Vanvittig snuoperasjon – Dette har du fortjent, Fergie

MERK: Dette var et stunt united.no gjorde sammen med Viasat, hvor vi grunnet coronaviruset kjørte Juventus-United, Champions League-semifinalen fra 1999, på ny, både på Viasport  1/Viaplay og united.no tirsdag kveld.

Det så rett og slett umulig ut. Helt umulig.

Men denne United-utgaven har noe helt spesielt, og det takket være et geni av en manager, Alex Ferguson.

Etter fire Premier League-titler, tre FA-cuptriumfer, cupvinnercup-trofeet og seier i den europeiske supercupen lykkes skotten omsider onsdag kveld. Manchester United er nemlig klare for Champions League-finalen mot Bayern München i mai.

Han burde vel snart få Sir-tittelen?

Grusom start

Men det så altså egentlig håpløst ut.

Én ting var utgangspunktet – 1-1 fra Old Trafford i det første oppgjøret. United lå altså under på grunn av bortemålsregelen før onsdagens kamp begynte.

Én annen ting var Filippo Inzaghis 1-0-scoring etter bare seks minutter på stadio delle Alpi. Zinedine Zidane tok en kort corner og slo så inn foran mål der Juventus’ målsnik oppfattet alt raskest og nettet mens Gary Neville fortvilet forsøkte å hindre ham bakfra.

Én tredje ting var Inzaghis 2-0-mål etter bare 11 minutter. Jaap Stam var på rett side, men ga italieneren lillefingeren. Den brukte han til å ta hele hånda med et skudd via Stam og i bakken før den seilte i en bue over en sjanseløs Peter Schmeichel.

Dermed 3-1 sammenlagt til Juventus.

United måtte score minst to – og det i et land de aldri tidligere hadde vunnet en europacupkamp.

Kort sagt – det så umulig eller håpløst ut.

Fantastisk snuoperasjon

Det var bare det at ingen hadde fortalt United-spillerne det. Ingen hadde fortalt Roy Keane, Denis Irwin, David Beckham, Dwight Yorke, Andy Cole, Ronny Jonsen, Peter Schmeichel eller noen av de andre det.

De svarte i stedet med å levere noe av den beste fotballen et United-lag noensinne har levert i en så viktig kamp.

Roy Keane stanget inn reduseringen til 2-1 på en Beckham-corner midtveis i 1. omgang, og da Cole fant sin makker Yorke med et herlig innlegg etter 34 minutter så ordnet sistnevnte 2-2 med nok et flott hodestøt.

Seks minutter før full tid ordnet Cole selv den avgjørende 3-2-scoringen etter et fantastisk forarbeid av Yorke. Han gikk av to Juventus-forsvarere og rundet også keeper før han gikk i bakken, og da dommeren ikke blåste så feide Cole ballen i det tomme buret.

Det var intet mindre enn hva United fortjente.

To stolpeskudd også

United.no talte 7-4 i store sjanser til United før pause og 6-2 etter hvilen. 13-6 altså, på bortebane.

Juventus hadde sine sjanser, spesielt ved Filippo Inzaghi, som flere ganger skaffet seg rom til tross for tett oppvartning fra Jaap Stam, men Peter Schmeichel spilte en stor 2. omgang.

13-6 forteller også en historie om at selv om Inzaghi hadde sine sjanser så hadde United enda flere.

Dwight Yorke smalt ballen i stolpen. Denis Irwin smalt også ballen i innsiden av stolpen, mens spesielt Beckham, Yorke og Cole var svært toneangivende i det offensive spillet.

Yorke og Cole gjorde som de ville før pause, og Yorke holdt det gående også etter hvilen, selv om United hadde noe mindre ball da.

Defensivt var Denis Irwin og Ronny Johnsen strålende, mens Schmeichel og Stam spilte seg stort opp utover i kampen.

Keane og Scholes mister finalen

Sir Alex var et eneste stort smil etter kampen, men det ble en seier med en viss bismak. På Nou Camp 26. mai må United nemlig klare seg uten både Paul Scholes og Keane.

United-kaptein Keane fikk nemlig gult kort allerede i 1. omgang, et kort som setter ham utenfor i finalen. Det var imidlertid ikke så mye å klage på, all den tid han før det gule kortet ble vist allerede hadde fått en advarsel for en tidligere stempling.

Innbytter Scholes var som seg selv, noe som også innebærer noen uvørne taklinger og den ene ga et gult kort etter at han også stemplet en Juventus-spiller.

Etter en slik kamp og en sånn prestasjon, etter 25 kamper uten tap, med Champions League-finalen i vente og en mulig «The Treble» på horisonten så er det likevel langt lettere å se muligheter enn utfordringer for det som må være tidenes beste engelske fotballag.

Det er rett og slett umulig å se for seg at noen – selv kanskje 20 eller 21 år frem i tid, kan bli bedre eller vinne mer.

26. mai, datoen for Champions League-finalen, ville også vært Sir Matt Busbys 90-årsdag.

Gjør klart for det som fort kan bli enda en tårevåt kveld, kjære United-supportere.

Juventus 2-3 Man. United

46: 2. omgang er i gang.
48: Johnsen med et herlig raid fra egen halvdel med ball.
48: Butt på volley fra 20 meter, ufarlig, langt utenfor.
50: Skummelt innlegg inn i Uniteds felt, Stam alene med to mann, men ballen landet heldigvis hos ham. Sekunder senere er Inzaghi heldigvis i offside da han kommer alene i duell med Schmeichel.
52: STOR JUVE-SJANSE: Innlegg igjen fra Nevilles side, Inzaghi lurer seg inn mellom Stam og Johnsen, men Schmeichel redder avslutningen alene mot ham.
53: GULT KORT Davids.
Også ute av en eventuell finale. Altfor sent inn i Beckham.
55: STOR UNITED-SJANSE: Yorke vant hodeduell og satte Beckham i gang langs høyrekanten. Fantastisk innlegg til Cole, men for dårlig førstetouch ødela.
59: Zidane med plass til venstre, men Stam god i feltet, klarerer foran spissen. Like etter Blomqvist med nok en god gjenvinning. Helhjertet jobb defensivt.
60: Irwin med en herlig pasning til Cole i bakrom, United ruller over til høyre og til slutt vinner Keane en corner.
61: Beckhams corner headet rett på keeper av Yorke, men aldri spesielt farlig.
62: DRAMA: Inzaghi med sin tredje scoring, men linjemannen flagget helt korrekt for offside. Slapp med skrekken der.
63:
Neville, Keane og Beckham med herlige taklinger, og United går fra egen halvdel til langt inn på Juves halvdel.
64: Cole og Butt med godt brudd, men Yorke bommet helt med innlegget.
66: Schmeichel plukker et innlegg med en hånd – flott gjort.
66: Stam med en glimrende klarering mot Amoroso da han var på vei inn i Uniteds felt.
68: Blomqvist ut. Scholes inn for United. Scholes tar plassen sentralt, Butt ut på venstresiden på midtbanen.
68: SJANSE JUVENTUS:
Johnsen sover litt, Inzaghi stikker gjennom, men nordmannen får klarert ballen med en lang tå.
71: DOBBELTSJANSE UNITED. Irwin med herlig raid, finner plass i feltet, skyter først i innsiden av stolpen før han setter sin egen retur i nettveggen. SÅ NÆR ET AVGJØRENDE MÅL.
74:
Stam mer en herlig takling av Zidane på hjørnet av 16-meteren. Et par store feil før pause, men har spilt seg stort opp nederlederen.
75: Cole og Ferrara panne mot panne etter en duell. Temperatur her nå.
76: GULT SCHOLES: Nei, nei, nei, igjen. Også Scholes ut av en mulig finale. Før pause forsvant Keane. Deschamps og Scholes begge inn med to bein, men Scholes ble tatt.
80: STOR UNITED-SJANSE: Ny Beckham-corner, Yorke header den mot mål, men reddet på streken.
82:
Nesten for Juventus. Fonseca mot Inzaghi, men ballen tvers gjennok United-forsvaret. Vi slapp med skrekken. Igjen.
83:  UNITED-SJANSE: Etter «hundre» trekk i United-laget, Neville flott til Yorke til Cole, men skuddet reddet av keeper.
84: JAAAAAAA! 3-2. Dwight Yorke fantastisk. Driblet to mann, rundet keeper, gikk i bakken, men Andy Cole satt den. JUVENTUS MÅ SCORE TO. NOU CAMP HER KOMMER VI! 3-2. FINALEN NESTE NÅ! Noe annet er vel ikke mulig nå?
86:
Zidane altfor sent inn i Beckham, som blir liggende.
88: Nesten igjen for United. Irwin med et fantastisk raid på venstresiden. Ballen ender hos Beckham som skyter et par meter utenfor på volley fra 17 meter. Flott spill, selv om det er vanskelig å score.
SLUTT.

1.omgang:

1. min: Kampen er i gang.
2. min: United slo langt mot Beckham, men han forsøkte å handse med seg ballen inn i 16-meteren. Dommeren blåste.
3. min: Irwin med herlig sikringsløp da Juventus forsøkte seg å et gjennombrudd.
5: Farlig ball i bakrom mot Inzaghi, men Stam fikk klarert i siste liten.
6. Neville overspilt, og Beckham må gi corner.
6. MÅL: Nei, nei, nei. Kort corner før Zidane slår inn. Inzagi løper seg fri, Neville på etterskudd og scoring fra kort hold. Schmeichel sjanseløs.
8. STOR UNITED-sjanse.
Keane fin lobb til Neville på løp inn i 16-meteren. Han la inn til Cole, som treffer glimrende med en spektakulær brasse – dessverre rett på keeper.
10. min. United har egentlig dominert spillet så langt.
11.min: MÅL. Inzaghi igjen. Spill i bakrom, Stam er på rett side, men gir bort en milimeter og italieneren skyter via Stam i bakken og i en bue over Schmeichel. Marerittet er et faktum.
13.min:
United rett i angrep, men et par siste sekunds-taklinger stopper United-spillerne som kaster seg inn i feltet når ballen er løs.
15.min: Yorke lykkes nesten mot Cole, men sistnevnte er i offside – selv om reprisen viser at det er feil.
18.min: Keane stempler Davids – litt heldig som ikke får gult. Slipper med advarsel.
19.min: STOR United-sjanse: Blomqvist til Irwin på venstresiden. Han legger inn mot Yorke som hopper over, Cole får ballen, spiller tilbake til Yorke, men avslutningen over.
21.min: Beckham med en feil da hele United var langt framme, men reddet av en hjemmefeil rett etter.
22.min: SJANSE: Yorke dratt ned på vei gjennom, men ikke straffe. Også snytt for firspark på 16 meter. Beckhams retur blokkert da målet var åpent.
24.min: MÅL: ROY KEANE. Kapteinen scorer. Beckhams corner. Kontant hodestøt. DET ER KAMP IGJEN!
28. min:
United fortsetter å kjøre kampen. Herlig aggressive og direkte. Vi fortjener mer enn dette.
29: Cole og Yorke med nytt herlig samarbeid. Yorke til slutt utenfor fra 20 meter.
30: SJANSE til Juventus. Schmeichel på bærtur på et innlegg fra venstre, men Stam får headet unna på målstreken.
33. KEANE ER UTE AV EN EVENTUELL FINALE: For sent ute i en duell med Zidane, etter en svak Blomqvist-pasning, og gult kort.
34: MÅL. JAAAAAAA! Vi er tilbake, 2-2. Dwight Herlige Yorke, etter pasning av Andy Herlige Cole. Fantastisk. Vi har snudd det. Nå er det vi som er i finalen.
37: Nesten igjen.
Irwin inn til Cole, som snur på en femøring, men avslutningen rett på keeper.
38: STOR JUVE-SJANSE: Inzaghi lurer Stam for andre gang i kampen. Nå må nederlenderen skjerpe seg. Schmeichel reddet avslutningen fra kort hold og litt skrått denne gangen.
39: STOR UNITED-SJANSE: Yorke med et knallskudd litt skrått, men det slår i stolpen og ut.
40:
Inzaghi er verdensmester til å falle, men heldigvis lar ikke dommeren seg lure hver gang. Flere avgjørelser mot spissen og for United nå.
42: United noe heldige. Det dømmes offside på gjennombrudd, selv om reprisene viser at det er feil. Når får vi videodømming, spør kommentatorene…
46: Fantastisk returløp og gjenvinning av Blomqvist, og ble også med offensivt for en kombinasjon med Cole, og innlegget er centimetre fra å nå frem.