innledningsvis i sesongen. Da startet Rooney som spydspiss. I analysen før sesongen påpekte Haugstad at Rooney scoret henholdsvis 26 og 27 ligamål i de to sesongene hvor han ble brukt helt i fronten av angrepet. Men det er ikke den utgaven av Rooney vi har sett denne sesongen.

– I avslutningene er han nølende, spesielt mot Swansea, hvor han brant flere gode sjanser. Målet han scoret mot Sunderland traff ham i kneet. Heller ikke når man trekker dypere i banen tilfører han mye. Pasningene går ofte på tvers og er ikke i nærheten av å være like kreative som leveransene til for eksempel David Silva eller Juan Mata. United scoret som kjent tre mål på sine fire første ligakamper, og Rooney må ta en del av skylden for det. 

– Alt er åpenbart ikke som det skal

Selv om Rooney har slitt med å score i ligaen, har han faktisk et brukbart målsnitt totalt sett. I øyeblikket står Wayne Rooney med fem mål på ti kamper for United. Oppsiktsvekkende nok har det kun skjedd én gang at Rooney har stått med mer enn fem mål totalt for United når vi har talt 1. oktober.

Samtidig er det femte gangen han kun står med ett ligamål etter endt september. I sesongene hvor han ikke har klart å score mer enn ett ligamål innen sesongens to første måneder, har han heller aldri klart å nå mer enn 12 ligamål ved sesongslutt.

MANCHESTER, ENGLAND - SEPTEMBER 30:  Wayne Rooney of Manchester United has a shot on goal during the UEFA Champions League Group C match between Manchester United and Wolfsburg at Old Trafford on September 30, 2015 in Manchester, United Kingdom.  (Photo by John Peters/Man Utd via Getty Images)
KJEMPEMISS: Keeperen var satt ut av spill, men Wayne Rooney klarte utrolig nok å sette ballen over mål.

Roar Stokke kommenterte kampen da Wayne Rooney banket inn tre scoringer mot Club Brugge. Han var også ringside da Rooney satte ballen over tverrliggeren på åpent mål mot Wolfsburg.

– På mange måter så opplevde jeg ham som jeg har opplevd ham de siste sesongene, han dominerer kamper stadig sjeldnere. Ikke scorer han nok mål, ikke assisterer han nok, og da står vi igjen med lagspilleren Wayne Rooney, sier Stokke til United.no.

Manchester United har vært gjennom en voldsom utskiftning av spillere. Wayne Rooney er blant de få i dagens United-stall som var med på å oppleve Sir Alex Fergusons storhetstid, med én Champions League-triumf samt to finaletap mot suverene Barcelona.

– Man må ikke undervurdere den positive betydningen han har på de andre spillerne i kraft av navnet sitt, innsatsen og alt han har vunnet. Men det er åpenbart at ikke alt er som det skal akkurat nå, sier Stokke.

– Vanskelig å vrake Rooney

Louis van Gaal har fått et rykte på seg for å være hard og nådeløs. Han har tidligere vraket store stjerner som ikke har klart å tilpasse seg filosofien hans. Samtidig har nederlenderen uttalt at han aldri vraker kapteinen sin. Thore Haugstad mener at det ikke er noen sportslige grunner til å beholde Rooney i startelleveren.

– Det finnes et rent sportslig svar og et mer symbolsk svar. Vurderer man Rooneys prestasjoner mener jeg per dags dato at han burde settes ut av laget. Statistikken taler for seg. Det finnes andre kombinasjoner som virker bedre fremover. Tenk for eksempel om du kunne flyttet Juan Mata inn i midten bak Martial og fått inn en dyktig ving på høyresiden i januar, sier Haugstad.

juan mata wayne rooney memphis depay
TRIO: Juan Mata, Wayne Rooney og Memphis Depay bekler de tre rollene bak Anthony Martial for øyeblikket. Haugstad tror det finnes et forbedringspotensial.

I tillegg til å være fotballskribent for NRK jobber Haugstad som Madrid-korrespondent for Inside Spanish Football. Han påpeker at klubber ofte tar valg som handler om mer enn det sportslige, og sammenligner med en viss spansk storklubb. Det er nemlig ikke lett å benke en som tjener 300 000 pund i uken.

– Rooney er symbolsk og tar opp mye plass. Han har en enormt lukrativ kontrakt og har blitt gjenkjent som et av klubbens mest profilerte og markedsførbare fjes det siste tiåret. Han er kaptein. Å benke ham er en svær greie. Det er åpenbart umulig å spekulere i om det ligger press på Van Gaal ovenfra til å bruke Rooney, som for eksempel skjer med enkelte spillere i Real Madrid. Men for en klubb som muligens er verdens dyktigste til å skvise penger ut av sitt eget varemerke, ville det neppe være gunstig om treneren skulle benke en så stor profil.

– Jeg synes det virker merkelig om Rooney har blitt gjort ubenkelig basert på rene sportslige årsaker, men samtidig er dette Van Gaal. Han ser og verdsetter ofte ting vi andre ikke legger merke til. 

Stoler på Van Gaal

Van Gaal har tidligere vært veldig opptatt av at spillerne gjør som de har fått beskjed om. Som ung var Rooney en mye mer udisiplinert spiller enn det han er i dag, og kanskje er det derfor Uniteds manager står brast og bram ved sin kaptein. Stokke mener imidlertid at Rooney trenger mer frihet for å levere.

– Van Gaal er så tøff at han ville ha benket Rooney om han mente at han ikke var god nok. Punktum. De som vil ha tilbake «oksen Rooney» – spilleren som krummet nakken, passerte motspillere og skåret mange mål – vil forbli skuffet. Personlig så mener jeg at Rooney er et offer for sin egen disiplin og dyktighet.

lvg4
NÅDELØS: Louis van Gaal er sin egen herre, og har tidligere vist at han har baller – også bokstavelig talt.

Rooney har tidligere vist at han bekle en rekke roller. Stokke blar i minneboka og drar frem Champions League-semifinalene mot Barcelona i 2008, da Rooney gjorde en manns jobb ved å nøytralisere den offensive trusselen til Gianluca Zambrotta.

– Han spiller der hvor manageren vil ha ham, som betyr en stadig rokering av roller, og det har gjort Rooney til en mindre ekstrem offensiv individualist og en bedre lagspiller. Man mister selvsagt noe med å skifte posisjoner så ofte som Rooney har gjort.

Kan fortsatt bli en United-legende

Ansvarlig redaktør Dag Langerød er blant de som har deltatt i Rooney-debatten de siste dagene. I sine tanker etter kampen diskuterte han hvorvidt Rooney kan bli en United-legende på tross av de feilstegene han har tatt. Rooney gjorde seg upopulær da han ønsket seg vekk, men Langerød påpeker at for eksempel George Best ikke akkurat var ufeilbarlig han heller.

Roar Stokke mener at det er for tidlig å svare på hvor stor legendestatus Rooney vil få i klubben, siden dette først vil synliggjøres i ettertid. Han er imidlertid ikke i tvil om at Rooney har spilt sin rolle.

inni_sak_statue_best_law_charlton
LEGENDER: George Best, Denis Law og SIr Bobby Charlton står på sokkel utenfor Old Trafford. Kanskje vil vi se Sir Alex Ferguson posere foran en statue med Wayne Rooney i fremtiden.

– Vi lever i en annen tidsepoke enn da Duncan Edwards, George Best og Sir Bobby Charlton herjet for klubben, men Rooney – i kraft av alt han har vunnet med klubben – vil for alltid vært en stor del av historien til Manchester United.

Stokke påpeker at det ikke alltid er lett å fastslå hva som er nok til å gi en spiller legendestatus.

– Bryan Robson er for mange, en av de aller største spillerne gjennom tidene, men han var ingen gullgrossist. Rooney har vært svært delaktig i perioden hvor United har dominert i England under Ferguson. Det må ikke glemmes. Rooney har hatt en nøkkelrolle i klubben i denne perioden.

Søndag reiser Manchester United til The Emirates for å møte Arsenal. En lagoppstilling uten Wayne Rooneys navn vil være en stor overraskelse, til tross for den svake sesongstarten. Stokke tror det kan snu raskt for Rooney.

– Van Gaal vet hvor god – og viktig – Rooney er for Manchester United og han har tid til å vente på at Rooney finner tilbake til storformen. Kanskje blir Rooney den dominante spilleren allerede på Emirates til helgen?