Dette kunne ikke skjedd i dag

18. AUGUST 1990: Ja, du ser riktig – på bildet kan en se Liverpool og United gå opp sammen for å motta Charity Shield-troféet.

I disse dager heter det Community Shield, den gang het det Charity Shield. Det er heller ikke det eneste som har forandret seg på de 30 årene siden hendelsen en ser på bildet øverst i saken.

Året var altså 1990, og Liverpool var regjerende seriemester, mens Manchester United hadde vunnet FA-cupen, og dermed skulle de altså møtes til Charity Shield-kamp på Wembley.

United manglet midtbanespillerne Bryan Robson og Neil Webb (i tillegg til cupfinalematchvinner Lee Martin), noe som gjorde at Alex Ferguson valgte allsidige Clayton Blackmore på midtbanen. En solid svekkelse, joda, men akkurat det gikk ikke så ille likevel.

Kort tid før pause var det nemlig Clayton Blackmore som ga United ledelsen.

Mike Phelan slo inn fra høyre, og Bruce Grobbelaar (litt forstyrret av Mark Hughes) klarte ikke å stoppe innlegget før det hadde havnet i beina på Blackmore, som enkelt satte ballen i mål.

Noen minutter etter pause fikk Liverpool et straffespark (som United-spillerne mente de aldri burde fått), og John Barnes utlignet for scouserne. Flere mål ble det ikke i kampen.

BEARDSLEY OG PALLISTER: Pallister laget straffesparket som Liverpool utlignet på (ikke denne situasjonen).

I disse dager ville det da blitt en straffekonkurranse, men den gang var regelen slik at de to klubbene i slike tilfeller delte trofeet, altså at hver av klubbene tok vare på det et halvt år hver.  Bildet øverst i saken viser Liverpool og United som sammen går opp for å motta troféet, annenhver Liverpool-spiller og Manchester United-spiller, noe som unektelig ser litt pussig ut nå i ettertid.

Det ble slutt på ordningen noen år etterpå, og neste gang United var i Charity Shield, i 1993, så ble det straffespark mellom United og Arsenal – en straffekonkurranse United vant.

1990 var ikke første gang United delte seieren med noen. Det var ikke engang første gangen vi delte den med Liverpool, for det skjedde også i 1965 og 1977. I 1967 delte vi seieren med Tottenham.

Kampen mot Liverpool i 1990 huskes ellers best for at det var Denis Irwins Manchester United-debut.

Manchester United: Les Sealey – Denis Irwin, Gary Pallister, Steve Bruce (C), Mal Donaghy – Mike Phelan, Paul Ince, Clayton Blackmore, Danny Wallace (Mark Robins, 25.) – Brian McClair, Mark Hughes.
Ubenyttede innbyttere: Jim Leighton, Lee Sharpe, Viv Anderson, Russell Beardsmore.