Den ukjente arvtakeren

I sommer overtar Ed Woodward for David Gill som administrerende direktør i Manchester United. Men hva vet vi egentlig om 40-åringen som nå blir én av fotballens mektigste menn?

Tidligere adm. direktører

Factbox-line Martin Edwards (1980-2002)
Factbox-line Peter Kenyon (2000-2003)
Factbox-line David Gill (2003-2013)

Ed Woodward. Det er bare å lære seg navnet. Du kommer nemlig til å se det titt og ofte i tiden fremover.

20. februar kom den overraskende beskjeden om at administrerende direktør David Gill gir seg i Manchester United og konsentrerer seg om rollen som viseformann i FA i forbindelse med en nominasjon i det kommende valget i UEFAs eksekutivkommite.

Erstatteren er altså viseadministrerende direktør Ed Woodward som trer inn i den nye rollen 1. juli.

I mai kom også nyheten om at Sir Alex Ferguson gir seg som manager. Dermed er det duket for en splitter ny duo i de to mektigste setene på Old Trafford. Mens David Moyes har ansvaret for det sportslige, skal Ed Woodward ha ansvaret for det skjer utenfor fotballbanen.

Sir Alex Ferguson hadde stor tiltro til Woodward da det i februar ble klart at han blir David Gills erstatter.

– Det er god stabilitet her og det må hjelpe. Grunnlaget David (Gill) har lagt her er enkelt å videreføre. Det er en modell for oss å følge. Jobben er å støtte manageren og støtteapparatet til å opprettholde suksessen de har hatt. Jeg tror ikke det burde endre seg, sa Ferguson da.

– United er fantastiske på å rekruttere innenfra og vi har gjort det igjen med Ed Woodward som nå står frem. Han er en ung mann med energien og pågangsmotet til å holde United i fremste rekke og hjelpe oss med å opprettholde suksessen på banen.

Men hvem er egentlig denne 40-åringen som fra 1. juli offisielt er en av sportsverdenens mektigste menn? United.no har tatt en dykk i arkivet for å se hva tiden med Ed Woodward kan bringe.

Utdannet fysiker

Det kan virke snodig at det er en fysiker som skal holde tøylene i verdens største fotballklubb, men det er faktisk et faktum. Ed Woodward er nemlig utdannet fysiker ved Bristol University. Karrieren som finansmann begynte imidlertid i 1993 i PricewaterhouseCoopers, et globalt nettverk av firmaer innenfor revisjon i rådgivning. Der jobbet unge Woodward med regnskap og skatt før han i 1996 ble statsautorisert revisor.

I 1999 skiftet den daværende 26-åringen beite. JP Morgan var britens nye arbeidsgiver og her jobbet han som seniorrådgiver med bankens fusjoner og oppkjøp.

Og det er her Woodward for første gang knyttes til Manchester United.

Som ansatt i JP Morgan hjelper nemlig Woodward Glazer-familien med overtakelsen av Manchester United i 2005. Malcolm Glazer og hans sønner må ha vært godt fornøyde med Woodwards arbeid etter den vellykkede oppkjøpet, for samme år blir briten tilbudt en rolle i Uniteds finansavdeling.

Tiden i United

Helt fra starten i 2005 har Woodward jobbet seg gradvis oppover på lønnsstigen og blitt én av de viktigste personene i administrasjonen på Old Trafford. Etter å hatt en rolle innenfor finansavdelingen hvor han blant annet jobbet med kapitalstrukturen og den overordnede forretningsplanen, fikk etterhvert Woodward ansvaret for Uniteds kommersielle drift og mediavirksomhet i 2007.

Som hovedansvarlig utviklet og innførte Woodward en helt ny komersiell strategi i Manchester United og han har fått mye av æren for klubbens enorme økonomiske vekst de seneste årene. United har den siste tiden styrket sin posisjon i verdensmarkedet med rekordavtaler med selskaper som Chevrolet og Aon.

De nyeste regnskapstallene viste blant annet at gjelden hadde krympet med en halv milliard. Dette var blant annet hovedsaklig takket være økte kommersielle inntekter (31,9%), økte sponsorinntekter (52,2%) og økte TV-inntekter (27,8%). Alle disse tallene må Ed Woodward krediteres for.

Eller for å illustrere med et annet tall: Uniteds kommersielle inntekt var på 48,7 millioner pund da Woodward kom til klubben i 2005. I fjor lød samme inntektspost på svimlende 117,6 millioner.

Woodward var også en sentral figur i børsnoteringen av klubben i fjor.

(Saken fortsetter under bildet)

Hva kan vi vente oss?

I april 2012 ble Woodward også viseadministrerende direktør og kun et drøyt år senere trer han altså inn som David Gills erstatter. Woodward har jobbet fra Uniteds kontorer i London og er ventet å bli værende der også i sin nye rolle. Ansettelsen gjør for øvrig at klubbens kommersielle direktør, Richard Arnold, overtar flere av Woodwards tidligere arbeidsoppgaver.

I forbindelse med ansettelsen i februar uttalte Joel Glazer:

– Ed (Woodward) har viet de syv siste årene av sitt yrkesaktive liv til Manchester United og han forstår virkelig klubbens kultur og hva som gjør denne klubben så spesiell.

Også David Gill støttet sin arvtaker.

– Alex (Ferguson) og jeg vil fortsatt være her, men bare i styret. Det er ny æra, men jeg er sikker på at strukturen som er her gir et godt grunnlag for at forholdet (mellom David Moyes og Ed Woodward) skal fungere.

Det å være administrerende direktør i verdens største fotballklubb er imidlertid noe annet enn å styre klubbens kommersielle avdeling. Woodward hadde aldri jobbet innenfor sports før han begynte i United i 2005, nå – åtte år senere – skal han samarbeide med David Moyes og holde kontroll på klubbens overgangsbudsjett og kontraktsforhandlinger.

Les også: Avkrefter kjøpefest

Selv om æren for Uniteds suksess på fotballbanen først og fremst skal tillegges en viss skotte, er det ingen tvil om at det slett ikke er noen enkel oppgave som venter David Gills erstatter heller. Gill har hatt stor suksess med sitt arbeid og har etter rapportene hatt et vellykket samarbeid med Ferguson. Gill har også fått æren for å ha gitt klubben kredibilitet i politiske kretser som har gitt økt innflytelse i Europa.

Det er altså ingen tur i parken som venter for den påtroppende administrerende direktøren. I et forsøk på å bedre forståelsen av fotballpolitikken skal blant annet Woodward – som altså er kun ett år eldre enn Ryan Giggs – ha vært med David Gill på flere aksjonærmøter i Premier League i 2012.

Med tanke på Woodwards historie og derav nære relasjon til Glazer-familien er det flere som har uttrykt sin bekymring for hva fremtiden vil bringe.

I en kommentar skriver blant annet Paul Kelso i Telegraph at ansettelsen av Ed Woodward som David Gills etterfølger fullfører "Glazerfiseringen" på Old Trafford åtte år etter overtakelsen.

I en uttalelse sier MUST (Manchester United Supporters Trust):

– Den nye administrerende direktøren, Ed Woodward, er helt klart en dyktig leder og kanskje vil han være mindre beheftet med bagasjen fra tidligere hendelser og dermed finne det lettere å oppsøke vinn-vinn muligheter som kan oppdages dersom klubben (og dets eiere) respekterer og kommunisererer med sine fans på en ordentlig måte.

Så gjenstår det å se om David Moyes og Ed Woodward kan fremstå som en like fryktinngytende duo som Sir Alex Ferguson og David Gill var i så mange år.

Kilder: BBC, ManUtd.com, Telegraph, Manchester Evening News