«Dette er en stor og kjærkommen endring»

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener
Følg Eide på Twitter her.

Champions League-motstand i generalprøven. Det bør si noe om nivået.

Forrige analyse viste litt om prioriteringene Ten Hag har gjort, men greide de å utfordre i etablert angrep også mot et av de beste forsvarene i verden?

Tydelig offensiv spillestil

at1

BILDET OVER VISER: Første kjennetegn fra de andre kampene så vi tidlig i denne kampen også; United flyttet opp 5-6 spillere for å få overtall mot backleddet til motstander.

Da vil det alltid være noen som truer bakrom.

at2

BILDET OVER VISER: Her kommer Martial tidlig gjennom, etter lang ball i bakrom.

Når motstander står halvhøyt, slik som dette, vil vi ofte oppleve at de får løpsdueller i bakrom mot spissene til United.

at3

BILDET OVER VISER: Her ser vi det samme. Et mellomhøyt Atletico, hvor United lager overtall bakfra med 4v2.

Rashford ligger bredt, så er det Malacia om er gått høyt og truer bakrom inne i banen.

at4

BILDET OVER VISER: Fra 2. omgang. Mottrekket mot denne oppstillingen er vanskelig. Her spiller Atletico med fem bak, men allikevel så havner Malacia helt alene gjennom på utsiden. Et godt eksempel på at det er viktig for United-spillerne å spille med øyene, og ikke på autopilot.

De har nok alternativer, men må velge riktig.

Mer gjennombruddshissig

at5

BILDET OVER VISER: Tidligere er dette en situasjon der United ville spilt etter den rød pilen. Altså rundt et forsvar, i en slags u. I stedte velger de ofte nå å spille gjennom de små lukene. Det er Martial som får ballen her.

at6

BILDET OVER VISER: Når den ballen er spilt, så tikker Malacia på nytt løp.

Dette er en stor, og kjærkommen endring, der de oftere søker de små lukene fremover i banen i stedet for å rulle rundt.

Vendinger høyt i banen

at7

BILDET OVER VISER: Et annet moment er hvor ofte de vender mot motstander, høyt i banen. En vending av spill er farligere, desto nærmere motstanders mål den kommer. Da får forsvarerne dårligere tid på å skyve etter.

Her vender Fernandes først til Rashford, og så…

at8

BILDET OVER VISER: ..Så vender Rashford tilbake til Elanga som nå har fått en luke i forsvaret.

Slike luker  oppstår når vendingene kommer høyest mulig i banen. Også selv om Atletico er på plass med nesten hele laget sitt.

at9

BILDET OVER VISER: Brått er Elanga innenfor 16 meteren og får avsluttet.

Offensivt av forsvarerne

at10

BILDET OVER VISER: Det bakre leddet er mye mer på hugget, spesielt mot feilvendte angripere. Slik som her når Lindelöf legger seg på siden av sin angriper, og bryter foran.

Dette er det mange eksempler på. Dette er offensivt og godt forsvarsspill.

at11

BILDET OVER VISER: Samme her; Lindelöf må flytte seg opp mens ballen går.

at12

BILDET OVER VISER: Han går tett og hardt i så angriperen ikke får tid med ball.

at13

BILDET OVER VISER: Da greier Lindelöf å bryte nok et angrep, og kan nå angripe selv.

at14

BILDET OVER VISER: Samme med Maguire her; bryter foran sin angriper, og spiller pasning fremover i banen på første berøring.

Dette er gode måter å starte kontringer på.

Konklusjon

Det er mye positivt å spore med dette laget per nå.

Men, det er en lang vei å gå ennå.

Atletico kom på 3.plass bak to lag som spilte under pari i fjorårets La Liga. Så hvor burde United være i forhold til de?

Jeg synes kampen vitner om at det fortsatt er noe å jobbe med. Først og fremst handler det om å kjenner hverandre bedre, i de nye rollene. Da vil United skape fler og større sjanser. Da vil de også stå bedre i 90 minutter.

Det er litt for mange svingninger i prestasjoner gjennom kampen ennå. Andre omgang er for upresis. Og de kommer på etterskudd oftere og oftere i omgangen. Men det kan også si noe om hvor de fysisk i oppkjøringen sin.

Vi vet heller ikke hvordan laget fremstår defensivt over tid.

De slapp inn mye mål i fjor, og det er mye å halvere antall baklengs på en sesong. Men det må til, for å ta steget opp til topp 4.

Det er altså mye bra å spore, men jeg tror det er viktig å smøre seg med tålmodighet, samtidig som vi kan glede oss over at det er tatt skikkelig tak i det som supportere har savnet mest; spill mot etablert.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.