Derfor ble Scholes holdt hemmelig

Men Sir Alex Ferguson aner ikke hvordan United klarte å unngå at pressen skulle få kloa i nyheten.

Publisert Sist oppdatert

Det kom som et sjokk på alle da laguttaket for City-kampen sist helg ble offentliggjort. På benken stod Paul Scholes oppført. Riktignok ikke med sitt sedvanlige nummer 18 på ryggen, ettersom Ashley Young har tatt over rødtoppens draktnummer, men med nummer 22, som han hadde helt i starten av karrieren på Old Trafford.

Ingen visste noenting. Ikke en gang lagkameratene hans hadde noen anelse om at den levende legenden hadde tatt skoa ned fra hylla, pusset dem og var klar for et comeback.

– Jeg vet ikke hvordan vi klarte å holde det hemmelig. Vi registrerte han på fredag, og vi tenkte at det kom til å lekke ut på et eller annet vis, forteller Ferguson i et åpenhjertig intervju med Yahoo.

– Vi gjorde det så sent på fredag som vi overhodet kunne. Kampen var jo på søndag, så vi hadde fredag kveld, hele lørdagen og søndags morgen til å bekymre oss over, men av en eller annen grunn klarte vi å holde tett. Vi lot ikke noen av spillerne våre få vite om det.

Fnyser av kritikken

Responsen fra de andre United-spillerne har vært utelukkende positiv. Phil Jones var overlykkelig over at han nå fikk sjansen til å spille på lag med et av sine barndomsidoler.

I flere engelske medier var imidlertid nyheten lunken. Greit nok, å se en legende i aksjon igjen er én ting, men de var usikre på om dette var det rette å gjøre for et United-lag som helt tydelig lider av mangelen på en skikkelig midtbanespiller. Fergie forstår seg imidlertid ikke på kritikken han har fått for det.

– Det var ingen negative vibber rundt det såvidt jeg vet. Det eneste negative kom til å komme fra pressen, og det var én eller to som hadde en negativ vinkling på det. De mente det var et steg tilbake for Manchester United. Hvordan kan det være et steg tilbake? Man får en spiller helt gratis som har vært en del av klubben i over 20 år – hvordan kan det være et steg tilbake?

– Han kjenner klubben. Han kommer ikke til å spille hver kamp, og det vet Paul. Men finnes det en spiller med større ro og bedre pasningsferdigheter? Definitivt ikke.

– Tøffere å være manager i dag

Sir Alex har vært manager i United i 25 år. De siste 20 av dem har vært den soleklart mest troférike perioden i klubbens historie. Etter å ha vært manager i så mange år har 70-åringen fra Govan sett hvordan presset som følger det å være manager har økt betraktelig.

– Det er mer intenst nå. Det er et større fokus rundt managerens prestasjoner, spesielt med tanke på overskrifter i avisene og alle de idiotiske spekulasjonene pressen kommer med.

– Jeg synes det er mer intenst enn noensinne, og jeg tror det har å gjøre med endring i kulturen og samfunnet vi lever i den dag i dag. Ser man på bilder fra 60-tallet, og jeg tenker spesielt på et i United Unseen-arkivene, viser det et bilde av Leeds- og Manchester United-spillere som kjemper på midten av banen. Ser man i bakgrunnen av bildet viser fansen ingen følelser. I dag kommer blodårene til syne i nakkene deres. Så det er definitivt en kulturendring i samfunnet vi lever i.

Men det er ikke bare managere som er uten press. Mediene er snare med å både hylle og kritisere lovende unggutter også. Sir Alex vet alt om hva som skal til for å holde ungguttene på jorda. Det var han som ga det som kanskje er tidenes beste juniorårgang i en klubb sjansen på starten av 90-tallet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ryan Giggs, Paul Scholes, Gary Neville, Nicky Butt, David Beckham.. Det er nesten umenneskelig hvor mange av Youth Cup-vinnerne fra 1992 som fikk lange og suksessrike karrierer i United. De fleste andre fikk også gode karrierer i en annen klubb, men allikevel på et relativt høyt nivå.

– Man må sørge for at spillerne vet hvor skjør kjendisstatusen kan være. Et øyeblikk kan man være en stjerne, mens man i det neste øyeblikket ikke er det lenger. Det må de takle.

– Jeg tror det er vanskeligere for unge spillere å hanskes med suksess i dag, på grunn av tv og alle overskriftene de kan få. Man må sørge for å holde dem på jorda, og jeg sier til dem hele tiden: «Gå tilbake til moren din som det samme menneske du var da du kom hit. Det er viktig, for jeg er sikker på at moren din ikke vil like å se at du endrer deg.» Vi liker heller ikke at de endrer seg.

– Så alltid han kom til å bli manager

I 1996 kjøpte Sir Alex Ole Gunnar Solskjær fra Molde. 15 år senere forlot matchvinneren fra Champions League-finalen i 1999 klubben for å prøve lykken som manager på egen hånd.

Det kunne ikke gått bedre. Molde vant ligaen for første gang i klubbens historie. Fergie er stolt av hva nordmannen har utrettet, men er ikke overrasket over at han valgte å gå inn i manageryrket etter karriereslutt.

– Ole var en av de mest profesjonelle spillerne som pleide å skrive notater fra både treninger og kamper. Jeg tror at problemet for fotballspillere i dag er at de blir trenere etter endt spillerkarriere kun fordi de ikke vet om noe annet de kan gjøre.

– Med Ole er det annerledes, for han ønsket alltid å bli værende i spillet. Fra tidlig alder forberedte han seg på å bli i spillet som trener eller manager, slik som han er nå. Så han har gitt seg selv en større sjanse enn resten.

– Han er tøff på innsiden, det er det ingen tvil om. Ole framstår som en hyggelig mann, det er han. Manerene hans er fantastiske. Men går man til en klubb som Molde i Norge som aldri har vunnet ligaen før og vinner på første forsøk, er man nødt til å ha et eller annet ved seg.

– Umulig å plukke ut den beste

I løpet av de 25 sesongene Fergie har hatt i klubben har han kjøpt utallige spillere. Noen, som for eksempel Ralph Milne, Massimo Taibi og Eric Djemba Djemba, slo aldri til på Old Trafford. Heldigvis har mange kjøp vært suksessrike også – faktisk så mange at Sir Alex ikke aner hvem som var det beste kjøpet av dem alle.

– Det er umulig. Komplett umulig. Ser man på verdi, fikk vi Peter Schmeichel for £505.000, Brian McClair for £800.000. Det er umulig. Vi hentet Roy Keane for £3.7 millioner, Gary Pallister £2.3 millioner. Man må forsøke å måle mot prisene man betaler for spillere nå. Wayne Rooney kostet for eksempel £26 millioner. Ronaldo kostet bare £10 millioner.

– Hvordan måler man verdi? Den eneste måten jeg kan tolke det på er: Hvor lenge spilte han for meg, for United? Hvor suksessfulle var de i den perioden? Og det er alt for mange som faller inn under den kategorien, så det er umulig å si hvem som var den beste.

Powered by Labrador CMS