Formasjonsendring på trappene?

Rooneys rolle og en mulig endring til 4-3-3 er blant de store snakkisene etter tapet mot City.

Citys seier mot Manchester United lørdag vurderes av de flere fotballeksperter som en taktisk triumf for Josep Guardiola. Manchester Evening News‘ Sam Luckhurst og The Guardians Michael Cox er blant flere andre som mener dette.

I tillegg til å bomme noe med laguttaket, og bruke en Lingard uten særlig kamptrening og en halvskadet Henrikh Mkhitaryan, hevder de også at Mourinho bommet med formasjonen.

I årets første tre Premier League-kamper lyktes portugiseren med en 4-2-3-1-formasjon, der Wayne Rooney opererte foran henholdsvis Herrera og Fellaini, eller Pogba og Fellaini.

Mot City og Pep Guardiolas sterke midtbane, holdt det imidlertid ikke.

– Rooney er ingen tier

Mourinho selv uttalte at det var spillere, særlig 3-4 av dem, som hadde mislyktes i å gjenskape hans idéer ute på rooney6banen. Det er usikkert hvem han refererte til utover de han byttet ut, men Wayne Rooney var blant spillerne det hevdes at faller igjennom i 4-2-3-1.

Luckhurst mener i likhet med oss på ingen måte at Rooney var den United-spilleren som presterte dårligst lørdag, men påpeker at Rooney har blitt for treg og lite dynamisk til å fungere i en 10’errolle.

– «I kamper med så høy intensitet som på lørdag, burde han ikke spille. Det er ikke en overraskelse av en spiller med hans fysikk ser treg ut når han nærmer seg sitt femtende år som profesjonell fotballspiller. Hvis han skal bli en bidragsyter for United bør han kanskje gjøre som Scholes og Giggs, som begge gjenoppfant seg selv når de nærmet seg 30», skriver han.

Det er imidlertid ikke bare han som mistrivdes i 4-2-3-1-formasjonen. David Silva og Kevin De Bruyne utnyttet rommene som oppstår på sidene av Uniteds midtbanetoer, og skapte dilemmaer for Pogba, Fellaini, backene og vingene.

Særlig rommene som oppstod mellom Antonio Valencia, Bailly og Fellaini litt til høyre for midten på Uniteds halvdel, ble utnyttet av kampens desidert beste spiller Kevin De Bruyne.

Selv om målene var resultat av forsvarsfeil, kunne belgieren fort skapt eller scoret flere etter å ha kommet seg fri i det rommet.

Bedre med 4-3-3

Etter at Ander Herrera kom inn, og Mourinho la om til 4-3-3, var det imidlertid plutselig en helt annen fotballkamp. ah_cityDet trengte man heller ikke være noen fotballekspert for å se. Med Herrera på banen fikk Fellaini en tydeligere rolle som midtbaneanker, og mens spanjolen hadde tempo i beina til å følge De Bruyne eller Silva, kunne Pogba bruke kreftene sine offensivt.

En ren midtbanetreer er en mer vant for Paul Pogba, som leverte sin hittil svakeste kamp i United-trøya.

-«Pogba, spesielt, gjennomførte en særdeles udisiplinert prestasjon på midtbanen, og posisjonerte seg som om han spilte i en midtbanetreer, det systemet han er vant til. Ofte lå han høyere enn ballen når United fikk brudd imot, noe som gjorde at Fellaini ble isolert foran forsvaret», skriver Cox. 

Også Wayne Rooney så mer komfortabel ut når han trakk ut til høyre i den offensive trioen, i en ren spisstrio sammen med Zlatan og en for anledningen glitrende Marcus Rashford. Der har han også mer tid med ballen, og det var også fra den posisjonen han fant Zlatan som kunne headet inn 2-2 like før pause.

Rooney-dilemmaet

mkhitaryan_otamendi
BEDRE ALTERNATIV? Selv om han slet noe med tempoet i City, har Henrikh Mkhitaryan en særs imponerende sesong bak seg som høyreving for Borussia Dortmund.

Problemet med å legge om til et 4-3-3-system er imidlertid at det dermed ikke er noen naturlig posisjon for nettopp Rooney, en spiller samtlige trenere United har hatt har vurdert som såpass viktig at han spiller mesteparten av kampene.

Dersom United velger det systemet, er det plutselig ganske mange spillere som er mer naturlige å benytte både på topp, på høyre og på venstre ving. 

– «Akkurat nå, er ikke Rooney en del av Uniteds beste ellever. Mot City sendte han seks feilpasninger, færre enn Herrera, Bailly eller Shaw, men på høyrevingen traff han med mindre enn 20 prosent av crosserne sine, og hans fire cornere traff aldri lagkamerater. Det er bedre alternativer i 10errollen, på midtbanen og på høyrekant.», skriver Luckhurst.

Hva mener du? Bør United legge om til 4-3-3 i den neste kampen mot Feyenoord i Europa League på torsdag? Hva bør vi gjøre med Rooney? Del gjerne din mening i kommentarfeltet under.