– Du må ta noen avgjørelser om hvem som er noe for deg, og hvem som ikke er det

Ole Gunnar Solskjær om overgangsstrategi, om å bygge steg for steg og om at noen av de unges fremtid kan påvirke hva United gjør med noen av de mer rutinerte spillerne.

Snakk om overgangsplaner og fremtidsplanen for enkeltspillere preget deler av den lukkede delen av Solskjærs pressekonferanse før kampen mot Everton.

Solskjær ville ikke gi et helt tydelig svar angående Alexis Sánchez’ fremtid, og journalistene prøvde heller å få Solskjær til å forklare hvordan det er for ham å ta slike avgjørelser om hvem som må forlate Manchester United.

– Det er en del av det når du tar denne jobben, du må ta noen avgjørelser om hvem som er noe for deg og hvem som ikke er det. Ta Mason Greenwood, for eksempel: 17 år – jepp, du er noe for meg. Vi vil gi deg sjansen til å bli en toppspiller i denne klubben. Marcus Rashford på 21, Diogo Dalot på 19-20. Selvsagt kommer vi til å gi disse spillerne en sjanse. Og de avgjørelsene påvirker avgjørelsene vedrørende spillerne i den andre delen av karrieren sin.

Det har blitt nevnt at det kan være seks-sju-åtte spillere som forsvinner ut, og fem-seks spillere som kommer inn. Er det egentlig realistisk å se for seg noe slikt? 

– Jeg tror ikke dere kan forvente at det kommer seks spillere inn, nei. Jeg tror ikke noen klubb eller manager du spør vil ønske en så stor endring. Jeg er realistisk nok til å skjønne at det kan være færre enn seks spillere som kommer inn. Eller, jeg vet det vil være færre enn seks spillere som kommer inn. Vi må ta steg for steg, det må være spillere som passer inn. Vi kan ikke bare si «ok, vi tar ham» fordi vi trenger å få inn en kropp.

LES OGSÅ: – Alle har en mening om Pogba

Det høres ut som en gjenoppbygging heller enn en justering?

– Hehe, det kan være det er det. Når en er på sjetteplass, som vi var klart da vi kom inn, og som… vi er fortsatt på sjette, er vi ikke? De siste 16-17 kampene har vist at vi er kapable til å være et bedre lag enn et sjetteplasslag med de spillerne vi har, for jeg tror det bare er City som gjennomsnittlig har tatt flere poeng per kamp siden jeg kom inn, men det er en gjenoppbygging.

– Vi vet at det vil ta noen vinduer, og vi kommer ikke til å hente inn seks-sju spillere. Det handler om kultur også. Jeg synes spillerne fortjener å få sjansen til å bevise noe også, til å komme inn på en pre-season slik at vi får se hva de er kapable til. Er de godt nok trent? Er de sultne nok? Ønsker de nok? Gir de nok til laget? Eller tenker de på seg selv?

Det kom spørsmål om dette var en total endring i overgangsstrategi, siden en journalist mente at det før ofte har virket som om gode spillere har blitt hentet i desperasjon uten at spillerens karakter og innstilling har blitt tatt høyde for, men Solskjær hadde selvsagt ingen planer om å slakte noen av forgjengerne sine.

– Vel, jeg vet ikke om grunnene til at alle disse spillerne har blitt kjøpt, men jeg vet at de fleste av dem er hentet inn fordi de har kvaliteter som managerne ser i spillerne. Jeg ser etter andre ting enn Van Gaal så etter, enn Moyes så etter, enn José så etter. Jeg ser etter andre typer spillere enn de gjorde. Det er bare slik det er i fotballen.

– Men vi må tenke at det ikke handler om at jeg personlig liker denne og denne spilleren, og heller tenke «passer de Manchester United, og den stilen vi ønsker at denne klubben skal spille?». Da jeg kom inn i klubben var det en forståelse av at vi ønsket å få United-DNA-et inn i klubben.

Managerne etter Sir Alex har jo kommet utenfra, mens du har jo spilt under ham. Handler det om å komme tilbake til at United-DNA-et er det som det var?

– Vi kan ikke leve i fortiden heller, så jeg prøver ikke å få ting til å bli slik de var. Verden forandrer seg og fotballen forandrer seg. Jeg kan ikke bare si at «vi pleide å gjøre det slik da jeg spilte» – det er å være naiv. Vi må bevege det fremover i den riktige retningen slik vi tenker at det bør gjøres.