Foran Real og Barcelona

United er verdens mest verdifulle fotballklubb, ifølge Forbes.

United toppet lista til Forbes Magazine over verdens mest verdifulle sportsklubber i 2011 og 2012. Onsdag kveld ble årets liste offentliggjort, og i år plasseres United på en tredjeplass, bak henholdsvis Dallas Cowboys og New York Yankees.

De røde djevlene er derimot den mest verdifulle fotballklubben, foran både Barcelona og Real Madrid.

Bjarte Valen dekker mange saker om økonomi for United.no, og er langt ifra overrasket.

– Det er omtrent der de fleste bransjeeksperter har ment at verdien på Manchester United ligger, sier han, og tilføyer: 

– Men verdifastsettelse er én ting, den reelle verdien ved et eventuelt salg en annen. Jeg har snakket med flere bransjeeksperter som mener at Glazer-familien ville solgt klubben dersom det kom et bud på over 2 milliarder pund, men jeg er ikke så sikker. For det første er United blitt en pengemaskin av dimensjoner og til tross for store utlegg på spillerkjøp tjener Glazer-familien betydelige beløp på sitt eierskap. De har allerede tjent gode penger på salg av aksjer i United, men har ikke solgt seg lenger ned enn at de fremdeles kontrollerer klubben.

LES OGSÅ: Glazer-familiens budbringer

Ønsker ikke å selge

Et salg av klubben er lite sannsynlig, ifølge Valen.

– Jeg tviler på at noen ville lagt inn et bud på United på over to milliarder pund av den enkle årsak at det ville tatt lang tid før det hadde blitt avkastning på en så betydelig investering. Den tidligere talsmannen for Glazer-familien Tehsin Nayani fortalte meg at Glazer-familien så på seg selv som langsiktige eiere som ikke ønsket å selge klubben for noen pris. Da de ble kvitt de omstridte PIK-lånene (Payment In Kind) som hadde drepende rentesatser, hadde de i realiteten vunnet kampen om eierskapet i klubben mot ulike interessegrupper og mulige investorer som presset på fra utsiden.

PS: At topp-10 listen inneholder så mange amerikanske idrettslag forklarer hvorfor både United og andre Premier League-klubber er så sultne på å etablere egne salgskanaler og avdelinger i statene, mener Valen.  

Her er topp-10:

1. Dallas Cowboys $4.2bn (£3.26bn) Amerikansk fotball
2. New York Yankees $3.7bn (£2.87bn) baseball
3. Manchester United $3.69bn (£2.86bn) fotball
4. Barcelona $3.64bn (£2.82bn) fotball
5. Real Madrid $3.58bn (£2.78bn) fotball
6. New England Patriots $3.4bn (£2.64bn) Amerikansk fotball
7. New York Knicks $3.3bn (£2.56bn) basketball
8. New York Giants $3.1bn (£2.4bn) Amerikansk fotball
9. San Francisco 49ers $3bn (£2.33bn) Amerikansk fotball
10. Los Angeles Lakers $3bn (£2.33bn) basketball

UPOPULÆRE: Glazer-familien har vært ønsket ut av klubben av mange United-fans. Et salg av klubben er derimot lite sannsynlig, ifølge Bjarte Valen.