– Det MÅ handles inn en ledertype

– En leder som Vidic har ikke United vært i nærheten av å ha siden Fergusons tid, skriver dagens lederskribent, og mener at United må ha inn en ny stopper av tilsvarende kaliber.

– Det MÅ handles inn en ledertype

Av: Andreas Våmartveit, 25 år gammel lærerstudent fra Bømlo.

Skribenten forteller at han har vært United-supporter siden han gikk på barneskolen, og at forbildet, nærmest selvsagt, var Ole Gunnar Solskjær. Men, noe overraskende, hadde også Raimond van der Gouw(!) en høy stjerne hos unge Våmartveit.

Bak historien om RvdG lå det, ifølge ham selv, sterk påvirkning fra familiemedlemmer som mente at hollenderen var en stjernekeeper. Hans 37 opptredener på 6 år reflekterer kanskje ikke det, innrømmer Andreas, og legger til at hans store favoritter i nyere tid er, i rangert rekkefølge, Scholes, Carrick og Fletcher.


Han innleder sin kronikk med påstanden om at Manchester United, helt siden Sir Alex Ferguson-tiden, ikke har vært i nærheten av å ha hatt en leder som Nemanja Vidic. Det mener han blant annet at starten på årets sesong er et soleklart bevis på:

Man kan si hva man vil om Mourinho og hans metoder, pressekonferanser, spillerkjøp, bosted, hengivenhet, klubbfølelse og resultater. Det Manchester United virkelig skriker etter er et solid defensivt fundament. Som stenger igjen bak. Som snurper igjen sekken. Som tar ansvar og som sier at nok er nok. Klubben trenger en leder i hjertet av forsvaret.

Rojo? Fattigmanns Gabriel Heinze

Eric Bailly. Phil Jones. Victor Lindelöf. Chris Smalling. Marcos Rojo.

Dette er rekkefølgen jeg rangerer midtstopperne i klubben. Etter toppnivå. Hvor ofte ser man disse spillerne på topp? Hvor mange kamper på rad har en, eller flere av disse, prestert etter det man kan forvente? Dette er fem spillere som i tur og orden og i større eller mindre grad har bevist at de ikke er gode nok til å utgjøre forsvaret til Manchester United.

La oss begynne med engelskmennene.

Skader, skader og atter skader skygger over hva de en gang var spådd til å bli. Fra en supporters ståsted skulle jeg så gjerne sett at Smalling og Jones tok det steget mange trodde dem skulle ta. Noe jeg, naivt nok, har hatt tro på siden 2011. En tro som nok har blitt sådd for langt under jorden til at det er mulig å spire. Minst én av dem bør forsvinne til sommeren. Det mener jeg også Marcos Rojo også bør, en spiller som aldri kommer til å bli noe mer enn en fattigmanns Gabriel Heinze.

MARCOS ROJO – en fattigmanns Gabriel Heinze, ifølge skribenten.

Lindelöf har spilt seg opp i det siste, og det skal bli spennende å se hvilken utvikling hans har dersom det ikke blir for mange utskiftninger resten av sesongen.

Tilfellet Bailly er for tiden en eneste stor gåte. Han var ikke å finne på benken hverken mot Bournemouth eller Everton, noe som i beste fall er merkelig. Prøver Mourinho seg på samme strategi som med Luke Shaw og Anthony Martial?

Ivorianeren har vært vært helt ute i kuldenetter den grusomme opptredenen mot Brighton.

Manglene

Det er mye å ta tak i når man skal oppsummere hva som kan bli bedre.

I tillegg til reelle nivået på forsvarsspillerne, er det også andre mangler – spesielt med ball. Sammenlign Smalling, som for tiden er førstevalg, med førstevalgene til de andre toppklubbene.

Virgil van Dijk, Aymeric Laporte og David Luiz, som spiller for henholdsvis Liverpool, Manchester City og Chelsea.

Tallene under, hentet fra premierleague.com, tegner et godt bilde på hvorfor United ikke er i nærheten av å være like dominerende som det konkurrentene er.

  • Laporte: 975 = 0,98 pasninger i minuttet
  • Luiz: 865 = 0,87 pasninger i minuttet
  • Van Dijk: 768 = 0,80 pasninger i minuttet
  • Smalling: 380 = 0,47 pasninger i minuttet

Tallene viser antall pasninger disse spillerne har slått til nå i år.

Blant årsakene til dette er selvsagt Uniteds spillestil sammenlignet med Chelsea, Man. City og Liverpool, men det er hevet over enhver tvil at Smalling er lite komfortabel med ballen i beina.

Det er lite heldig for en midtstopper med ambisjoner om å spille fast på et lag som har som mål om å vinne Premier League.

CHRIS SMALLING – ikke god nok med ballen i beina.

Andre tider

1311 minutter.

Et tusen tre hundre og elleve minutter.

Nei, dette er ikke antall minutter siden sist en United-spiss fant nettmaskene. Det er antall minutter United og Edwin van der Sar gikk uten å slippe inn mål, fra Samir Nasri satte inn 2-0 til Arsenal på Emirates 8. november 2008, og frem til Peter Løvenkrands fant veien til nettmaskene på St. James’ Park 4. mars 2009.

Nesten fire måneder uten baklengsmål.

At vi nå 10 år senere skal få se et lignende scenario, er en tankegang som er forbeholdt de mest optimistiske. Eller de mest naive.

Klippen

At Van der Sars rutine, kløkt og lederevner skal ha mye av æren for den utrolige rekken er det liten tvil om. Den største delen av æren vil jeg derimot gi til Nemanja Vidic.

Den serbiske klippen spilte også samtlige minutter da United gikk nesten fire måneder uten å slippe inn mål.

Mannen som tilsynelatende heller ville gi fra seg livet enn å slippe inn baklengsmål.

En leder United ikke er i nærheten av å ha den i dag.

NEMANJA VIDIC – det var gutten sin det. En midtstoppertype United har god bruk for i dag.

Kandidater

Det store spørsmålet er hvem som kan hentes inn. For handling må det bli.

Toby Alderweireld fra Tottenham og Harry Maguire fra Leicester har blitt nevnt som de heteste kandidatene. Jeg vil ikke ha noen av dem. Alderweireld blir 30 år til våren, og selv om han per dags dato nok er blant de fem beste stopperne i ligaen, har han neppe altfor mange gode år igjen. Maguire blir hinsides dyr, og jeg mener at hans kvaliteter ikke er på den hylla United bør hente fra.

Jeg mener vi bør se mot Italia. Nærmere bestemt Milano, der mannen med det passende navnet, Milan Skriniar, befinner seg. Den unge slovaken har vært en viktig del av Inter-forsvaret som til nå kun har sluppet inn seks mål på 11 kamper denne sesongen. Jeg mener han har kvalitetene til å bli Uniteds nye Vidic.

En spiller av serberens kaliber har United nemlig ikke vært i nærheten av å ha siden Fergusons tid. Det er derfor på høy tid at vi skaffer oss en.

MILAN SKRINIAR – Inter-stopperen kan bli den nye Vidic, og derfor bør United gjøre alt for å hente ham, mener Andreas Våmartveit.