GettyImages-1467632241

Fortsetter Ten Hag den gode finale-trenden?

United har vunnet de fire siste Ligacup-finalene de har spilt, fortsetter trenden i dag?

Erik ten Hag leder United i det som blir, hans første, men klubbens tiende Ligacup-finale mot Newcastle søndag kveld.

På de ni første forsøkene står United igjen med fem trofeer og for å finne sist gang de røde djevlene tapte en finale, må vi helt tilbake til 2003 da Liverpool sto på motsatt banehalvdel. Siden den gang har United vært i finalen ved fire anledninger og stukket av med seieren samtlige ganger.

Så la oss ta på oss mimre-brillene og se hvordan disse finalene utspilte seg.

Se full oversikt over alle finalene nederst i saken.

1982/1983 – Liverpool (1-2)

Finalen i 83 startet bra for United og rødtrøyene tok ledelsen allerede etter et kvarter spilt, men Liverpool svarte på tiltale og 15 minutter før slutt dukket Alan Kennedy opp og utlignet for Liverpool. Ronnie Whelan dukket deretter opp i ekstra omgangene og gjorde at var våre bitre fiender fra Merseyside som stakk av med trofeet.

Dersom United hadde vunnet finalen det året hadde de blitt det første laget til å vinne to turneringer i samme sesong, da de vant FA-cupen samme år.

1990/91 – Sheffield Wednesday (0-1)

United var store favoritter i forkant av oppgjøret, men klarte ikke å leve opp til favorittstempelet og det var til slutt Sheffield United som sto igjen som vinnere av turneringen, dette til tross for at de spilte en divisjon under United. Med dette resultatet tok de sin første Ligacup-seier og sikret samme året opprykk til den øverste divisjonen.

Heldigvis for United så var alle gode ting tre i denne turneringen.

1991/92 – Nottingham Forest (1-0)

For året etter fikk United sin revansje og trakk det lengste strået foran nærmere 77 000 tilskuere på Wembley. Dette ble klubbens første Ligacup-triumf og Brian McClair går ned i historie bøkene som matchvinner.

Premiership Title 1993
KUNNE FEIRE: Brian McClair ble matchvinner i det som ble klubbens første Liga Cup-triumf.

1994/95 – Aston Villa (1-3)

På det fjerde forsøket ville det seg desverre ikke for de røde djevlene. Aston Villa vant til slutt finalen 3-1 og nektet dermed United «The Treble» ettersom de vant både Premier League og FA-cupen denne sesongen.

Målscorere i finalen var Dalian Atkinson og Dean Sauders (2), mens det var Mark Hughes som tegnet seg på scoringslisten for United. Russeren Andrei Kanchelskis fikk marsjordre etter å ha handset og United spilte dermed deler av kampen med 10 mann.

2002/03 – Liverpool (0-2)

Nok en finale, nok en gang mot erkefienden og nok en gang et bittert tap. 2-0 sto det på lystavlen da kampen var over, etter scoringer av Steven Gerrard og Michael Owen. Liverpool-keeper Jerzy Dudek ble tildelt «man of the match»-prisen  og Sir Alex Ferguson uttalte etter kampen at det var keeperen som vant kampen for dem.

Jerzy Dudek of Liverpool makes an important save
STENGTE BURET: Dudek spilte en av sine beste kamper mot United i finalen.

2005/06 – Wigan (4-0)

Så begynner seiersrushet til United i ligacupen og det begynner med et brak. En overbevisende 4-0-seier mot Wigan, hvor Rooney (2) Louis Saha og en 21 åring ved navn Cristiano Ronaldo tegnet seg på scoringslisten.

På premieutdelingen brukte United-spillerene trøyer med teksten «For deg Smudge» til ære for Alan Smith som knakk foten i FA-cup kampen mot Liverpool.

Smudge et vanlig kallenavn for navnet Smith

2008/09 – Tottenham (1-1) (1-4 str.)

En målløs finale etter ordinær tid og dermed var det klart for at Ligacup-finalen skulle avgjøres på straffekonk, dette var forøvrig bare andre gang i historien at var tilfellet. United var sikker som banken og konverterte alle sine straffer til mål, mens Tottenham bommet på to av tre straffer og endte dermed uten sølvtøy.

United-keeper Ben Foster ble tildelt banens beste prisen og ble dermed den første keeperen til å vinne prisen siden 2003, da Jerzy Dudek vant den mot nettopp United i finalen.

Manchester United v Tottenham Hotspur - Carling Cup Final
BLE DEN STORE HELTEN: Ben Foster reddet to av tre straffer i straffesparkkonkurransen.

2009/10 – Aston Villa (2-1)

«Back-to-back» finaleseier for United. Etter å ha slått ut Manchester City i semifinalen, møtte United som regjerende mester Aston Villa i finalen. Det var Birmingham-laget som startet best og tok ledelsen tidlig i kampen. Michael Owen dukket opp bare syv minutter senere og utlignet for rødtrøyene. Samme mann måtte av med skade før pause og ble erstattet av Wayne Rooney og hvem andre ble matchvinner kvarteret før slutt? Dermed noterte United seg for sitt fjerde ligacup trofe.

2016/17 – Southampton (3-2)

Vårt siste trofe, men det som så ut til å bli en komfortabel finaleseier, kom ikke helt uten dramatikk. United ledet 2-0 etter 38. minutter før Southampton-spiss Manolo Gabiaddini dukket opp rett før pause og rett etter pause og plutselig var det 2-2. Heldigvis hadde United en trofegrosist ved navn Zlatan Ibrahimovich som ble den store helten da han headet inn sin andre scoring for kvelden tre minutt før slutt.

Så gjenstår det å se om kveldens United-lag klarer å gjenskape det de fire siste lagene har prestert i Ligacup-finalene. Her kan du lese hvem vi tror starter den skjebnesvangre kampen for United.

Manchester United v Southampton - EFL Cup Final
MÅLSCORERE: Jesse Lingard & Ibrahimovich tegnet seg på scoringslisten i finalen.

** Kampen ble avgjort på straffesparkkonkurranse

Dersom United vinner søndagens finale mot Newcastle vil de være det laget som har vunnet Ligacupen tredje flest ganger, bak Manchester City (8) og Liverpool (9). Newcastle på sin side, jakter sitt første Ligacup-trofe.