Den vanskelige spissjakten

Situasjonen slik den virker akkurat nå.

Torsdag skrev plutselig flere engelske United-journalister, samtidig, at United ikke lenger var like interessert i Antoine Griezmann. Noen timer senere la franskmannen selv ut en kjærlighets-erklæring til Atletico Madrid, samtidig som det kom rapporter fra en normalt informert Atletico-journalist om at Griezmann ike følte at han kunne forlate Atletico nå, på grunn av overgangsnekten.

Det betyr at den mulige Griezmann-overgangen ser ut til å være død. Den ene gigantovergangen som skulle være sikker går trolig i vasken.

Så hva nå?

Vel, i april fikk united.no høre fra normalt velinformerte kilder at det øverst på Uniteds ønskeliste denne sommeren var å forsterke med to offensive spillere. Hva slags posisjon det var snakk om ble ikke nevnt, men to offensive spillere var da viktigst.

Og nå blir det altså ingenting av Griezmann.

En ny spydspiss, en 9er, skal nå være hovedmålet. Men hvem? Her har vi sett på de alternativene som oftest eller nyligst er blitt nevnt i sammenheng med United. Problemet er at spisser som scorer mål er de som det er færrest av, og at de som faktisk leverer samtidig er dyrest.


Disse er nevnt:

Romelu Lukaku, Everton (24):

2016/17:
25 mål på 37 ligakamper
2015/16: 18 mål på 27 ligakamper

Liverpool Echo har skrevet at Everton ønsker 100 millioner pund for spilleren som ikke vil forlenge med klubben, men det er da greit å minne om at den nåværende kontrakten hans først går ut sommeren 2019.

Chelsea har virket å være i førersetet i Lukaku-kampen hele veien, og sånn sett må United altså vinne en drakamp mot de regjerende ligamesterne. Lukaku må også være villig til å gjenforenes med manageren som for noen få år siden ikke ville satse på ham i Chelsea, altså Mourinho. Så skal det sies at konkurransen den gangen var tøff, Lukaku var bare 20 år første gang Mourinho leide ham ut, og 21 da han ble solgt, men på papiret høres det ikke helt ut som en match made in heaven. Likevel: Flere engelske aviser skriver nå at Lukaku er blitt Uniteds hovedmål denne sommeren.

Andrea Belotti, Torino (23):

2016/17:
26 mål på 25 ligakamper
2015/16: 12 mål på 35 ligakamper

Belotti har egentlig scoret jevnt og trutt siden januar 2016.  11 av hans 12 ligamål i 2015/16 kom nemlig i siste halvdel av sesongen, og så fulgte han opp denne sesongen. Har samtidig spilt seg inn på det italienske A-landslaget.

Prisen skal imidlertid være svindyr, faktisk like dyr som Antoine Griezmann ville vært, siden 23-åringen har en utkjøpsklausul på 100 millioner euro. Det ble rapportert at United kontaktet Torino angående Belotti tidlig i mai, men etterpå har det egentlig vært ganske så stille, selv om Belottis navn hele tiden har vært nevnt som en av de United er mest interessert i.

Likevel, hundre millioner euro for en spiss fra Serie A, som kun har scoret mer enn 12 ligamål i en sesong i karrieren? Man kan kanskje da forstå at man kvier seg.

Alvaro Morata, Real Madrid (24):

2016/17:
14 mål på 26 kamper (14 fra start)
2015/16: 7 mål på 34 kamper (i Juventus, 16 fra start)

Morata og Paul Pogba var en god match i Juventus, og Morata scoret blant annet i Champions League-finalen i 2015. Sky Sports har de siste dagene nevnt at United ser den spanske 24-åringen som en perfekt spydspiss.

Morata er heller ikke fast i Real Madrid, men et hovedspørsmål er om Real Madrid er villig til å selge Morata til United uten å samtidig få David de Gea tilbake.

Men kanskje kan Mourinhos forhold til Morata her telle i Uniteds favør.

Morata skal nemlig ha vært skuffet over manglende tillit i Real Madrid denne sesongen, og var en stund på vei tilbake til Italia, der han lykkes sist, og spill for AC Milan. Skal man tro rapportene har Mourinho imidlertid vært i kontakt med spanjolen, og lovet å gjøre ham til planetens beste 9er.

Spørsmålet er hvordan Mourinho kommer ut da Moratas tidligere trener i Juventus, Antoinio Conte, også er blitt koblet til et kjøp av spissen, mens det også har vært interesse fra Kina.

Likevel, kanskje fremstår Morata som det mest sannsynlige kjøpet, spesielt hvis United er så interessert at de er villig til å sende De Gea til Spania. Hvis ikke, ja, da er vel følelsen at partene kommer til å være vanskelig med hverandre. Det må spillere hver vei for at dette virkelig skal skje. Kanskje…

Max Kruse, Werder Bremen (29):

2016/17: 15 mål på 23 kamper
2015/16: 6 mål på 32 kamper

Kom plutselig ut fra intet da goal.com nevnte ham fredag, og er et så spesielt navn at det kanskje må ligge noe i ryktene. Man finner vel ikke bare på Max Kruse, gjør man? Scoret 11 mål på 11 kamper fra mars og ut sesongen, og vil være et atskillig billigere alternativ lengst frem, samtidig som det gir bredde til en posisjon som er litt tynn.

Likevel, dette er ikke blitt nevnt av noen andre medier, slik at det foreløpig er liten grunn til å tro at dette skjer.

Harry Kane, Tottenham (23):

2016/17: 29 mål på 30 kamper
2015/16: 25 mål 38 kamper

Kane har vært en gjenganger i ryktespalten med Uniteds navn i mange år, men uansett om navnet fortsatt nevnes så virker det fullstendig usannsynlig at han nå selges. Tottenham har ok med penger, skal etter hvert flytte inn på ny stadion, Kane har kontrakt frem til 2022, spiller for et lag som er blitt en ”gjenganger” i Champions League, og spiller også for laget som scorer flest mål og skaper flest sjanser i England. Vil han da virkelig flytte fra klubben han har vært i siden 2004? Det har vi null tro på.

Alexandre Lacazette, Lyon (26)

2016/17: 28 mål på 30 kamper
2015/16: 21 mål på 34 kamper

Har scoret 27, 21 og 28 mål de siste tre ligasesongene, men har fortsatt ikke forlatt moderklubben. Varslet tidligere i sommer at det nå kommer til å skje, og alle forventet at han kom til å erstatte Antoine Griezmann i Atletico Madrid. Nå kan ikke det skje, siden Atletico har overgangsnekt, men spørsmålet er om han da heller venter til de kan kjøpe ham eller om han faktisk heller går et annet sted. Det er blitt rapportert at United kontaktet Lyon torsdag angående Lacazette, men foreløpig er det ikke nok futt i ryktene til at vi har noe tro på dem. Vårt inntrykk er vel at Lacazette kanskje også er i enkleste laget som spiller, selv om han scorer på bestilling i Ligue 1.

Pierre-Emerick Aubameyang, Borusssia Dortmund (27)

2016/17:
31 mål på 32 kamper
2015/16: 25 mål på 31 kamper
Det har ikke vært mange rykter rundt Aubameyang og en overgang til United, men det har vært noen. Det er egentlig merkelig at det ikke er flere, siden vårt inntrykk er at gaboneseren har atskillig flere strenger å spille på enn for eksempel Lacazette. Nå virker det i stedet som om Dortmund-spissen fort ender i Paris St. Germain eller kanskje Kina, for om lag 60 millioner pund, selv om  Dortmund fredag sa at de ikke hadde mottatt noe bud på spissen . Så er det selvsagt et minus for alle europeere med afrikanske spillere, at de mister spillerne til Afrika-mesterskapet en måned (januar) annenhvert år, men vi skal innrømme det: 60 millioner for Aubameyang, i dagens marked, virker helt ok.