Derfor ble «Rashford-offsiden» godkjent

Mange fryktet det verste da de så reprisene av Marcus Rashfords 2-0-mål mot Liverpool. Så han ikke ut til å være i offside?

Til slutt kunne imidlertid United-supporterne juble vilt da VAR viste den grønne «onside-linja» på TV-skjermene.

United tjente visstnok her på offside-tolkningen som kom for ett år siden, en tolkning som innebærer at selv om en spiller er marginalt offside så er feilmarginene til VAR-systemet, for eksempel når bildet fryses og vurderingene skal tas om når ball faktisk forlater fot og hvordan kroppen er posisjonert akkurat da, så marginale at det gis en feilmargin på fem centimeter.

Hvis de fryste linjene for spissen og forsvareren er så tett på hverandre så vinner altså spissens linje frem.

– Tvilen går til spissens fordel.

Det skrives ESPNs Dale Johnson, som etter hvert er blitt en ekspert på VAR-avgjørelsene i Premier League.

Når den mulige offsiden er fem centimeter eller mindre blir det nemlig onside.

Se høydepunktene og målene mot Liverpool her.

 

Ironisk nok var Liverpool, ifølge Johnson, én av klubbene som kjempet for denne regelendringen, siden de i 2020/21-sesongen selv fikk kjenne på tre av de fem scoringene som ble annullert med så små marginer.

Samtidig har United allerede tapt poeng på dette i denne sesongen.

Danny Welbeck var nemlig marginalt offside før Brightons 1-0-mål på Old Trafford i forrige hjemmekamp, bare for at marginene var så små at VAR godkjente scoringen.

Så vil denne regelendringen trolig forsvinne etter hvert.

Nå skal jo automatiske offside-avgjørelser testes i VM og Champions League, og det normale ville vært at Premier League da følger etter. Da vil vi i så fall igjen havne der at selv en tånegl kan sette en spiller i offside.

Her kan du lese en lang sak fra Dale Johnson hos ESPN om offside-vurderingene i helgas Premier League-runde og også mer generelt.