foto

Dette er nederlagene Solskjær klandres for: – Vanskelig å se hva oppskriften er

Det som skulle være en oppskriftsmessig seier og enkel start på gruppespillet har i stedet blitt en ny debatt om Ole Gunnar Solskjærs taktiske kompetanse som United-manager.

At sju av elleve kamper i Champions League har endt med tap er et mønster, ikke uhell, skriver Guardian-kommentator Jonathan Liew.

– Hvordan kan en av verdens mest imponerende angrepsrekker være så lite ambisiøse mot en så begrenset motstander? Hvorfor skjer dette stadig vekk med Solskjær i Europa? Er dette virkelig det beste en klubb som United kan?

– Det er fint å knuse lag som Leeds og Newcastle, men det er ikke grunnen til at Ronaldo og Varane signerte. En klubb med Uniteds ambisjoner bør vinne 70-75 prosent av kampene sine. Det innebærer at at man må ha en solid oppskrift som fungerer mot de fleste motstanderne i de fleste forhold, både hjemme og i Europa.

– Tre år inn i Solskjær-æraen er det fortsatt vanskelig å se hva den oppskriften er.

Ansvarlig redaktør Dag Langerød argumenterer på sin side for at det ville blitt galt uansett hva Solskjær gjorde mot Young Boys.

– Jeg mener sterkt at noen nå forsøker å lage et falskt bilde av United og fotballverdenen. Hvilket lag er det som alltid har kontroll eller sikrer seg poeng med enn mann mindre? skriver Langerød i sin kommentar.

Det er imidlertid ikke første gang Solskjær klandres etter et tap i Europa.

Istanbul Basaksehir 1-2

Tapet for Istanbul Basaksehir står for mange igjen som Solskjærs største fiasko.

Sjokktapet kostet til slutt Manchester United avansement til åttedelsfinalen.

En ting var resultatet, men kanskje enda verre var måten 0-1-målet kom på.

Nemanja Matic var dørvokter foran Dean Henderson, men sov i timen og våknet heller ikke da Mike Phelan forsøkte å få kontakt. Det ga Demba Ba en hel banehalvdel og mange sekunder til å planlegge hvor han skulle plassere ballen.

Det andre baklengsmålet kom som følge av manglende markering på en dødball, noe som var en gjenganger forrige sesong. I sommer ansatte klubben dødballekspert Eric Ramsay.

Solskjær gjorde seks endringer på laget mot Istanbul Basaksehir.

Istanbul Basaksehir v Manchester United: Group H - UEFA Champions League
1-2: Edin Visca feirer scoring mot Manchester United i Istanbul.

Paris Saint-German 1-3

Det uforutsette tapet i Istanbul gjorde at United måtte ta poeng mot Paris Saint-Germain og RB Leipzig.

Solskjær vant den første kampen i Paris, men ble utmanøvrert av Thomas Tuchel på Old Trafford.

Mange pekte på utvisningen av Fred som roten til problemet.

Brasilianeren var etter manges oppfatning «et vandrende rødt kort» og satte inn den ene taklingen etter den andre. Den siste ble på Ander Herrera, da gult ble til rødt i det 70. minutt.

Hvorfor byttet ikke Solskjær ut Fred? var spørsmålet alle stilte seg i etterkant.

United lå under 1-2 da brasilianeren ble utvist og tapte til slutt 1-3.

Manchester United v Paris Saint-Germain: Group H - UEFA Champions League
UTVIST: Fred fikk rødt kort mot PSG, noe mange mener kostet United dyrt.

RB Leipzig 2-3

I gruppespillets siste runde trengte United bare ett poeng i Leipzig for å sikre avansement.

Solskjær brukte et fembackssystem for å matche formasjonen til Julian Nagelsmann, men etter et kvarter lå United under 0-2.

Begge målene kom på siden til Aaron Wan-Bissaka, som til stadighet feilposisjonerte seg som vingback. Det utnyttet Angelino, som selv scoret 1-0 og hadde målgivende på 2-0.

Leipzig økte ledelsen til 3-0 før United våknet. To scoringer på to minutter var imidlertid ikke nok til å redde det poenget Solskjær trengte.

RB Leipzig v Manchester United: Group H - UEFA Champions League
UTE: Tapet i Leipzig sendte Bruno Fernandes og United ut av Champions League.

Villarreal 1-1

Med tredjeplass i gruppa ble det Europa League-spill på Manchester United.

Solskjær ledet laget helt til finalen etter å ha slått ut blant annet Roma og Milan. Men i det som skulle være en overkommelig finale mot Villarreal, klarte ikke den engelske forhåndsfavoritten å avgjøre kampen på 120 minutter.

Etter finaletapet fikk Solskjær kritikk for at han ikke gjorde noen grep før det 100. minutt. På det tidspunktet hadde Unai Emery gjort fem bytter.

Flere eksperter mente også at Solskjær burde byttet ut David de Gea med Henderson før straffesparkkonkurransen.

Villarreal CF v Manchester United - UEFA Europa League Final
FORSVARTE DE GEA: Ole Gunnar Solskjær kritiserte ikke David de Gea for finaletapet i Gdansk.

Young Boys 1-2

Det siste skuddet på stammen er altså nederlaget i Sveits.

United virket å være i kontroll etter 1-0-scoringen til Cristiano Ronaldo, men etter utvisningen til Wan-Bissaka endret kampen karakter.

Solskjær satte inn Diogo Dalot og Raphaël Varane for å forsvare ledelsen, men til slutt scoret Young Boys.

Med snaue 20 minutter igjen tok manageren ut Ronaldo og Bruno Fernandes for Jesse Lingard og Nemanja Matic. Lingard var ansvarlig for tilbakespillet som kostet United alle poengene.

BSC Young Boys v Manchester United: Group F - UEFA Champions League
SJOKKTAP: Young Boys stjal med seg alle poengene i første runde.