FRA

«Du fortjente bedre enn dette, Paul»

Vi fulgte Paul Pogba og United-lenkede Raphael Varane under nederlaget i åttedelsfinalen mot Sveits. En av dem viste verdensklasse, en annen imponerte ikke.

Paul Pogba og Frankrike er ute av EM etter et dramatisk nederlag for Sveits i turneringens åttedelsfinale.

Vi fulgte vår mann med argusøyne, samtidig som vi fulgte med på Raphael Varane, Real Madrid-stopperen som har blitt sterkt linket til United den siste tiden.

Begge to spilte samtlige 120 minutter i dramaet. Pogba tok også – og scoret – én av straffene i straffesparkkonkurransen.

EM en attraksjon fattigere uten Pogba

Du fortjente bedre enn dette, Paul.

Uniteds franske midtbanegeneral kom til kampen som en av mesterskapets store spillere, etter blant annet å ha levert en briljant og kampvinnende pasning i åpningskampen og mottatt sjelden hyllest i britisk presse etter prestasjonen mot Portugal i gruppespillets tredje kamp.

Pasningsleggeren åpnet noe mer forsiktig i Bucuresti, men etter 21 minutter viste Pogba igjen prov på hvilken verdensklasse han besitter. Pasningen mot Kylian Mbappé var millimeterpresis, men det var dessverre også den påfølgende offside-avgjørelsen, i favør Sveits.

France v Switzerland - UEFA Euro 2020: Round of 16
FORTVILET MBAPPÉ: 22-åringen brant flere store sjanser i løpet av kampen, og bommet også på det avgjørende straffesparket.

Det hadde nok uansett ikke så lite å si, ettersom Mbappé ødela for seg selv med et dårlig touch.

Det var også det siste nevneverdige vi fikk se av Pogba i førsteomgang. Stille før stormen, skulle det vise seg.

Etter hvilen så nemlig Pogba rett og slett ut som en av verdens beste fotballspillere. De lekre detaljene og fintene satt løst, og de vidunderlige pasningene enda løsere. Ti minutter inn i den andre omgangen burde midtbanemannen ha fått seg en målgivende pasning, da han først fintet en Sveits-spiller ut i pølseboden, før han serverte ballen til Mbappé.

Igjen satt det ikke helt for PSG-stjernen.

Deretter måtte Pogba se lagkamerat Karim Benzema stjele showet med to flotte scoringer, før United-stjernen valgte å ettertrykkelig sette sitt stempel på kampen.

FRANSK JUBEL: Paul Pogba leverte kveldens nydeligste scoring.

Med kvarteret igjen av kampen landet ballen i beina hans, og Pogba var ikke vond å be. Tre touch senere lå ballen helt oppe i krysset bak Yann Sommer, en scoring som kunne gjort seg fortjent til en plass både i Louvre i Paris og i det nasjonale fotballmuseet i Manchester.

Pogbas herjinger var til tider så ekstreme at vi ikke trenger å dvele altfor mye ved at han mistet ballen før Sveits’ viktige 3-3-scoring. Et lekkende fransk forsvar må også ta på seg store deler av skylden for den.

I ekstraomgangene fortsatte Pogbas «passing masterclass», blant annet da han fullførte samlingen av pasninger Kylian Mbappé burde ha gjort om til nettsus. Heller ikke denne gangen skulle det lykkes.

Til og med Pogbas vakre nettkjenning i straffesparkkonkurransen hadde fortjent et kapittel alene. Igjen lå ballen klint opp i krysset, utakbart for sveitsernes burvokter.

Dessverre for Pogba er det ikke stilpoeng i fotballen, noe vår mann fant ut på den harde måten. Dermed er Pogba ute av et EM som er en stor attraksjon fattigere.

Varane imponerte ikke

For United-lenkede Raphael Varanes del ble det hele derimot en prestasjon uten å imponere.

Fra sin posisjon som høyrestopper i en trebackslinje var Real Madrid-spilleren en del av et fransk forsvar som tillot sveitserne altfor mye rom, som underdogene benyttet til å vise gode spillemessige tendenser.

Så skal Varane ikke klandres i særlig stor grad for det første baklengsmålet, der vingback Benjamin Pavard slapp til innlegget, og der stopperkollega Clement Lenglet ble fullstendig knust i duell med Haris Seferovic.

Didier Deschamps byttet fra en trebackslinje til et stopperpar bestående av Varane og Kimpembe etter pause, en løsning som fungerte godt i 35 minutter av andreomgangen.

Men i sluttminuttene raknet det fullstendig.

Om Varane ikke kunne klandres på 1-0, var han i alle fall involvert på 3-2. Seferovic snek seg unna Real Madrid-spilleren, som dermed kom på etterskudd da Benfica-spissen headet inn reduseringen.

LOT SEG LURE: Her blir Raphael Varane overrumplet av Haris Seferovic, som reduserer for Sveits.

På 3-3-scoringen til Mario Gavranovic var det igjen hull som i en sveitserost i det franske forsvaret. De to franske stopperne ble begge dratt ut av posisjon, noe som ga Dinamo Zagreb-spilleren muligheten til å pirke inn utlikningen.

Absolutt ikke et mål der Varane bør få all skyld, men den ruvende forsvareren viste seg heller ikke som den dominante stopperkjempen United-fansen nok vil håpe han er, dersom overgangen til United realiseres.

Farten virker å være en av grunnene til Varane anses som en kombinasjon med Harry Maguire, men mot fotrappe sveitsere slet franskmannen også flere ganger med å henge med.

Hurtige Breel Embolo snek seg flere ganger forbi Frankrikes nummer fire, før en felling på Steven Zuber sørget for at Varane pådro seg et gult kort allerede etter halvtimen.

SLET: Varane var forsvarssjef på en vakt der han og forsvarskollegene slapp inn tre mål mot underdog Sveits.

De første 45 minuttene bar også preg av et Frankrike som slet i det offensive, noe som kan ha hatt noe å gjøre med den ekstra spilleren i stopperleddet, sammenliknet med kampene i gruppespillet.

I slike tilfeller er det gjerne gode offensive initiativer fra stopperne som er nøkkelen, men disse uteble fra Varane. Pasningene gikk i stor grad til siden, bakover, eller til feilvendte Pogba eller N’Golo Kanté.

Franskmannen leverte eksempelvis ingen av «polerne» som Victor Lindelöf leverte flere av til Marcus Rashford i løpet av United-sesongen.

Så skal det sies at Varane også leverte flere gode defensive involveringer, samtidig som han ikke gjorde seg bort i pasningsspillet. I de første 35 minuttene av andreomgangen var han også del av en fransk backfirer som hadde relativt god kontroll på kampen.

Da Frankrike kjempe for vinnermålet i ekstraomgangene, gjorde Varane også flere gode inngripener.

Det skal også sies at det nok er mer enn bare 120 noe mediokre minutter som spiller inn dersom United velger å punge ut de millionene Real Madrid vil ha for Varane. Fire Champions League-pokaler og én vinnermedalje fra VM spiller nok også inn.

Men Victor Lindelöf skjelver nok ikke i knærne over utfordringen som kan vente til høsten, når han reiser seg fra godstolen etter å ha sett denne kampen.