– Fra sterk tro til sterk tvil om Mourinho

Øystein forteller hvorfor han nå mener det er Mourinho som må overbevise ham om at han er rett mann.

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

– Fra sterk tro til sterk tvil om Mourinho

Av: Øystein Sørumshagen

Tilsvar til kommentaren «Mine tanker om Mourinho» av ansvarlig redaktør Dag Langerød.

Hei Dag,

Jeg synes det er helt ok – og på sin plass – å ta et oppgjør med den unyanserte og overdrevne negativiteten som dagens digitale hverdag og sosiale medier bidrar til å blåse opp og forsterke. Den bidrar ikke til noen god debatt.

Derimot synes jeg det er problematisk å fremstille det som om nærmest enhver kritikk eller misnøye med Mourinho er ubegrunnet, spesielt når man argumenterer med hva de samme, unyanserte supporterne hypotetisk sett ville sagt og ment om resultatene United oppnådde under en annen manager i en annen tidsepoke. Da virker argumentet egentlig bare å være konstruert for å støtte en agenda, som igjen virker å være at Mourinho ikke skal kritiseres. Jeg sier bare at det virker sånn, Dag. Så kan det hende jeg tar feil.

Jeg skriver dette som en United-supporter som har hatt sterk tro på at Mourinho skal lykkes i United. Jeg har «forsvart» ham i en rekke sammenhenger de siste to sesongene, og har delvis brukt noen av de samme argumentene som deg. Som å vise til «resultater» (to trofeer første år, CL-kvalifisert, 2. plass sist etc), og en tilsynelatende sterkere vinnermentalitet enn under forgjengerne.

Lenge fortsatte jeg å lete etter – og finne – gode argumenter (i mine øyne) for at Mourinho er rett mann for United. Jeg mente hele tiden å finne faktorer/omstendigheter/unnskyldninger som kunne brukes for å holde fast ved en påstand om at laget utvikler seg i positiv retning, og at denne utviklingen vil fortsette i fremtiden.

Men jeg er ikke så sikker lenger. Jeg har gått fra sterk tro til sterk tvil. Jeg vet ikke nøyaktig når det snudde, men la oss si at andre halvdel av forrige sesong totalt sett har vært sterkt medvirkende. Og ja, Dag, jeg vet at vi slo alle de andre «store» klubbene i løpet av denne perioden. Det er alltid mulig å plukke frem isolerte «fakta» eller samlinger med «fakta» som kan brukes til å argumentere motsatt av det jeg nå gjør.

Poenget for meg er at hva som er bra eller riktig for United handler om noe mer enn en plassering på tabellen (2. plassen i fjor som med litt færre marginer med oss kunne vært langt svakere) eller om noen trofeer (ligacup og Europaliga mot lag vi er forventet å slå). Det handler om positiv utvikling, inspirerende fotball, god stemning blant supportere, entusiasme på pubene, stolthet over tradisjonene.

De siste seks-ni månedene har jeg stadig oftere slitt med å føle at United under Mourinho ivaretar disse verdiene og beveger seg i riktig retning. Tvert imot mener jeg kvaliteten på fotballen, mangelen på utvikling av eget offensivt spill, gjentagende tegn på dårlig forhold mellom manager og viktige spillere, gjentagende sutring fra Mourinho i media etc., har forårsaket en selvpåført atmosfære av negativitet.

Og det er mitt poeng. Dette ER Jose Mourinho sitt ansvar. Han er en ringrev i gamet, og kjenner alle mekanismene. Han vet hvilke konsekvenser uttalelsene hans kan få, enten de dreier seg om formen til Luke Shaw, kvaliteten på klubbens unge spillere, pengebruken til Liverpool (selv om vi har brukt mye mer), dommere som burde dømt baseball etc. Mourinho vet hvilken makt og mulighet han har til å sette stemningen blant oss som supportere.

Men jeg føler han misbruker den. Og omtrent der er jeg i dag. Jeg har ikke blitt noen «Mourinho ut»-mann. Jeg kommer til å synge navnet hans på Old Trafford på fredag. For slik er jeg på kamp. Jeg støtter alltid laget, spillerne og den manageren vi til enhver tid har der og da.

Men jeg er ikke lenger en som kaster meg inn i diskusjonene for å forsvare ham. Han har gitt meg altfor mange grunner ril å ikke gjøre det. Nå er det Mourinho som må overbevise meg om at han er den rette, og slik tror jeg ganske mange supportere føler det.

At det har ført til en negativt ladet sommer, er ikke så veldig rart.