Forventer mange Lukaku-mål

David Moyes omtaler Marouane Fellaini som «en moderne spillertype», og røper at han ikke er helt sikker på Paul Pogba.

Det har gått mer enn tre år siden David Moyes ble bedt om å pakke snippesken og forlate Manchester United. Det skjedde bare ti måneder etter at han ble gitt jobben som klubbens manager etter legenden Sir Alex Ferguson.
Siden var det Louis van Gaal som fikk føle United-styrets spisse støvel i baken, mens José Mourinho, som nå sitter med tømmene, forhåpentligvis går en langt bedre skjebne i møte enn de to forgjengerne.  

I løpet av sin korte regjeringstid, rakk Moyes kun å hente inn to spillere, Marouane Fellaini og Juan Mata. Siden har imidlertid Van Gaal og Mourinho, i tur og orden handlet spillere over en lav sko. Det har kostet klubben penger Moyes aldri hadde, eller aldri benyttet seg av.
Tidligere har ikke den 54 år gamle skotten helt klart å legge skjul på sin skuffelse, både over dette, og at han ikke fikk tilstrekkelig med tid til å bygge opp et nytt lag.

– Vi var ute etter storspillere

Nå, i et videointervju med ESPN,  synes Moyes derimot å ha lagt bitterheten til side. På spørsmål fra programlederen om det er frustrerende å tenke på det som skjedde, og at han kanskje kunne ha gjort det langt bedre som United-manager om pengene var blitt stilt til rådighet, slik de har blitt det for hans etterfølgere:

– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg ser tilbake på den tiden vel vitende at vi var ute etter store spillere. Det er godt dokumentert at vi ønsket oss både Gareth Bale og Cesc Fàbregas, uten å få tak i dem. Det er sånt som skjer av og til. En av dem var i Barcelona, mens den andre fortsatt var Tottenham-spiller og vurderte om han skulle dra til Real Madrid eller ikke.

“Vi trengte ikke et helt lag, men det var behov for nye spillere.”

– David Moyes

– Uansett var det åpenbart at det var behov for endringer i Manchester United. Det var nødvendig å bygge på nytt. Vi trengte ikke et helt nytt lag, for de var jo ligamestere da jeg tok over. Sir Alex hadde gjort en fantastisk jobb, men det var behov for nye spillere. Det ville bli en møysommelig prosess, og den kunne ikke ordnes i en engang.

– Lukaku, en annerledes spisstype

Nå har det kommet massevis av nye spillere til United, deriblant Romelu Lukaku. Tror du at han er sterk nok mentalt til å prestere i en så stor klubb hvor han vil være under press hver eneste uke?

Les også: – En teddybjørn med tårer i øynene

– Vel, Manchester United har vel ikke hatt akkurat den typen angrepsspillere tidligere. De har isteden hatt en annerledes type spisser, spillere som har vært direkte involvert i angrepsoppbyggingen. Jeg vet ikke om Lukaku er hentet for det, men heller for å ta seg av innlegg i boksen.

– Jeg tror også at han vil være en som utnytter bakrommet, og det er noe  Manchester United alltid har likt — spisser som er villig til å løpe inn bak forsvaret.

– Jeg tror derfor at vi kanskje vil få se United spille litt annerledes med Lukaku på topp. Om vi ser tilbake gjennom historien har Manchester United alltid spilt med bredde og vinger som har sendt crossballer inn i boksen. Så, hvis Lukaku bare får nok  hjelp derfra, kommer nok han til å score mange mål.

– Ikke helt sikker på Pogba

I fjor var Paul Pogba sommerens store signering. Det ligger et stort press på hans skuldre nå som han står overfor sin andre sesong på Old Trafford. Tror du at han nå for alvor vil vise seg som en spiller som tilhører verdenseliten?

Les også: Ett år siden «Pogback»

PAUL POGBA – har han alt som trengs? David Moyes er ikke helt sikker på det.

– Etter min mening er han en stor fotballspiller. Samtidig er jeg ikke så sikker på at han utgjør den store forskjellen for United.

– Gjennom årene har klubben hatt folk som Cantona, Ryan Giggs…; helt spesielle spillere. Jeg vet ikke om Pogba er helt der. Jeg synes at han er en god spiller og at han tilfører laget noe, men utgjør han den helt store forskjellen? Er han den spilleren som vil score mål på avgjørende tidspunkt, eller legge pasningen som åpner opp motstanderne? Det er jeg ikke så sikker på. Derimot tror jeg at han tilfører noe til maskinen Manchester United. Likevel er jeg ikke så sikker på hvor stor forskjell han vil utgjøre i nøkkelkamper, mener en ennå ikke helt overbevist David Moyes.

– Fellaini — en moderne spillertype

Lik det eller ikke, men du er på en måte blitt synonymet på Marouane Fellaini. José Mourinho hevder at han er et viktig medlem av spillergruppen, men det er høyst delte meninger om ham. Føler du deg på en måte rettferdiggjort nå som både Louis van Gaal og Mourinho har benyttet ham i så utstrakt grad som de har gjort de siste par årene?

MAROUANE FELLAINI – her i kamp under tirsdagens Supercupfinale.

– Vel, ved å hente Marouane til United, var det i håp om å kunne benytte ham i spesielle kamper. Han var aldri den som skulle spille hver eneste kamp. Han var der fordi størrelsen hans byr på problemer for motstanderne.

– Vi har sett det mange ganger nå at Manchester United har benyttet ham i en mer fremskutt rolle. I Everton ble jeg ofte kritisert når jeg brukte ham der fremme.

– Han har en fantastisk evne til å ta ballen ned på brystet; der er han blant de beste i verden, og han er en god fotballspiller. Hvis du ser på kampene han spilte for Louis van Gaal og de han nå spiller for José, så er han vital. Han er en moderne spillertype som dekker mye rom; han er en bra pasningslegger, han scorer noen mål, og med sin størrelse er han til god nytte i begge boksene. Han er en spillertype vi ikke hadde i Manchester United, en spiller vi hentet inn for å tilføre noe til troppen.