Enighet om oppstart av trening – men ikke helt som normalt ennå

Samtlige Premier League-klubber er enige om de medisinske retningslinjene i første del av Project Restart. Det ble klart etter mandagens møte.

Mandag var det mer møtevirksomhet som handlet om å etter hvert få i gang igjen Premier League-fotballen.

Under møtet, som ble avsluttet mandag ettermiddag, mellom Premier League-ledelsen og medlemsklubbene, er det enighet om å gå videre med første fase av planene om Project Restart.

Det er klart etter at samtlige klubber nå har blitt enige om den medisinske protokollen som skal være gjeldende for å ivareta sikkerheten til spillerne.

Premier League bekrefter i en pressemelding at en nå kan sette i gang med den såkalte fase 1 av treningene.

Trening fra tirsdag

Vedtaket betyr at klubbene nå kan organisere trening i mindre grupper fra og med tirsdag dersom den spillernes tester er negative.

Trening med kontakt mellom spillerne er fortsatt ikke tillatt, og stallene må forholde seg til sosial distansering på treningsfeltet også.

Planene som det nå er enighet om ble gjenstand for en avstemning etter at flere spillere, managere og enkelte klubbleger tidligere har vært skeptiske.

LITT FOR TETT: United-spillerne vil ikke kunne trene så tett på hverandre de nærmeste dagene, men fra og med tirsdag åpnes det for trening i mindre grupper so lenge ingen spillere tester positivt for coronaviruset.

Dette er imidlertid bare første del av fasen som skal lede til at ligaen kan gjenopptas i juni, og det gjenstår flere stadier i planene før man kan gjenoppta kampene.

Blant annet må det bli enighet om når en kan gå videre til neste steg, nemlig trening med kontakt. Premier League lover full konsultasjon med spillere, managere, klubber, PFA (spillerorganisasjonen), LMA (managerorganisasjonen) når en nå jobber med protokoller for fullkontaktstrening

Kort tid etter at innholdet fra møtet ble kjent, kunngjorde flere klubber at de nå akter å gjenoppta treningsaktiviteten, men at fans og media må holde seg på trygg avstand.

Ifølge Manchester Evening News er ikke United-spillerne ventet på trening tirsdag – men det kan fort bli trening onsdag.

Dette skrev vi før møtet om hva som skulle diskuteres:

A) Klubbene skal stemme over og godkjenne «protokollen» for den første delen av den offisielle treningen, som kan starte tirsdag. Den vil inneholde klare regler for blant annet sosial distansering, gruppestørrelser, testing og all annen oppførsel, og når det trolig stemmes for dette så betyr det også at eventuelle brudd vil bli slått knallhardt ned på.

I Tyskland fikk man for eksempel den erfaringen at treneren til det ene laget ble utestengt fra de to første kampene for å ha våget seg på den lokale butikken for å kjøpe en tannpasta som han hadde glemt.

B) Samtidig ønsker klubbene å få mer klarhet rundt når de kan trene med fullkontakt og når de kan spille kamper, men selv om det er ventet å komme flere detaljer om når dette kan skje så er det lite sannsynlig at det blir noe offisielt rundt dette.

Årsaken er, ifølge The Times, at den britiske regjeringen ikke skal ha fått på plass sine planer for idretter som krever fullkontakt.

Tidligere har det vært diskutert en mulig oppstart 12. juni, men det er altså mindre enn fire uker unna nå. Det sier seg selv at da begynner det å haste – med alt – hvis den datoen fortsatt skal være særlig sannsynlig.

Daily Mirror skriver mandag at 19. juni nå er den mest sannsynlige oppstart-datoen, men at målet uansett er å få spilt ferdig alt mellom den datoen og august – når UEFA egentlig ønsker at nasjonale ligaer er ferdigspilt. 

STEMMER OVER TRENING: Det enkleste på mandagens møte blir nok avstemningen over å begynne å trene igjen i mindre grupper allerede fra tirsdagen av.

Av litt mindre detaljer må det også nevnes at TV-selskapene har bedt Premier League-klubbene om større tilgang siden de mister tilskuerne til stede ved den mulige oppstarten. De ønsker ifølge Daily Mail tilgang både til spillertunnellen og garderobene, og mulighet til å sette opp mikrofoner på en bedre måte enn før der trenerne oppholder seg.

Det er ventet at klubbene vil godta en del av dette, siden TV-selskapene står for en så stor del av inntektene og de allerede ikke har fått levert det de egentlig har betalt for, og fordi det allerede snakkes om en kutt i TV-penger totalt på over 300 millioner pund – noe som vil påføre alle klubbene enda en stor økonomisk smell.

Færre døde lørdag

Coronaviruset herjer fortsatt i England, men det var litt positive nyheter lørdag. Hele den siste uka frem til søndag var det hver dag mer enn 368 briter som døde, men lørdag falt det tallet til 170. Antallet nye tilfeller har imidlertid holdt seg stabilt høyt, på cirka 3.500 per dag.

Normalt vil det lekkes ting fra Premier League-møtet mellom 15.30 og 17 skandinavisk tid på ettermiddagen.

Deretter kan det fort bli et nytt møte fredag denne uka, og da kanskje med enda større avstemninger på dagsordenen.