Fem høydepunkter fra Manchester-derbyene

Her er fem av Manchester-derbyets høydepunkter fra Premier League-æraen.

November 1993: City 2-3 United

Manchester-derbyet har forandret seg kraftig de siste årene, og overvekten av kampene vi tar med er dermed fra etter Abu Dhabi-oppkjøpet.

Vi tar uansett også med denne godbiten fra noen måneder etter at United endelig hadde vunnet ligagullet igjen.

To mål av Niall Quinn gjorde at City-fansen på Kippax-tribunen på Maine Road godtet seg med en 2-0-ledelse til pause, men alt snudde i andreomgangen.

Eric Cantona reduserte tidlig, før han utlignet med litt over ti minutter igjen. Med få minutter igjen på klokka slo Denis Irwin inn fra venstrekanten, og på bakerste stolpe dukket Roy Keane opp og satte ballen i Citys mål, til City-supporternes enorme frustrasjon, og til bortesupporternes glede.

PS. Noen vil sikkert mene at vi burde valgt 5-0-seieren foran denne, eller foran en av de andre kampene – at vi bortprioriterte den er rett og slett fordi vi hadde en egen sak om den i går som kan leses her.

SCORET TO: Eric Cantona, her fra en annen kamp samme høst.

Sesongen 2009/10 – samlet

Dette er ikke en kamp, men en sesong, fordi det føles riktig å ta med hele sesongen i dette tilfellet – sesongen der Citys Carlos Tévez-signering virkelig satte fyr på Manchester-derbyet.

United møtte som vanlig City to ganger i ligaen, og i tillegg møtte vi de også i ligacupsemifinalen (spilt over to kamper).

Samtlige oppgjør ble avgjort på overtid.

Først var det den elleville 4-3-kampen på Old Trafford, der Wayne Rooney, Darren Fletcher (x2) og Michael Owen scoret målene for United i en av de mest dramatiske kampene på Old Trafford i historien.

Deretter var det ligacupoppgjørene, der det gikk mot ekstraomganger før Wayne Rooney på overtid headet inn målet som sendte United til finalen. Det skal sies at Ryan Giggs, som var involvert i samtlige United-mål i 4-3-seieren (nest sist på tre av scoringene), hadde den målgivende pasningen til Rooneys mål.

Til slutt så det ut til å gå mot 0-0 i ligabortekampen, et oppgjør United måtte vinne for å ha sjansen på ligagullet. På overtid dukket Paul Scholes opp, og headet United til tre poeng.

Februar 2011: United 2-1 City

United kjempet om ligagullet, og City var ikke så langt bak. Nani hadde gitt United ledelsen før pause, før City utlignet litt før halvspilt andreomgang.

Wayne Rooney hadde ikke hatt noen stor dag på jobb, og flere av hans ballberøringer var såpass dårlige at supportere sukket tungt på Old Trafford.

Så kom øyeblikket som ble kanskje hans mest minneverdige som United-spiller – bare sekunder etter en av de ballberøringene.

Et utrolig mål, og United sendte med dette også City ut av tittelkampen.

Desember 2012: City 2-3 United

Sesongen før skjedde det som ikke skulle skje. City vant ligaen på målstreken foran United, og i tillegg vant de også 6-1 på Old Trafford i løpet av sesongen. Det var rett og slett ganske pinlig.

Heldigvis hadde vi Sir Alex Ferguson som manager, og i hans siste sesong slo United tilbake, og knuste City i kampen om ligagullet.

Kanskje den aller viktigste kampen på veien dit, var triumfen da vi besøkte naboen i desember. Vi var allerede sju poeng fremfor City, og ville med seier ha opparbeidet oss en fantastisk luke til byrivalen.

Rooney scoret to mål i førsteomgangen som ga oss en 2-0-ledelse, men City slo tilbake i andreomgang med mål fra Yaya Touré og Pablo Zabaleta. Ekstra surt var dette fordi vi med en 2-0-ledelse også hadde fått feilaktig annullert et mål for offside.

På overtid fikk United frispark, og Robin van Persie sendte United-fansen til himmels i sitt første Manchester-derby.

April 2018: City 2-3 United

Vår forrige tellende kamp mot City ble mer minneverdig enn de fleste kamper mellom klubbene.

City kom til å vinne ligaen med seier, men Mourinhos United ville ikke være klovner i Citys sirkus.

Nå så vi riktig nok lenge ut som klovner, eller i alle fall statister, og City ledet 2-0 til pause. Heldigvis våknet United etter pause – to raske mål av Paul Pogba sørget for 2-2, før Chris Smalling ikke lenge etterpå satte inn 3-2. Kampen var snudd, og takket være blant andre David de Gea klarte vi også å holde det helt inn.

Vi visste at City fortsatt kom til å vinne ligaen, men nå skjedde det i alle fall ikke mot oss. Det ville vært for vondt.