– Flaks da McTominay fikk sjansen

Men Andy Mitten er glad for at United nå satser ordentlig på akademinivå.

Publisert Sist oppdatert
Andy Mitten.

Få kjenner Manchester United bedre enn Andy Mitten.

Som mangeårig sjef for United We Stand og etter et langt liv som United-supporter følger han United verden rundt.

Han bor delvis i Barcelona og delvis i Manchester, og jobber som journalist for flere store fotballblader og medier, deriblant FourFourTwo, ESPN og United-Supporteren. Han skriver fast for både united.no og United-Supporteren.

Mitten om akademisatsing, Carlos Soler og Scott McTominay

Av: Andy Mitten

Jeg skulle egentlig skrevet om Patrice Evra i dag, som jeg jevnlig har besøkt både i Torino og Marseille nå, men etter det som skjedde mellom Evra og en Marseille-fan så har ikke telefonen min stått stille.

Dermed slår jeg den av og skriver dette for united.no i stedet.

Til tross for å være en talentfull unggutt, den klart beste i det tøffe nabolaget han vokste opp i nær Paris, så ble ikke Evra plukket opp av noe akademi som liten. Han måtte tåle flere avslag, og måtte faktisk reise til Italia for å komme i gang med karrieren som toppet seg da han var kaptein både for United og Frankrike.

Mange forsvinner

Akademier kikker etter talenter i mye større omgang nå enn før, men de bommer av og til likevel på noen fantastiske spillere. Samtidig er antallet spillere som blir frigitt bekymringsfullt høyt. 75 prosent av dem som er fotballspillere som 16-åringer er borte da de er 21.

Scott McTominay fikk sin sjanse da Mourinho ba Nicky Butt om å gi ham en ekstra spiller – hvem som helst – for at det skulle bli likt antall spillere på hvert lag under trening.

Tusenvis av spillere går altså gjennom akademiene til profesjonelle klubber, men uten å komme gjennom det endelige nåløyet. De blir foret en drøm, men en drøm som går i filler når de frigis.

Den psykologiske påkjenningen for de det gjelder er enorm.

Nå som Premier League-klubbene bare blir rikere og rikere – og leter etter talenter enda lengre unna, så blir det også vanskeligere og vanskeligere å nå førstelaget.

United på topp

Manchester Uniteds akademi er fortsatt et av de største innen fotballen. Det har også vært et av de beste.

17 av spillerne som ankom Carrington før de fylte 16 spilte faktisk Premier League-fotball forrige sesong. Tottenham er nest best med 12. Deretter kommer Southampton med 11. Bare fem Man. City-spillere fikk en Premier League-kamp eller mer – og ingen av dem for City.

Chelsea hadde seks, Arsenal og Liverpool hadde fem. Bare én av akademispillerne fra Stoke, Swansea og Sunderland spilte Premier League-fotball forrige sesong.

Uniteds akademi-satsing har vært milevis foran resten, og United hadde også flere tidligere spillere i Championship (14) enn noe annet lag i ligaen.

Selv var jeg til stede på Birmingham-derbyet forrige uke, og der spilte Sam Johnstone, Ritchie de Laet og James Chester, som alle spilte for United som unggutter.

I ASTON VILLA: Sam Johnstone er utlånt til Aston Villa, der han gjør det bra.

Totalt spilte 50 tidligere United-unggutter – og 20 andre som kom til United etter at de var 16 – profesjonell fotball i England forrige sesong.

Ingen andre lag kunne vise til noe liknende.

Slike tall er en del av klubbens arv, men med Paul Pogba så kostet det også dyrt. Siden klubben måtte betale så mye for å hente ham hjem igjen.

Spillere som Danny Drinkwater, Matty James og Danny Simpson i Leicester var alle hos United da akademiet fortsatt stod sterkt.

Jose Mourinho er også blitt beskyldt for ikke å ha noe interesse i akademiet, men det stemmer ikke.

Likevel tillot United at forfallet begynte på akademiet, og Uniteds ungdomssystem har korrekt nok blitt kritisert for å bli tilført for få ressurser de siste årene.

For å gjøre det hele verre så har Manchester City og Chelsea samtidig investert massivt i sine junioravdelinger. De har plukket de beste engelske talentene – selv om disse gutta har liten sjanse til faktisk å få spilletid på førstelaget.

U17-verdensmesterne Jadon Sancho (var i City, nå Dortmund) og Phil Foden (City), som kom innpå for City i en treningskamp mot United i Houston denne sommeren, er to av de beste. Sancho mente imidlertid at han hadde større sjanse for å nå førstelaget i Dortmund, så han dro dit – og har fått førstelagsfotball der.

Louis van Gaal, som hadde gjort det så bra med unggutter i Ajax, brydde seg lite om Uniteds akademi. Han visste at dette ville bli hans siste jobb, og han var ikke med på lang sikt.

HANS SISTE JOBB: Så Louis van Gaal brydde seg egentlig ikke om akademiet.

Det var først da skadelista ble som verst at han kikket på unggutter som Marcus Rashford.

Jose Mourinho er også blitt beskyldt for ikke å ha noe interesse i akademiet, men det stemmer ikke.

Han er fullstendig klar over at United har hatt en egenprodusert spiller i kamptroppen hver eneste gang i 80 år nå, og selv om fokuset helt klart er på førstelaget så støtter han Uniteds økende investeringer i junioravdelingen.

Mange forsvant

United bestemte seg for å gjøre noe i 2015, noe som blant annet betød at høyt respekterte trenere som Paul McGuinness, en United-fan som hadde jobbet for klubben i 23 år, måtte ta en sluttpakke.

Derek Langley, sjefen for spillerinvesteringene gjort på akademinivå, ble også, til hans store overraskelse, fortalt at det ikke var plass til ham i 2016.

Warren Joyce, en veldig populær, men litt gammeldags trenertype, som hadde vunnet U21-ligatittelen tre ganger på fire år, dro så for å trene Wigan. Han jobber nå for Manchester Citys samarbeidsklubb i Australia, Melbourne City.

I AUSTRALIA: Warren Joyce

De jeg har nevnt var avgjørende for at spillere som Rashford og Pogba slo gjennom, og det var egentlig urettferdig å forvente at de skulle konkurrere med City om spillere – siden City tilbød så utrolig mye mer økonomisk.

Det vil ta tid å komme tilbake på toppen, og de nåværende juniorlagene speiler investeringene. Det er derfor United ligger sist i Premier League 2.

Forsterket speider-nettverket

United brukte mesteparten av forrige sesong på å ansette nye speidere for å sikre bedre oversikt over alle regioner. I Spania, for å ta et eksempel, har United nå fem speidere, og de har blant annet fulgt den 20 år gammel midtbanespilleren Carlos Soler, som spiller for Valencia, nøye, med tanke på et mulig kjøp av ham neste sesong.

HØYAKTUELL FOR UNITED: Carlos Soler, midtbanemann i Valencia.

Soler debuterte først på førstelaget forrige sesong, men han har vært en av de mest spennende unge Valencia-spillerne i en klubb som har slått tilbake og nå ligger på 2. plass i La Liga.

Soler er forresten på det spanske U21-landslaget, og har samme agent som Eric Bailly.

United signerte jo også ettertraktede Arnau Puigmal fra Espanyol, selv om Barcelona også ønsket ham.

Klubben jobber også hardt i Frankrike, hvor Paris sees på som en fotballfabrikk, egentlig. Klubben betalte nylig overgangssum, trolig om lag 500.000 pund, for den franske U16-spilleren Aliou Traore fra Paris St. Germain.

I Sør-England har United 15 speidere som alle rapporter til en sjef for det området. Disse sjefene rapporterer så til John Murtagh, (som ble hentet til klubben av David Moyes, og som er høyt respektert av Ed Woodward) Nicky Butt og Nick Cox, som kom fra Sheffield United. Paul Scholes ønsket også å bidra for Uniteds akademi.

United speidere vet om alle talenter, og hvordan kontraktsforholdene er. Så hvis satsingen til ett akademi nedjusteres, som skjedde med Norwich da de rykket ned fra Premier League og ville spare penger, så vil Uniteds speidere også være de første til å vurdere om noen av spillerne fortjener et prøvespill i United.

Gribbin må jobbe med holdningene

Jeg har snakket med en mange mennesker i klubben om hvem som egentlig er klubbens største talenter, og det er alltid en eller to i hvert kull som er ekstra spennende.

De mest kjente fra U18-laget er nå Callum Gribbin, fra Salford, og Angel Gomes.

Gribbin må imidlertid jobbe med holdningene sine hvis han skal noe som helst håp om å lykkes på Old Trafford.

HET: Callum Gribbin, som må jobbe med holdningene sine.

Gomes er talentfull, men må bli fysisk sterkere. Det er imidlertid ventet å skje, siden han fortsatt bare er 17 år gammel. Det er imidlertid ganske sikkert at han må vise seg frem et annet sted enn på Old Trafford først, akkurat som Andreas Pereira nå gjør det.

Utfordringen er at talentfulle spillere fort blir frustrert hvis utviklingen stopper opp, og de fleste mener også at de er klare til å spille på et høyere nivå før de faktisk er det.

En av de viktigste jobbene med unge spillere er rett og slett å håndtere forventningene.

Uniteds investeringer i førstelaget betyr at de eldste juniorlagene ikke er det viktigste for øyeblikket, men det er noen glimrende, unge spillere litt lavere i systemet, blant annet på U14-laget som Michael Carrick har hjulpet litt på treningene.

Mou trengte bare en ekstra mann…

Supportere elsker det når en ung spillere slår gjennom, selv om flaks ofte også spiller en rolle.

Rashford fikk sin sjanse grunnet skader, mens Scott McTominay fikk sin da Mourinho ba Nicky Butt om å gi ham en ekstra spiller – hvem som helst – for at det skulle bli likt antall spillere på hvert lag under trening.

HELL SPILTE EN ROLLE: McTominay fikk sjansen fordi Mourinho bare trengte en ekstra mann på trening.

Onsdag fikk vi så se en McTominay som virket komfortabel med nivået da han startet i Champions League-kampen mot Benfica.

Så talent, vilje og holdninger, penger og flaks spiller en rolle, men jeg er fornøyd med at United nå, etter å ha oversett det i noen år, investerer godt også på akademinivå.

Powered by Labrador CMS